Γραφίστας βιογραφικό: Πως να φτιάξεις το βιογραφικό γραφίστα για την επόμενη δουλειά που στοχεύεις!

Ένα ποιοτικό βιογραφικό γραφίστα είναι σημαντικό για να καταφέρετε μία συνέντευξη και εν τέλει μία πρόσληψη σε μία εταιρεία. Το βιογραφικό έχει μεγάλη σημασία για τη γνώμη που θα σχηματίσει ένας εργοδότης για την προσωπικότητά σας, την εμπειρία σας και την καταλληλότητά σας για τη θέση.

Средняя оценка для этого шаблона

5.0
Из 1 отзывов покупателей

Είναι το πρώτο βήμα προσέγγισης σε ένα νέο χώρο εργασίας που σας ενδιαφέρει. Τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του, ειδικά η πρώτη εντύπωση. Έτσι, σχεδιάστε το βιογραφικό σας στην κάθε του λεπτομέρεια, ώστε να ξεχωρίσει και να πάρετε αυτό το πολυπόθητο email ή τηλεφώνημα για τη συνέντευξη.

Σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ, αναμένεται η ζήτηση για γραφίστες με νέες θέσεις εργασίας να αυξηθεί αρκετά. Υπολογίστηκε ότι θα φτάσει στο 4% από το 2019 μέχρι και το 2029.

Παράδειγμα Βιογραφικού για Γραφίστα

Ιωάννης Βασιλόπουλος
Γραφίστας
Μιχαήλ Πετράκη 5, 11144, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 6999999999
Email: johnvasilop@example.com
LinkedIn.com/jvasilopoulos

Γραφίστας με εμπειρία σε εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχω επικεντρωθεί κατά την εργασία μου τόσο στο σχεδιασμό ιστοσελίδων, όσο και στην επεξεργασία εικόνας για διαφημιστικούς σκοπούς. Πέρα από γραφιστική, έχω κάνει σεμινάρια και έχω εργαστεί στους χώρους του marketing και της διαφήμισης.

Εργασιακή εμπειρία
TEAM Graphic Institute 2014-2020
Υπεύθυνος για τον σχεδιασμό αφισών και διαδικτυακών προωθήσεων σε marketing projects. Χρήσε Adobe Illustrator και εργαλεία Meta Business.

Σπουδές/Εκπαίδευση
ΙΕΚ ΚΟΖΑΝΗΣ  2010-2013

Γλώσσες
Ελληνικά – Μητρική
Αγγλικά – Πολύ Καλή (C2)
Γερμανικά– Μέτρια (Β2)

Δεξιότητες

  • Προγράμματα Adobe
  • Σχεδιασμός Ιστοσελίδων
  • Σχεδιασμός Ετικέτας Προϊόντων
  • Δημιουργικότητα
  • Ομαδικό Πνεύμα
  • Γνώση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
📌Συμβουλή: Μερικές συναφείς δραστηριότητες ή χόμπι (πχ gaming, ζωγραφική) μπορούν να κάνουν τη διαφορά αν πρόκειται για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας γραφίστα.

Μισθολόγιο και απολαβές για ένα γραφίστα

Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές επιλογές απασχόλησης ως γραφίστας στην Ελλάδα. Παρατηρούνται  σημαντικές διαφορές στις απολαβές  ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας της συνεργασίας. Οι freelancers έχουν σαφώς μεγαλύτερες απολαβές σε σχέση με έναν γραφίστα που εργάζεται με σύμβαση σε μία εταιρεία.

  • Σε ότι αφορά τις συμβάσεις εργασίας, οι μισθοί 💰 για τους εργαζόμενους χωρίς εμπειρία κυμαίνονται από τον βασικό μισθό έως και τα 900€. Από τη στιγμή που υπάρχει εμπειρία στον χώρο, και ανάλογα με τις ικανότητες που έχει ο κάθε επαγγελματίες, ο μισθός μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000€ και να φτάσει ακόμα και τα 1.900€.
  • Από την άλλη πλευρά, οι γραφίστες που συνεργάζονται με διάφορες εταιρείες ως freelancers έχουν πολύ διαφορετικό καθεστώς. Δεν υπάρχει σταθερό εισόδημα, όμως, γενικότερα, οι απολαβές ανά ώρα είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς μπορούν να ξεπεράσουν τα 25€. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εργασία των freelancer γραφιστών γίνεται με projects, τα οποία μπορούν να φτάσουν τις εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ το μήνα.

Γραφίστας βιογραφικό

Πως να φτιάξετε ένα βιογραφικό για γραφίστες

Κατά τη δημιουργία του βιογραφικού σας, είναι σημαντικό να παρουσιάσετε μία πλήρη εικόνα της εργασιακής σας προσωπικότητας.

  • Παραθέστε τα απαραίτητα στοιχεία, χωρίς υπερβολές και υπεραναλύσεις, αφού ο σκοπός είναι να μπορεί κάποιος να το εξετάσει εύκολα.
  • Εστιάστε στην οργάνωση και την απλότητα των δεδομένων.
  • Διαβάστε το 2-3 φορές μετά την ολοκλήρωση, ώστε να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν λάθη ή αστοχίες. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε βελτιώσεις σε ότι σας ξενίζει.

Σχεδιασμός

Από τη στιγμή που πρόκειται για ένα βιογραφικό γραφίστα✍️, ο εργοδότης αναμένει ένα προσεγμένο έγγραφο που θα αποτυπώνει τις ικανότητες του επαγγελματία. Είναι το πρώτο “τεστ” για την καταλληλότητα του υποψηφίου.

Ο στόχος σας είναι να παρουσιάζετε τα στοιχεία σας, την εμπειρία και τις ικανότητές σας με σαφήνεια. Αποφύγετε τα μεγάλα κείμενα και τον μεγάλο όγκο πληροφοριών.

Πρέπει να είναι άρτιο σχεδιαστικά, αλλά παράλληλα λιτό και μινιμαλιστικό. Κομψές γραμμές και λίγα χρώματα μπορούν να δώσουν αρμονία στο σχεδιασμό και να το κάνουν ευανάγνωστο.

Γραφίστας βιογραφικό

Μορφή και Δομή

Αρκετές είναι οι μορφές στη δομή των βιογραφικών που επιλέγουν οι γραφίστες. Πάντως, όλα δείχνουν ότι οι εργοδότες δεν εστιάζουν τόσο στις χρονολογικές μορφές, καθώς το σημαντικότερο είναι οι ικανότητές σας, αλλά και η εμπειρία που έχετε. Παραθέστε τα γραφιστικά προγράμματα που γνωρίζετε, παράλληλα με την εργασιακή εμπειρία που συνδέεται με το καθένα από αυτά.

Οι εργοδότες  αναζητούν γραφίστες που γνωρίζουν το εκάστοτε πρόγραμμα της εργασίας , οπότε είναι πολύ πιθανό να το αναζητήσουν στο βιογραφικό σας. Φροντίστε να παρουσιάζεται ξεκάθαρα και να συνοδεύεται από την ανάλογη εμπειρία. Φυσικά, αν έχετε εργαστεί σε ένα συγκεκριμένο ποιοτικά αντικείμενο για αρκετό διάστημα, αυτό λειτουργεί υπέρ σας.

Όνομα και Στοιχεία Επικοινωνίας

Αρκετά σημαντικό είναι να καλωσορίσετε τον αναγνώστη του βιογραφικού σας με κάποιες βασικές πληροφορίες για εσάς. Πέρα από το όνομά σας και το επάγγελμα/ειδίκευσή σας, πρέπει να παραθέσετε στοιχεία επικοινωνίας και διεύθυνσης, όπως επίσης και κάποιο κοινωνικό δίκτυο, ιδανικά το επαγγελματικό social media του Linkedin.

Συγκεκριμένα, ένα καλό παράδειγμα σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες είναι το εξής:

Σωστό - Συνίσταται
Κυριακή Μανωλικάκη
Γραφίστρια
Ελευθερίου Βενιζέλου 34, 11135, Αθήνα
Τηλ: +306999999999
kyriakmanolik@example.com
linkedin.com/in/kyriakimanolikaki

Αν παραθέσετε λίγες πληροφορίες μπορεί να υπάρχουν πρακτικά προβλήματα με την επικοινωνία και το προφίλ σας από την πλευρά του εργοδότη. Παράλληλα, ίσως προκύψει ζήτημα εμπιστοσύνης, ενώ θα προκύψουν απορίες, κάτι που καθιστά το βιογραφικό σας ελλιπές.

Ένα παράδειγμα ενός ελλιπούς τίτλου βιογραφικού παρατίθεται εδώ:

Λάθος - Δε συνίσταται
Κυριακή Μανωλικάκη
Γραφίστρια
Τηλ: +306999999999

Να βάλω φωτογραφία στο βιογραφικό μου;
Στο παρελθόν ήταν σχεδόν… νόμος οι υποψήφιοι γραφίστες να έχουν και μία φωτογραφία τους👨‍💼 στο βιογραφικό. Πλέον, αυτό δεν ενδείκνυται για τις μεγάλες επιχειρήσεις που αναζητούν έναν γραφίστα, αφού πιστεύεται ότι οι φωτογραφία μπορεί να αποσπάσει τον αρμόδιο από το τμήμα HR. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην εκτιμήσει αναλόγως τις υπόλοιπες πληροφορίες και τα γραφιστικά σας προσόντα στα λίγα δευτερόλεπτα που θα εξετάσει το βιογραφικό.

Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες εταιρείες, καλώς ή κακώς, επιθυμούν να έχουν εικόνα του ανθρώπου που θα προσλάβουν. Αναζητούν ένα φιλικό και απλό πρόσωπο, οπότε μπορείτε να επισυνάψετε μία ανάλογη φωτογραφία, ιδανικά επαγγελματική. Μην προσπαθήσετε να τραβήξετε την προσοχή μέσα από την φωτογραφία, καθώς καλό είναι να έχει απλά συμπληρωματικό ρόλο.

💡Προφίλ σε social media, όπου έχετε αναρτήσεις σχετικά με διφορούμενα πολιτικά/κοινωνικά ζητήματα, ίσως λειτουργήσουν εναντίον σας. Κινηθείτε σε επαγγελματικά, ουδέτερα πλαίσια.

Περιγράψτε την Εργασιακή σας Εμπειρία

Από τη στιγμή που έχετε επαγγελματική εμπειρία, είναι απαραίτητο να το κατανοήσει πλήρως ο υποψήφιος εργοδότης. Αυτό θα αναβαθμίσει τη διαπραγματευτική σας δύναμη κατά τη συζήτηση για το μισθό και τις συνθήκες εργασίας σας. Παράλληλα, η εμπειρία είναι από τα βασικότερα στοιχεία που εξετάζουν οι εταιρείες, μικρές και μεγάλες, για την πρόσληψη ενός εργαζομένου.

Υπάρχουν κάποιοι πολύ απλοί κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να παρουσιάσετε την εμπειρία σας με τον πιο αποδοτικό τρόπο στους υποψήφιους εργοδότες:

  • Επιλέξτε μία δομή και παραμείνετε σε αυτήν. Διαφορετικές δομές θα μπερδέψουν τον αναγνώστη.
  • Αναφέρετε τόσο τη θέση εργασίας που είχατε, όσο και τον ακριβή ρόλο και τις αρμοδιότητες που σας είχαν ανατεθεί.
  • Μην “φορτώνετε” με κείμενο κάθε θέση εργασίας, απλά συμπεριλάβετε τα απαραίτητα στοιχεία λιτά, σαν μία παρουσίαση με bullet points.
  • Αν δεν έχετε πολλή εμπειρία ως designer, μπορείτε να συμπεριλάβετε άλλες θέσεις εργασίας που είχατε και να αναδείξετε κοινά στοιχεία με τη γραφιστική.

Δοκιμάστε να οργανώσετε την ενότητα της εμπειρίας ως εξής:

1. Γραφίστας στην εταιρεία “Light Prints”, 2019-2022
Ρόλος και αρμοδιότητες:
  • Επεξεργασία εικόνας
  • Προσαρμογή εκτυπώσεων
  • Σχεδίαση επαγγελματικών καρτών

2. Γραφίστας στην εταιρεία “Soft Gaming”, 2017-2019
Ρόλος και αρμοδιότητες:

  • Επεξεργασία βίντεο
  • Σχεδιασμός γραφικών και background

Γραφίστας βιογραφικό

Αν δεν έχετε εμπειρία

Σε περίπτωση που δεν έχετε δουλέψει ξανά, μπορείτε να αναφέρετε εμπειρία από projects που έχετε αναλάβει είτε κατά την εκπαίδευσή σας, είτε σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό θα δείξει στον εργοδότη τουλάχιστον ένα μέρος των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων σας. Μην κάνετε το λάθος να συμπληρώσετε περιττά ή ψεύτικα στοιχεία απλά για να δείξετε ότι έχετε εμπειρία, αφού πολλοί εργοδότες διασταυρώνουν αυτές τις πληροφορίες και είναι πιθανό να εκτεθείτε.

Εκπαίδευση: Πως να Συμπληρώσετε το Βιογραφικό σας ως Γραφίστας

Οι σπουδές που έχει ένας γραφίστας μπορούν να αποτυπώσουν σε μεγάλο βαθμό τις ικανότητές του. Πολλοί εργοδότες ή υπεύθυνοι του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού εξετάζουν την εκπαίδευση που έχει ο υποψήφιος γραφίστας για να βρουν ποια προσόντα που απέκτησε κατά τις σπουδές του θα έχουν αποτύπωμα στην εργασία του. Βεβαίως, κάθε σχολή γραφιστικής έχει το δικό της κύρος, οπότε μπορεί να είναι από μόνη της ένα ισχυρό χαρτί για έναν υποψήφιο γραφίστα.

Πολλοί είναι εκείνοι που εστιάζουν αρκετά και στα μεταπτυχιακά ή τα σεμινάρια που έχουν οι υποψήφιοι. Ο γραφίστας ως επαγγελματίας περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές δεξιότητες, αλλά και επαγγελματικές διεξόδους. Έτσι, ο γραφίστας που έχει εστιάσει με κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή σεμινάριο σε δεξιότητες που ενδιαφέρουν την εταιρεία έχει σημαντικό προβάδισμα.

Ας δούμε δύο παραδείγματα σχετικά με την εκπαίδευσή σας και πως μπορείτε να την αναφέρετε στο βιογραφικό σας.

  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
    Τμήμα Γραφιστικής
    2013-2018
  • ΙΕΚ ΠΛΑΤΩΝ
    Σεμινάριο Adobe Photoshop
    2018
💡Οι λίστες με bullets κάνουν πολύ πιο εύκολη και εργονομική την ανάγνωση ενός βιογραφικού.

Οι Καλύτερες Δεξιότητες που Έχει Ένας Γραφίστας

Οι ικανότητες και οι δεξιότητές σας μπορούν να σας κάνουν να ξεχωρίσετε ως γραφίστες, ακόμα και εάν δεν έχετε πιο αξιόλογη προϋπηρεσία ή εκπαίδευση από τον ανταγωνισμό.  Οι εταιρείες ψάχνουν designer με γνώσεις συγκεκριμένων προγραμμάτων  ή εφαρμογών που δεν διδάσκονται πχ στις σχολές.

Αν ήδη γνωρίζετε τα απαιτούμενα προγράμματα ή έχετε γενικά κάποιες βασικές γνώσεις για τη συγκεκριμένη θέση του γραφίστα, έχετε σημαντικό προβάδισμα, αφού η εκπαίδευσή σας στη δουλειά θα είναι πολύ πιο εύκολη.

Ας δούμε μερικές δεξιότητες που μπορούν να σας αναδείξουν ως γραφίστα και αναζητούν πολλές εταιρείες:

  • Επεξεργασία εικόνας
  • Επεξεργασία βίντεο
  • Σχεδιασμός λογοτύπων
  • Σχεδιασμός και επεξεργασία ιστοσελίδων
  • Γνώση Adobe Illustration
  • Γνώση θεωρίας χρωμάτων
  • Γνώση σχεδιασμού εμπειρίας χρήστη (UX)
  • Sketching

Πέρα από τις δεξιότητες που αφορούν άμεσα το επάγγελμα, μπορείτε να αναφέρετε και κάποια άλλα στοιχεία του χαρακτήρα σας που έχουν αποτύπωμα στην συνολική σας επαγγελματική απόδοση και παρουσία. Ας δούμε μερικά από αυτά:

  • Δημιουργικότητα
  • Συνέπεια
  • Διαχείριση χρόνου
  • Επικοινωνιακός χαρακτήρας
  • Ομαδικότητα
  • Προσαρμοστικότητα
  • Προσοχή στη λεπτομέρεια
  • Διαχείριση κρίσεων

Γραφίστας βιογραφικό

Συνοψίζοντας σαν Επαγγελματίας Γραφίστας: Η Κάρτα Παρουσίασης του βιογραφικού σας

Αν και γενικότερα καλό είναι να αποφεύγετε το κείμενο καθόλη τη δημιουργία του βιογραφικού γραφίστα, στη σύνοψη το κείμενο είναι το ζητούμενο. Δεν χρειάζονται πολλές προτάσεις, απλά λίγες γραμμές που θα συνοψίζουν την εργασιακή σας προσωπικότητα, τις κύριες δεξιότητες και τα δυνατά σας σημεία. Είναι ένα κείμενο που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Χρειάζεται προσεγμένος λόγος, χωρίς πολύ προσωπικές αναφορές ή ανεπίσημες εκφράσεις.

Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά πραδείγματα:

Σωστό
Ως ένας γραφίστας με προϋπηρεσία χρόνων στο αντικείμενο, έχω τις ικανότητες να διαχειρίζομαι απαιτητικά project και να ανταποκρίνομαι στην πίεση. Κατά τις σπουδές μου ανέπτυξα αρκετές δεξιότητες ως προς την επεξεργασία εικόνας και βίντεο, κάτι που με βοηθά να ανταποκριθώ σε κάθε πιθανή απαίτηση. Συνεχίζω να εκπαιδεύομαι και είμαι ανοιχτός σε νέες συνεργασίες, με το καλό εργασιακό κλίμα να είναι βασικό στοιχείο στην εργασία μου.
Λάθος
Είμαι πολύ καλός στη ζωγραφική και πιστεύω ότι μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά. Έχω μάθε και δουλεύω και κάποια από τα προγράμματα της Adobe, αρκετά καλό Photoshop και λίγο Illustrator. Αναζητώ δουλειά γιατί πρέπει να μαζέψω εμπειρία για να παίρνω περισσότερα χρήματα στο μέλλον.
📌Συμβουλή: Κάποιες εταιρείες χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα φίλτρα για να ξεχωρίσουν τα καλύτερα βιογραφικά. Αποφύγετε εικόνες και εξεζητημένη επεξεργασία για να μην “κοπεί” το βιογραφικό σας.

Επιπλέον Πληροφορίες για Γραφίστες

Το επάγγελμα του γραφίστα έχει πολλές και διαφορετικές προεκτάσεις. Έτσι, μπορεί κανείς να προσαρμόσει το βιογραφικό του με βάση τις επιπλέον δεξιότητες που έχει αποκτήσει.

Γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών

Τη σήμερον ημέρα δε νοείται γραφίστας που δεν έχει γνώσεις υπολογιστή💻. Πάντως, καλό είναι να το επισημάνετε και να το υποστηρίξετε ακόμα περισσότερο με πιστοποιήσεις ή διπλώματα που έχετε.

Γραφίστας βιογραφικό

Κειμενογραφία

Οι γνώσεις copywriting δίνουν στην εταιρεία τη δυνατότητα να σας αξιοποιήσει σε έναν υβριδικό ρόλο. Ακόμα και αν δεν γίνει αυτό, γνωρίζει ότι μπορεί να σας εμπιστευθεί στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Marketing

Το marketing και η διαφήμιση είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη γραφιστική. Μεγάλο μέρος των γραφιστικών εταιρειών ασχολείται με το αντικείμενο της διαφήμισης και η γνώση της επιστήμης της διαφήμισης είναι πολύτιμη.

Γλώσσα

Οι ξένες γλώσσες μπορεί να αποτελέσουν μία σημαντική ικανότητα για έναν εργαζόμενο. Σε κάποιες εταιρείες η γνώση αγγλικών είναι απαραίτητη, ενώ επιπλέον γλώσσες, όπως τα γαλλικά, τα ισπανικά ή τα κινέζικα μπορούν να δημιουργήσουν νέες προοπτικές και είναι ευπρόσδεκτες από τους εργοδότες. Μπορείτε απλά να αναφέρετε τη γλώσσα που γνωρίζετε και να συμπληρώσετε διπλώματα που ενδεχομένως έχετε.

  • Αγγλικά (Cambridge Proficiency)
  • Γερμανικά (C2)

Σύνοψη: Γράφοντας το Ιδανικό Βιογραφικό για Έναν Γραφίστα

Κλείνοντας, μπορούμε να συνοψίσουμε ότι ένα επιτυχημένο βιογραφικό γραφίστα με ελπίδες να ξεχωρίσει πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Απλό και λιτό, αλλά παράλληλα κομψό σχεδιασμό
  • Πραγματικά στοιχεία και δεδομένα, χωρίς όμως υπερανάλυση
  • Αναφορά σε δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί από εμπειρία και εκπαίδευση
  • Αποτύπωση τόσο των επαγγελματικών ικανοτήτων, όσο και της προσωπικότητά σας

Γραφίστας βιογραφικό

Συμπληρώστε το Βιογραφικό σας με μια Συνοδευτική Επιστολή

Μία συνοδευτική επιστολή (cover letter) 📝 είναι απαραίτητη ή επιθυμητή από πολλούς χώρους εργασίας. Εάν θέλετε να είστε ένας από τους κορυφαίους υποψήφιους για τη θέση, πρέπει όχι μόνο να έχετε ένα βιογραφικό που θα ξεχωρίσει, αλλά και μία συνοδευτική επιστολή που θα εντυπωσιάσει.

Δείτε τα κορυφαία πρότυπα σε συνοδευτικές επιστολές για να ξεχωρίσετε και να πάρετε τη θέση εργασίας που στοχεύετε!

Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το βιογραφικό μου;

Ιδανικά, ένα βιογραφικό πρέπει να καταλαμβάνει μία σελίδα. Αν είναι μικρότερο ίσως υποτιμηθεί από τον εργοδότη, ενώ αν είναι μεγαλύτερο ίσως δεν κάνει τον κόπο να το διαβάσει ολόκληρο.

Πρέπει να γράψω για τα χόμπι μου στο βιογραφικό μου;

Η αναφορά των χόμπι σας σε ένα βιογραφικό είναι καθαρά προαιρετική και γενικά εξαρτάται αρκετά από το είδος του επαγγέλματος. Για έναν γραφίστα, για παράδειγμα, μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο τα χόμπι της φωτογραφίας ή της ζωγραφικής🎨.

Похожие статьи