Μηχανικός Λογισμικού βιογραφικό: Πως να είναι το βιογραφικό σας εκείνο που θα αναδειχθεί!

Το επάγγελμα του μηχανικού λογισμικού είναι αρκετά νέο, αφού έχει εμφανιστεί ευρέως μόλις εδώ και λίγες δεκαετίας. Η συγκεκριμένη θέση εργασίας έχει άμεση σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το software, σε έναν χώρο που πλέον είναι πολύ ανταγωνιστικός, με νέους επαγγελματίες να εμφανίζονται στην αγορά εργασίας κάθε χρόνο.

Средняя оценка для этого шаблона

5.0
Rated 5.0 out of 5
Из 1 отзывов покупателей

Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να έχετε ετοιμάσει ένα προσεγμένο βιογραφικό, το οποίο θα σας δώσει την ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση.

Διαβάστε προσεκτικά όσα πρέπει να ξέρετε για να ετοιμάσετε το βιογραφικό σας και να προσληφθείτε στη θέση εργασίας που επιθυμείτε.

Μηχανικός λογισμικού βιογραφικό

Μισθολόγιο και Απολαβές που έχουν οι Μηχανικοί Λογισμικού 

Από τη στιγμή που πρόκειται για ένα επάγγελμα πολύ ανταγωνιστικό και απαραίτητο για μικρές και μεγάλες εταιρείες, οι απολαβές που έχει ένας μηχανικός λογισμικού είναι αρκετά καλές, ακόμα και στην Ελλάδα. Τα πρώτα χρόνια οι περισσότεροι, ακόμα και οι τελειόφοιτοι, ξεκινούν από τα 800€ με 900€ και μέσα σε λίγα χρόνια μπορούν να φτάσουν αμοιβές μεγαλύτερες από 2.000€ 💰!

Πολύ καλύτερες είναι οι αμοιβές των μηχανικών λογισμικού που εργάζονται ως freelancer, οι οποίοι, όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θυσιάζουν σε ένα βαθμό την σταθερότητα, αλλά και κάποια επιδόματα.

💡Ο μέσος μισθός που έχει ένας μηχανικός λογισμικού στην Ελλάδα είναι στα 30.000€/έτος, δηλαδή περίπου 2.500€/μήνα.

Πως να φτιάξετε ένα βιογραφικό σημείωμα για Μηχανικό Λογισμικού 

Ως ένα αρκετά πολύπλοκο και πολυδιάστατο επάγγελμα, ένας μηχανικός λογισμικού θα πρέπει να παρουσιάσει ένα κατατοπιστικό βιογραφικό. Είναι σημαντικό να αναφέρει όλα τα στοιχεία του εργασιακού του προφίλ, ώστε ο εργοδότης να μπορεί να διαπιστώσει σε τι είναι χρήσιμος και τι είναι ικανός να κάνει.

Η παρουσίαση του βιογραφικού μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, αφού στόχος σας είναι να αναδείξετε την υποψηφιότητά σας απέναντι στα δεκάδες (ή και εκατοντάδες) βιογραφικά  που σας ανταγωνίζονται.

Σχεδιασμός

Η διαδικασία σχεδιασμού του βιογραφικού σας δεν πρέπει να σας βάλει σε πολύπλοκες σκέψεις. Στόχος να  προσφέρετε ένα απλό σχεδιαστικά έγγραφο  που θα είναι ευανάγνωστο από την ομάδα ανθρώπινου δυναμικού ή τον εργοδότη.

Καλό είναι να επιλέξετε μίνιμαλ χαρακτηριστικά, όπως τις κοινές γραμματοσειρές τύπου Arial, με τις οποίες έχουν όλοι οικειότητα. Επιπλέον, προσπαθήστε να μην συμπυκνώσετε το κείμενο, αλλά να χρησιμοποιήσετε στήλες ή κάποιες κενές σειρές. Έτσι, ο εργοδότης θα μπορέσει να εντοπίσει πιο εύκολα τα στοιχεία που τον ενδιαφέρουν περισσότερο.

Από τη στιγμή που -λόγω όγκου- αφιερώνεται λίγος χρόνος σε κάθε βιογραφικό, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε εύκολα και ξεκάθαρα τις πληροφορίες σας.

Μορφή και Δομή

Η μορφή και η δομή του βιογραφικού σας θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να έχει μία απλή και ομαλή πρόσληψη των πληροφοριών.

Έτσι, καλό είναι να ξεκινήσετε από τα στοιχεία σας, να συνεχίσετε με την εμπειρία και να ολοκληρώσετε με τις σπουδές και τις δεξιότητές σας.

Χρησιμοποιήστε κατηγορίες, ώστε να μπορεί εύκολα κανείς να ανατρέξει σε κάποιο κομμάτι του βιογραφικού χωρίς να χρειαστεί να το διαβάσει όλο από την αρχή.

Όνομα και Στοιχεία Επικοινωνίας

Η παρουσίαση των προσωπικών σας στοιχείων είναι μία αρκετά απλή υπόθεση. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε για κάτι εξεζητημένο, απλά να προχωρήσετε στην  καταγραφή των στοιχείων που θα χρειαστεί ο εργοδότης .

Μπορείτε να παραθέσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες ως εξής::

Όνομα: Βασίλειος Παπουτσής
Επάγγελμα: Μηχανικός Λογισμικού
Οδός Κατοικίας: Νικολάου 34, Γιάννινα, 32553
Τηλ: +306999999999
Email: billpap@example.com
Social Media: linkedin.com/vasilispapoutsis

Να βάλω φωτογραφία στο βιογραφικό μου;

Η θέση εργασίας που έχει ένας μηχανικός λογισμικού δεν απαιτεί την παρουσία μπροστά σε πελάτες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ίδια η δουλειά γίνεται εξ’ αποστάσεως. Έτσι, είναι απίθανο κάποιος εργοδότης να ενδιαφέρεται για την εικόνα και το στυλ ενός εργαζόμενου. Συνεπώς, είναι περιττό να επισυνάψετε κάποια φωτογραφία στο βιογραφικό σας.

Περιγράψτε την Εργασιακή Εμπειρία

Η εργασιακή εμπειρία είναι αρκετά σημαντική για να ξεχωρίσετε ως μηχανικός λογισμικού. Αν και πρόκειται για μία θέση που απαιτεί κυρίως γνώσεις και την κατάλληλη εκπαίδευση,  η εμπειρία προσδίδει αξιοπιστία . Έχοντας δουλέψει σε σχετικά project και παρόμοιες θέσεις εργασίας, κάνετε κατανοητό στον εργοδότη ό,τι μπορείτε να ανταποκριθείτε με επιτυχία σε αυτό που ζητάει.

Κατά την παρουσίαση της εμπειρίας σας πρέπει να αναφέρετε την εταιρεία που εργαζόσασταν, το χρονικό διάστημα, αλλά και το ρόλο και τις αρμοδιότητες που είχατε.

Σχετικό παράδειγμα παρατίθεται παρακάτω:

Μηχανικός λογισμικού στην εταιρεία “WebFriend” | 2016-2020
Ρόλος και αρμοδιότητες:
  • Σχεδιασμός και ανάπτυξη εφαρμογής για κινητά
  • Βελτιστοποίηση σελίδας και εφαρμογών λογισμικού
  • Επιδιόρθωση bugs στην πλατφόρμα σε Python

Αν δεν έχετε εμπειρία

Η εμπειρία είναι απαραίτητη για να διεκδικήσετε έναν αξιόλογο μισθό στη θέση του μηχανικού λογισμικού. Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν έχετε ξαναεργαστεί, ξεκινώντας ως junior θα εκτιμηθεί πολύ η εκπαίδευσή σας.

Αν έχετε κάποιο ατομικό project ή οτιδήποτε σχετικό στο portfolio σας, μπορείτε να το αναφέρετε αντί για εμπειρία, ώστε να δείξετε ότι έχετε ασχοληθεί πιο επαγγελματικά και υπεύθυνα με το αντικείμενο.

📌 Συμβουλή: Η εξειδίκευση σε ορισμένους τομείς του software ίσως περιορίσει τις επιλογές σε θέσεις εργασίας, θα ανεβάσει όμως αρκετά τις αμοιβές σας.

Μηχανικός λογισμικού βιογραφικό

Εκπαίδευση: Πως να Συμπληρώσετε το Βιογραφικό σας ως Μηχανικός Συστημάτων Λογισμικού 

Η εκπαίδευση αποτελεί ίσως το πιο βασικό στοιχείο για να κερδίσει πόντους το βιογραφικό σας σε ένα επάγγελμα που σχετίζεται με την τεχνολογία και τις γνώσεις των ηλεκτρονικών συστημάτων. Αναφέρετε το πρόγραμμα σπουδών που ακολουθήσατε και παρουσιάστε τη γνώση σας σχετικά με το software  ακόμα και σε κάποιο σχετικό αντικείμενο σπουδών .

Ένας επαγγελματίας software engineer πρέπει να έχει γνώσεις μηχανικής υπολογιστών 🖥️ από ένα έγκυρο τμήμα πληροφορικής για να έχει την εμπιστοσύνη του εργοδότη.

Αναφέρετε τα προγράμματα σπουδών που ακολουθήσατε στο software ως εξής:

  • Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής | Πανεπιστήμιο Πατρών
    2012-2017
  • Μεταπτυχιακό “Μηχανική Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων” | Πανεπιστήμιο Αθηνών
    2018-2020

Οι Καλύτερες Δεξιότητες που Έχει Ένας Μηχανικός Λογισμικού

Ένα πολυδιάστατο επάγγελμα, όπως του software engineer, απαιτεί να γνωρίζετε αρκετά συστήματα υπολογιστών, λογισμικό διαφόρων τύπων, αλλά και να μπορείτε να κάνετε ανάλυση δεδομένων στο αντικείμενο. Οι δεξιότητες που έχετε θα είναι το “κλειδί” για την πρόσληψή σας:

  • Προγραμματισμός
  • Ανάπτυξη Λογισμικού
  • Java, C++, Python κ.α.
  • Γνώσεις αυτοματοποίησης
  • Λειτουργικά συστήματα
  • Γνώσεις διαχείρισης βάσης δεδομένων
  • Γνώση εργαλείαων DevOps
  • Ικανότητα υλοποίησης αλγορίθμων
  • Γνώσεις επεξερασίας πολυμέσων και γραφικών

Πέρα από τις δεξιότητες, υπάρχουν και πνευματικά χαρακτηριστικά που σας βοηθούν να αποδίδετε αποτελεσματικά στη συγκεκριμένη εργασίας. Μην διστάσετε να επισημάνετε τα εξής, αν βεβαίως τα έχετε:

  • Οργανωτικότητα
  • Συνεργασία
  • Διαχείριση κρίσεων
  • Δημιουργικότητα
  • Κριτική σκέψη
  • Τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και προθεσμιών
  • Ευελιξία
💡 Η καραντίνα λόγω Covid-19 άνοιξε το δρόμο για τη remote εργασία και το hybrid μοντέλο παρουσίας στο γραφείο για τους μηχανικούς λογισμικού.

Συνοψίζοντας ως Μηχανικός Λογισμικού: Η Περίληψη του βιογραφικού σας 

Το βιογραφικό σας μπορεί να έχει ένα σχετικά προσωποποιημένο κείμενο, στο οποίο μπορείτε να αναφέρετε τα δυνατά σας σημεία. Μπορείτε να το εξειδικεύσετε για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας που κάνετε την αίτηση, ώστε να επισημάνετε τα χαρακτηριστικά που αναμένεται να απαιτούνται.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Σωστό
Μηχανικός λογισμικού με εμπειρία σε ποικιλία εφαρμογών για κινητά, αλλά και ιστοσελίδες. Οι γνώσεις μου σε Python και Java είναι εξαιρετικές και μπορώ να ανταποκριθώ σε κάθε λειτουργικό σύστημα. Είμαι αρκετά ομαδικός στην εργασία μου και δίνω μεγάλο βάρος στις λεπτομέρειες, ώστε να παραδοθεί το τελικό project όσο αψεγάδιαστο γίνεται.
Λάθος
Είμαι πολύ καλός στους υπολογιστές και ξέρω να δουλεύω και σε Mac. Με βολεύει που πρόκειται για θέση remote, επειδή τα γραφεία είναι μακριά από το σπίτι μου. Ξέρω επίσης αρκετά καλά Java και λίγο Python.

Μηχανικός λογισμικού βιογραφικό

Επιπλέον Πληροφορίες για Μηχανικούς Λογισμικού 

Πέρα από τις κλασικές δεξιότητες που μπορεί να έχει ένας software engineer, οι εργοδότες μπορούν να εκτιμήσουν αρκετά ακόμη χαρακτηριστικά που θα τους παρουσιάσετε. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Επεξεργασία εικόνας & βίντεο

Σε αρκετές περιπτώσεις οι μηχανικοί λογισμικού δουλεύουν πάνω στα γραφικά📼. Οι γνώσεις των προγραμμάτων της Adobe του βοηθούν να προχωρούν τα project τους αρκετά πιο γρήγορα, αφού δεν χρειάζεται διαμεσολάβηση γραφίστα.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Το AI γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Αναμένεται τα επόμενα χρόνια να χρησιμοποιείται πολύ από προγραμματιστές και software engineers ως επαγγελματικό εργαλείο.  Θα χρειαστεί σε κάθε επάγγελμα, από μαρκετίστες μέχρι αρχιτέκτονες, ακόμα περισσότερο όμως στους μηχανικούς λογισμικού.

Ξένες Γλώσσες

Οι επαφές με πελάτες, αλλά και οι εκάστοτε απαιτήσεις της εργασίας μπορεί να απαιτήσουν τη γνώση ξένων γλωσσών. Τα αγγλικά, βεβαίως, πρέπει να θεωρούνται δεδομένα για έναν επαγγελματία μηχανικό λογισμικού.

📌 Συμβουλή: Ένας καλός μηχανικός λογισμικού δεν σταματά ποτέ να εκπαιδεύεται📓. Είναι σημαντικό να κάνετε σεμινάρια ή μαθήματα για να συνεχίσετε να λαμβάνετε γνώση για τις εξελίξεις στο εκάστοτε αντικείμενο.

Σύνοψη: Γράφοντας το Ιδανικό Βιογραφικό για Έναν Μηχανικό Λογισμικού 

Γενικότερα, το βιογραφικό είναι άκρως απαραίτητο για έναν software engineer. Με τον ανταγωνισμό να μεγαλώνει συνεχώς, μπορεί να σας βοηθήσει να αναδείξετε το προφίλ σας. Χρησιμοποιήστε μια απλή παρουσίαση και οργανώστε τις πληροφορίες σας, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες από τον εργοδότη.

Παράλληλα, μη διστάσετε να αναφέρετε συναφείς δεξιότητες που μπορεί να είναι χρήσιμες για την εκάστοτε θέση εργασίας.

Συμπληρώστε το Βιογραφικό σας με μια Συνοδευτική Επιστολή

Σε αρκετές περιπτώσεις οι εργοδότες ζητούν από τους υποψηφίους να επισυνάψουν μία συνοδευτική επιστολή μαζί με το βιογραφικό σας. Δεν πρέπει να αφήσετε ούτε την επιστολή αυτή στην τύχη ή το… ένστικτο. Μεγιστοποιήστε τις πιθανότητές σας, αξιοποιώντας τα πρότυπα για συνοδευτικές επιστολές που υπάρχουν στη σελίδα μας.

Μηχανικός λογισμικού βιογραφικό

Συχνές Ερωτήσεις

Να βάλω ατομικά project στο βιογραφικό μου ως μηχανικός λογισμικού;

Φυσικά, τα ατομικά project μπορούν να βοηθήσουν τον εργοδότη να κατανοήσει τον τρόπο που σκέφτεστε, αλλά και τις ικανότητές σας.

Είναι απαραίτητη η συνοδευτική επιστολή στο βιογραφικό;

Όχι, δεν είναι αναγκαστικό να στείλετε μία συνοδευτική επιστολή, εκτός και αν τη ζητάει η αγγελία για τη θέση εργασίας.

Похожие статьи