Αυτό ίσως δώσει μια αρχική εικόνα για το πως θα είναι ως εργαζόμενος, και αυτή η εικόνα επικοινωνείται μέσα από το βιογραφικό σημείωμα.(https://βιογραφικο.com/cv/)
Η συμπερίληψη των εμπειριών σου ως εθελοντής/ρια θα μπορούσε να αυξήσει το ενδιαφέρον του υπεύθυνου προσλήψεων, και του παραλήπτη του βιογραφικού σου σημειώματος γενικότερα, για την εκάστοτε αίτηση εργασίας που θα αποστείλεις, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερες ευκαιρίες για να διεκδικήσεις μια θέση. Εδώ θα εξηγήσουμε πώς και πού μπορείς να συμπεριλάβεις αυτήν την ενότητα στο βιογραφικό σου σημείωμα, καθώς και τι ρόλο παίζει γενικότερα.
Κατ’ αρχάς, είναι καλό να αποσαφηνίσουμε τη διαφορά μεταξύ εθελοντικής εργασίας και μιας ασχολίας τύπου χόμπι, οι οποίες δεν εμπίπτουν στην κατηγορία για την οποία θα μιλήσουμε. Δεδομένου ότι και τα δύο λαμβάνουν χώρα στον ελεύθερο χρόνο μας, η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι το χόμπι είναι κάτι που το κάνουμε για τον εαυτό μας, ενώ η εθελοντική δράση περιλαμβάνει ένα επίπεδο ευθύνης προς άλλους ή/και την κοινωνική μας συμμετοχή.
Παράλληλα, επιδεικνύει και τις αποκτημένες δεξιότητες που ίσως συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου σημείωμα. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό για το επαγγελματικό σου προφίλ, ειδικά αν δεν έχεις εργασιακή εμπειρία στον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείσαι ή στον κλάδο της ειδικότητάς σου. Ξεκίνα το βιογραφικό σου με ένα απο τα πρότυπα (https://βιογραφικο.com/resume-templates/) που παρέχουμε και βάλε την εθελοντική σου εμπειρία στο σωστό σημείο.
Το κλειδί είναι να γνωρίζεις πώς να συμπεριλάβεις αυτήν την ενότητα στο βιογραφικό σου σημείωμα. Για το λόγο αυτό, σε αυτόν τον οδηγό εξηγούμε αν, που, και πως πρέπει να συμπεριλάβεις τον εθελοντισμό στο βιογραφικό σου, καθώς και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να γράψεις το τμήμα αυτό του σημειώματος για να τραβήξεις το ενδιαφέρον του εργοδότη/recruiter/υπεύθυνου προσλήψεων της εταιρείας στην οποία στέλνεις την αίτησή σου. ✔
Γιατί είναι τόσο σημαντική η εμπειρία του εθελοντισμού
Γενικά, οι εταιρείες εκτιμούν ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι υποψήφιοι δείχνουν το αλτρουιστικό τους πνεύμα, είναι κάτι το οποίο εκτιμάται σε παγκόσμια κλίμακα, δεν είναι κάτι χαρακτηριστικό μόνο στην Ελλάδα, ή τοπικού χαρακτήρα, είναι από τις αξίες που ο άνθρωπος σέβεται εν γένει. Η ύπαρξη αυτής της ενότητας στο βιογραφικό σου βελτιώνει την προσωπική και επαγγελματική σου εικόνα στα μάτια του παραλήπτη, κάτι που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει για σένα.
Επιδεικνύοντας αυτό σου το πνεύμα δείχνεις ποιες αξίες θα μπορούσες να φέρεις στην ομάδα στην οποία θα εργαστείς, άρα και στην εταιρεία ως σύνολο. Επιπλέον, η συμπερίληψη του εθελοντισμού στο βιογραφικό σου βοηθά επίσης να κάνεις μια αξιοσημείωτη, και κάποιες φορές ουσιώδη, διαφορά και να ξεχωρίσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους για την εκάστοτε θέση για την οποία ενδιαφέρεσαι και διεκδικείς.
Εκτός από το να δείξεις τα ανθρωποκεντρικά ενδιαφέροντά σου, η αναφορά της εθελοντικής σου εργασιακής εμπειρίας είναι επίσης μια ευκαιρία να μοιραστείς τους τομείς με τους οποίους έχεις έρθει σε επαφή, ποιες εργασίες έχεις εκτελέσει και, κυρίως, ποιες δεξιότητες και γνώσεις έχεις αποκτήσει και ενστερνιστεί στη μέχρι τώρα πορεία σου.
Αν και η εθελοντική σου θέση δεν είναι μια αμειβόμενη θέσης εργασίας, είναι μια ευκαιρία που σου δίνει πολύτιμες εμπειρίες και οπτική για τον κόσμο και την εργασία, που αξίζει να μοιραστείς στο βιογραφικό σου για να έχεις περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσεις τη δουλειά που τόσο πολύ επιθυμείς να αποκτήσεις, ακόμα κι αν δεν έχεις εμπειρία σε αμειβόμενες θέσεις. Είναι ζήτημα της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας δηλαδή.
Ποιες ικανότητες μπορείς να αναπτύξεις με την εθελοντική εργασία
Ο εθελοντισμός μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις δεξιότητες που ήδη διαθέτεις ή να σε βοηθήσει να αποκτήσεις νέες. Αυτές οι δεξιότητες σίγουρα μπορούν να σε βοηθήσουν στο βιογραφικό σου και να το εμπλουτίσουν, να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς και να ξεχωρίσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ένας εργοδότης ή υπεύθυνος προσλήψεων, όταν προσλαμβάνει νέο προσωπικό, θέλει να καταλάβει αν ο/η υποψήφιος/α μπορεί να διαχειριστεί το χρόνο του/της, να ολοκληρώσει τα καθήκοντά του/της, να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που έχουν τεθεί, και να συνεργαστεί με άλλους. Η αφοσίωση λόγω της εθελοντικής σου εμπειρίας μπορεί να αποδείξει περίτρανα το αν είσαι ο κατάλληλος/η για τη θέση.
Ακολουθεί μια λίστα από ικανότητες που μπορείς να αναπτύξεις μέσα από εθελοντικές δράσεις ή εργασία 👇:
– Ηγετικές ικανότητες: Οι εθελοντές ασχολούνται με θέματα του οργανισμού, αναθέτουν, και συνήθως αναλαμβάνουν ευθύνες. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να οργανώνεις τους ανθρώπους γύρω σου και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, καθώς και πότε, οπότε αυτές οι ικανότητες θα είναι απαραίτητες σε πάρα πολλούς επαγγελματικούς κλάδους.
– Συνεργασία: Ο εθελοντισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα, και την εργασία προς κοινούς στόχους και το κοινό όφελος γενικότερα. Είναι μία συνεχής αλληλεπίδραση με ανθρώπους για να γίνεις ο καλύτερος/η δυνατόν ομαδικός παίκτης.
– Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων: Ο εθελοντισμός υποδηλώνει ενασχόληση με πολλά και διαφορετικά καθήκοντα, επικοινωνία με ανθρώπους ή/και άλλους οργανισμούς ή φορείς, σε καθημερινή βάση. Είναι φυσιολογικό να εμφανιστούν δύσκολες καταστάσεις, προβλήματα προς επίλυση, απρόοπτα και αναποδιές, οπότε θα μάθεις πώς να τις αντιμετωπίζεις επιτυχημένα. Αυτή είναι μια πολύ χρήσιμη ικανότητα σε κάθε επάγγελμα.
-Προφορικές επικοινωνιακές δεξιότητες: Είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες μέσω της συνεχούς επαφής με συναδέλφους, παιδιά και ανθρώπους με ειδικές ικανότητες, καθώς και κάθε είδους στελέχη εταιρειών, ίσως πολιτικούς κ.ά.
-Πρωτοβουλία: Η ικανότητα να έχεις φρέσκες ιδέες, να τις εφαρμόζεις και να αναλαμβάνεις την ευθύνη τους, θα είναι ανεκτίμητη σε κάθε είδους δουλειά που πιθανόν να διεκδικήσεις στο μέλλον. Ο εθελοντισμός σε διδάσκει να μην φοβάσαι να παίρνεις πρωτοβουλίες.
-Κίνητρο: Θα έχεις την ευκαιρία να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις ικανότητες που δεν ήξερες καν ότι είχες. Θα ανακαλύψεις τα δυνατά και αδύνατά σου σημεία, και έτσι θα ξέρεις ποιους τομείς να βελτιώσεις και σε ποιούς να δώσεις έμφαση όταν αναζητήσεις εργασία. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Έτσι, θα αποκτήσεις και επιπλέον κίνητρα.
-Αυτοπεποίθηση: Αν είσαι άνεργος, μπορεί να έχεις χάσει την αυτοπεποίθησή σου και την πίστη στον εαυτό σου και τις ικανότητες που διαθέτεις. Αν παλεύεις να βρεις μία θέση εργασίας, ο εθελοντισμός θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου, καθώς σε ενεργοποιεί και σε κάνει να αισθάνεσαι παραγωγικός/ή και χρήσιμος/η. Επίσης, οι συνάδελφοί μπορεί να σε βοηθήσουν σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύεις.
Πως και που να συμπεριλάβεις τον εθελοντισμό στο βιογραφικό σου
Πως να βάλεις τον εθελοντισμό στο βιογραφικό σου
Τώρα, όσον αφορά τον τρόπο παρουσίασης αυτής της ενότητας, η δομή της μοιάζει πάρα πολύ με αυτή που ακολουθείται για τη σύνταξη του τμήματος της εργασιακής εμπειρίας. Σκέψου τον εθελοντισμό ως εργασιακή εμπειρία άλλου τύπου. Καλό θα ήταν να συμπεριλάβεις λεπτομέρειες για την εθελοντική σου δράση δηλαδή 👇:
- Όνομα της οργάνωσης (ΜΚΟ κλπ.).
- Τίτλος ρόλου εθελοντή (αν υπάρχει).
- Ημερομηνία έναρξης και λήξης εθελοντικής εργασίας.
- Αρμοδιότητες και ρόλος που είχες στη θέση αυτή.
- Επιλεγμένα επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της θητείας.
- Χώρα (σε περίπτωση που ήταν στο εξωτερικό).
Προσπάθησε να δώσεις προτεραιότητα σε εμπειρίες που σχετίζονται κατά κάποιο τρόπο με τη δουλειά για την οποία κάνεις την αίτησή σου, γιατί αυτό θα κάνει το επαγγελματικό σου προφίλ πιο ελκυστικό στον παραλήπτη. Προσπάθησε να εντοπίσεις εκείνα τα σημεία τα οποία συμπίπτουν ή συγγενεύουν, και προσπάθησε να τα τονίσεις για να ξεχωρίσεις. Σε αυτό βοηθάει πολύ το να διαβάσεις πολύ προσεκτικά την αγγελία εργασίας και να εντοπίσεις τυχόν λέξεις-κλειδιά.
Που να τοποθετήσεις αυτή την εμπειρία εθελοντισμού στο βιογραφικό
Αυτό είναι ένα σημαντικό και αρκετά κρίσιμο θέμα. Υπάρχει κίνδυνος να τη βάλει σε λάθος σημείο ο/η υποψήφιος/α και ο ρόλος που θα παίξει στο αν θα κληθεί για συνέντευξη ή αν θα περάσει στον επόμενο κύκλο συνεντεύξεων, να μην είναι αυτός που επιθυμεί. Το που θα τοποθετήσεις λοιπόν την εμπειρία σου ως εθελοντής/ρια.εξαρτάται από τους εξής παράγοντες 👇:
- Εάν δεν έχεις καθόλου, ή ελάχιστη, εργασιακή εμπειρία , μπορείς να προσθέσεις τις εθελοντικές θέσεις εργασίας σου στην ενότητα εργασιακή εμπειρία. Μπορείς ακόμη και να αλλάξεις το όνομα αυτής της ενότητας σε “παρόμοιες εμπειρίες” για να μην μπερδέψεις τον υπεύθυνο προσλήψεων/παραλήπτη του βιογραφικού σου. Σε περίπτωση που έχεις λίγη εργασιακή εμπειρία μπορείς να δημιουργήσεις μια υποενότητα στην ενότητα αυτή, με τίτλο “Εργασιακή εμπειρία”.
- Εάν έχεις μια μακρά αμειβόμενη καριέρα σε έναν κλάδο, δημιούργησε μια πρόσθετη ενότητα για να συμπεριλάβεις τις εθελοντικές θέσεις εργασίας σου. Για παράδειγμα, «εξωσχολικές δραστηριότητες» ή για να είναι απλά τα πράγματα, μπορείς επίσης να το ονομάσεις «εθελοντισμός». Τέλος, στην κλασική δομή βιογραφικού μπορείς να το προσθέσεις στα “χόμπι και ενδιαφέροντα” ή στις “πρόσθετες ενότητες”.
Δεν είναι σκόπιμο να συνδυάσεις την εθελοντική εργασία σου με την επαγγελματική σου σταδιοδρομία γιατί δεν είναι ισοδύναμες ενότητες εργασιακής εμπειρίας και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μετατρέψει το βιογραφικό σου σε ένα ακατανόητο έγγραφο που θα λειτουργήσει αρνητικά στην αποστολή σου για εύρεση εργασίας. Αυτό το χάος και την ασάφεια θα πρέπει να την αποφύγεις με κάθε κόστος.
Λειτουργεί ο εθελοντισμός ως εργασιακή εμπειρία?
Αυτό θα μπορούσε να απαντηθεί μονολεκτικά με ένα βροντερό ΝΑΙ! Αυτό όμως δε θα σου έδινε πολλά στοιχεία και δε θα εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους ισχύει αυτό, οπότε καλό θα είναι για σένα και την υποψηφιότητά σου κάθε θέσης να το εξετάσουμε λίγο αναλυτικοτερα.
Φυσικά, όσο πιο κοντά βρίσκεσαι στο επάγγελμα σου με την εθελοντική σου εργασία, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα στο ρόλο που θα παίξει ο εθελοντισμός σου σε κάποια αίτηση εργασίας. Οι άσχετες με το αντικείμενό σου εθελοντικές δράσεις προσφέρουν επιπλέον πληροφορίες στον παραλήπτη μόνο όσον αφορά στο χαρακτήρα, ενώ οι σχετικές με τον κλάδο σου προσφέρουν και γνώσεις/εμπειρία πάνω στο αντικείμενο, πέρα από στοιχεία του χαρακτήρα σου.
Όλες οι εθελοντικές θέσεις είναι πολύτιμες, ωστόσο, για να λειτουργήσει αυτή σου η εμπειρία θετικά για σκοπούς εύρεσης εργασίας, αυτές που ευθυγραμμίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη θέση εργασίας για την οποία υποβάλλεις την εκάστοτε αίτηση θα εκτιμηθούν περισσότερο επειδή σου επιτρέπουν να επιδείξεις περισσότερες τεχνικές και ήπιες δεξιότητες που έχεις αποκτήσει και είναι σχετικές με τον επαγγελματικό σου τομέα.
Αν και το τμήμα εθελοντισμού του βιογραφικού σου μπορεί να συμπεριληφθεί στο βιογραφικό από υποψήφιους με και χωρίς εμπειρία, γίνεται πιο απαραίτητο στην περίπτωση των τελευταίων. Αν είσαι φοιτητής/τρια ή πρόσφατος/η απόφοιτος/η πτυχιούχος, χωρίς εμπειρία σε αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ο εθελοντισμός αποτελεί ιδανικό τμήμα του βιογραφικού σου. Γενικά, αν δεν έχεις εμπειρία σε κάποιο αντικείμενο, ο εθελοντισμός είναι το ιδανικό υποκατάστατο.
Το γεγονός και μόνο ότι γράφεις σωστά την εθελοντική σου εργασιακή εμπειρία στο βιογραφικό σου είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, ένας τρόπος για να τονίσεις και τη διακαή δέσμευσή σου σε έναν φιλανθρωπικό σκοπό, να βοηθήσεις ανιδιοτελώς και, φυσικά, να δείξεις μέσα από αυτό ορισμένες δεξιότητες του εκάστοτε τομέα εργασίας σου. Αυτό μεταφέρει μια επαγγελματική εικόνα προς τον παραλήπτη του βιογραφικού σου σημειώματος, μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σου.
Παραδείγματα εθελοντισμού στο βιογραφικό σημείωμα
Ίδρυμα Lenorman
Εθελοντής ως δάσκαλος μουσικής
Μάιος 2021 – Δεκέμβριος 2021
- Ανέπτυξα και εκτέλεσα ένα εισαγωγικό – Basic μουσικό πρόγραμμα για 25 συμμετέχοντες από τον Δήμο Πατρέων μεταξύ 10 και 17 ετών, διάρκειας 7 μηνών.
- Προετοίμασα εξατομικευμένα, αλλά και ομαδικά, μαθήματα θεωρίας της μουσικής, αλλά και κιθάρας, τα οποία παρέδωσα στα παιδιά του ιδρύματος Lenorman.
- Ανέπτυξα ειδικό μουσικό πρόγραμμα για παιδιά με προβλήματα ακοής.
Βασικά επιτεύγματα
Μετά τη διδασκαλία μαθημάτων στο ίδρυμα Lenormann, οι συνεισφορές και δωρεές αυξήθηκαν κατά 20%.
– Εθελοντής Γραφίστας
Γιατροί χωρίς σύνορα
Εθελοντής ως γραφίστας
Απρίλιος 2020 – Σεπτεμβριος 2020
- Επανασχεδίασα τη γενική ταυτότητα του ιδρύματος.
- Επανασχεδίασα έντυπες οπτικές πηγές και οδηγίες για να ενθαρρύνω τις δωρεές και το φιλανθρωπικό έργο του ιδρύματος.
- Σχεδίασα τις νέες κάρτες ταυτότητας όλων των μελών της οργάνωσης στον τομέα μου.
- Δημιούργησα προγράμματα σχεδιασμού που παρείχα στην κοινότητα.
Βασικά επιτεύγματα
Οι συνεισφορές στο ίδρυμα αυξήθηκαν κατά 45% μετά τον επανασχεδιασμό των εντύπων, των αφισών και της όλης ταυτότητας του ιδρύματος η οποία επικοινωνήθηκε στις τοπικές επιχειρήσεις.
– Εθελοντής Γιατρός
Κέντρο Υγείας Κισσάμου
Εθελοντής ως γιατρός
Ιανουάριος 2022 – Μάρτιος 2022
- Παρείχα ιατρική φροντίδα σε μέλη της κοινότητας και ταξιδιώτες-τουρίστες.
- Έκανα την καθημερινή αναφορά κάθε ασθενή.
- Συμμετείχα στην ημέρα εμβολιασμού για παιδιά, νέους και ενήλικες που διοργανώθηκε με δική μου πρωτοβουλία.
Βασικά επιτεύγματα
Αύξησα την ποιότητα της περίθαλψης και την προσέλευση κατά 50% από τότε που έφτασα στην κλινική, ενθαρρύνοντας νέους και ηλικιωμένους να μη φοβούνται το γιατρό, με την ενεργή μου συμμετοχή και παρουσία στην ντόπια κοινωνία.
Συμβουλές για το πως να προσθέσεις την εθελοντική σου εμπειρία στο βιογραφικό
Για να συμπεριλάβεις με επιτυχία την εργασιακή σου εμπειρία ως εθελοντής/ρια στο βιογραφικό σου σημείωμα και να εντυπωσιάσεις θετικά τον υπεύθυνο προσλήψεων ή τον εργοδότη που θα πάρει στα χέρια του το βιογραφικό σου, λάβε υπόψη αυτές τις επιπλέον συμβουλές 👇:
- Κράτησέ το σύντομο και περιεκτικό, απόφυγε να δημιουργήσεις ένα τεράστιο μπλοκ κειμένου από το οποίο τίποτα δεν ξεχωρίζει και περιέχει περιττές λεπτομέρειες.
- Δώσε προτεραιότητα στον εθελοντισμό που σχετίζεται περισσότερο με τον κλάδο σου καθώς και τη δουλειά την οποία επιθυμείς να αποκτήσεις
- Επισήμανε τις δεξιότητες που απέκτησες με τον εθελοντισμό καθώς και τυχόν επιτεύγματα.
- Να είσαι πολύ συγκεκριμένος/η σχετικά με τις ευθύνες που ανέλαβες ως εθελοντής/ρια και το ρόλο που είχες στην οργάνωση.
- Μην ανακατέψεις την επαγγελματική σου εμπειρία στον κλάδο/επάγγελμά σου με την εργασιακή σου εμπειρία ως εθελοντής/ρια. Μην ξεχνάς ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο.
- Ο θρησκευτικός και πολιτικού περιεχομένου εθελοντισμός δε συνίσταται στις περισσότερες περιπτώσεις καθώς μπορεί να προκαταβάλλει αρνητικά τον παραλήπτη του βιογραφικού σου.
- Χρησιμοποίησε πρότυπα βιογραφικών (https://βιογραφικο.com/resume-templates/) για την καλύτερη οργάνωση της πληροφορίας που θα συμπεριλάβεις στο σημείωμά σου καθώς και την ορθή δόμησή του ως έγγραφο.
- Συνόδεψε το βιογραφικό σου με μια συνοδευτική επιστολή , ή συστάσεις γενικότερα, που θα προωθούν το επαγγελματικό σου προφίλ και θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις.
Πως να αποκτήσεις εμπειρία εθελοντισμού
Υπάρχουν οι κλασικές λύσεις και επιλογές που έχουν να κάνουν με ΜΚΟ και λοιπές οργανώσεις, και μπορείς να επιλέξεις γνωστούς και αναγνωρίσιμους οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός, η Πυροσβεστική, και άλλες όπως η ACTIONAID, το Χαμόγελο του Παιδιού, ή οτιδήποτε παρόμοιο ως δράση. Υπάρχουν προγράμματα όπως ο ΕΛΙΞ (για προγράμματα ΜΚΟ), προγράμματα του ΟΗΕ, και πολλά άλλα.
Επίσης, πλέον υπάρχουν και αμέτρητες πλατφόρμες εθελοντισμού εντός και εκτός συνόρων, με τις πιο γνωστές να είναι το workaway, getopensocial. Vee, και πολλά ακόμη. Εάν είσαι νέος/α, ή απλά έχεις διάθεση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πλατφόρμες όπως το WWOOF, για εθελοντική εργασία σε φάρμες, ή το workaway για εθελοντισμό με ιδιώτες, από φύλαξη σκύλων ή σπιτιών, μέχρι χειρωνακτική εργασία, μάζεμα σκουπιδιών από παραλίες ή περιπέτειες σε σκάφος.
Υπάρχουν πολλοί δρόμοι, και σίγουρα όποιος και να διαλέξεις, ο αντίστοιχος οργανισμός ή πλατφόρμα θα χαρεί να σε έχει με το μέρος του/της.
Άλλα πλεονεκτήματα του εθελοντισμού στο βιογραφικό
Κι αν μέχρι τώρα δεν έχεις εντοπίσει τα πλεονεκτήματα της συμπερίληψης της εθελοντικής εργασίας στο βιογραφικό σου, θα βρεις τα περισσότερα πλεονεκτήματα στη λίστα που ακολουθεί παρακάτω 👇:
- Αναδεικνύει τις γνώσεις που έχεις εφαρμόσει και στην πράξη κατά την εθελοντική σου εργασία.
- Επισημαίνει τις δεξιότητες που έχεις αποκτήσει ως εθελοντής/ρια εργαζόμενος/η.
- Εάν δεν έχεις εργασιακή εμπειρία στον κλάδο σου, ο εθελοντισμός χρησιμεύει ως το καλύτερο δυνατό υποκατάστατό της.
- Μοιράζεσαι με αυτό τον τρόπο τα φιλανθρωπικά σου ενδιαφέροντα.
- Διευρύνεται το κοινωνικό σου δίκτυο μέσα από γνωριμίες και επαφή με κόσμο και οργανισμούς, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την επαγγελματική σου σταδιοδρομία.
- Θα είσαι ο/η ιδανικός/η υποψήφιος/α για να ηγηθείς του κοινωνικού/φιλανθρωπικού έργου οποιασδήποτε εταιρείας ή οργανισμού στον οποία επιθυμείς ή επιδιώκεις να εργαστείς.
Συμπεράσματα – Κατακλείδα
Σίγουρα ο εθελοντισμός είναι μια παρεξηγημένη λέξη-έννοια, αλλά αυτό δε θα πρέπει να σε επηρεάσει σε καμία περίπτωση. Το να προσφέρεις αφιλοκερδώς είναι άκρως ικανοποιητικό και σου δίνει εμπειρίες, γνώσεις και οπτική πάνω στη ζωή, που ίσως να μη μπορούσες να αποκτήσεις με άλλο τρόπο.
Σίγουρα υπάρχουν σενάρια και περιπτώσεις άκαρδης εκμετάλλευσης ανθρώπων με την πρόφαση του εθελοντισμού, αλλά αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν εξαιρέσεις και οδηγούν σε γενικεύσεις οι οποίες δεν είναι αληθείς. Μην πτοείσαι, κάνε αυτά που σε ευχαριστούν και στο τέλος κρίνε τι ακριβώς θα συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου.
Εν τέλει, το πρόσωπο του εθελοντή κάνει έναν/μια υποψήφιο/α εργαζόμενο/η πιο ανθρώπινο/η στα μάτια ενός εργοδότη ή υπεύθυνου προσλήψεων, καθώς, εν γένει, μια σκέτη σελίδα δε μπορεί να δώσει ιδιαίτερα “ανθρώπινη” αύρα, αλλά είναι περισσότερο στυγνά επαγγελματικού χαρακτήρα. Είναι ένα ωραίο και σύντομο διάλειμμα, και μια σημαντική προσθήκη, σε μια θάλασσα βομβαρδισμού πληροφορίας όσον αφορά στην αναζήτηση εργασίας.
Με το να συμπεριλάβεις την εθελοντική σου δράση στο βιογραφικό σου σημείωμα το σίγουρο είναι επίσης πως, στο τέλος, θα είναι όχι μόνο πλήρες, αλλά θα περιέχει και όλες εκείνες τις πολύτιμες πληροφορίες και αξίες που θέλεις να προβάλλεις ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας, ενώ ταυτόχρονα θα βγάζει ένα πιο ανθρώπινο και προσεγγίσιμο πρόσωπο στον παραλήπτη.