Πως να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο βιογραφικό

πωσ φτιάχνω βιογραφικό

Create your resume in minutes

Το βιογραφικό σου μπορεί να σε οδηγήσει σε μια συνέντευξη εργασίας ή, αντίθετα, να σου κλείσει στα σίγουρα τις πόρτες που θα μπορούσαν να σου ανοίγονται μέσω αυτού. Αν θέλετε το πρώτο πράγμα, μάθετε βήμα προς βήμα πώς να κάνετε ένα επιτυχημένο βιογραφικό.

To τμήμα πρόσληψης προσωπικού ή διαχείρησης δυναμικού, έχει τη μεγάλη ευθύνη του να επιλέξει τους καλύτερους υποψήφιους που θα προχωρήσουν στον επόμενο κύκλο συνεντεύξεων, ή και αυτούς στους οποίους θα γίνει προσφορά.

Για αυτόν τον λόγο, εάν το βιογραφικό σας δεν είναι αρκετά καθαρό, πειστικό και άμεσο, ίσως να είναι απίθανο να προχωρήσετε στη διαδικασία επιλογής, στην πραγματικότητα, ίσως δεν περάσεις καν απο την πρώτη φάση ή κύκλο συνεντεύξεων.

Λάβε υπόψην σου ότι οι προσλήπτες αναλύουν πολλά βιογραφικά ταυτόχρονα, οπότε βασίζονται σε πληροφορίες-κλειδιά και στην παρουσίαση αυτών για να επιλέξουν και να ξεχωρίσουν αυτά που θα περάσουν.

Έχοντας αυτό κατά νου, για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κληθείς για συνέντευξη εργασίας, σε αυτόν τον πρακτικό οδηγό σου παρουσιάζουμε, βήμα βήμα, πώς να στήσεις ένα επιτυχημένο βιογραφικό σημείωμα.

Σε αυτόν τον οδηγό θα βρεις τα εξής:

  • Παράδειγμα-πρότυπο βιογραφικού σημειώματος
  • Συμβουλές για το πως είναι πιο πλήρες και στοχευμένο.
  • Πως να χρησιμοποιήσεις τον οδηγό μας για να φτιάξεις βιογραφικό (με εικόνες).
  • Συχνές ερωτήσεις.

Ας ξεκινήσουμε με αυτόν τον σούπερ πρακτικό οδηγό, τώρα. ✔

Παράδειγμα πώς να στήσεις ένα βιογραφικό σημείωμα

Μαρίνα Παπαδοπούλου
Αντιγραφέας άμεσης απόκρισης-copywriter
Aθήνα, Ελλάδα
+30.000 00 00 000
marinawriter@domain.egr
LinkedIn: / marinapapadopoulou /

Instagram: @papadwriter
Ιστότοπος: www.marinapapadwriter.gr

Επαγγελματικό προφίλ
Ειδική αντιγραφέας άμεσης απόκρισης με πάνω από οκτώ χρόνια εμπειρίας δημιουργώντας πειστικά κείμενα για διάφορα είδη πωλήσεων για εμπορικές εκδόσεις-καταλόγους. Έχω υψηλές δεξιότητες γραφής για επιστολές πωλήσεων, διαφημιστικές καμπάνιες και μάρκετινγκ μέσω email. Πρόσφατα, τα κείμενά μου δημιούργησαν + 17.000 € σε πωλήσεις μόνο την πρώτη ημέρα της έναρξης του προγράμματος premium του προπονητή Gustavo Kuppers.

Εργασιακή εμπειρία
Επικοινωνία – Μάρκετινγκ
Πάτρα, Ελλάδα
Senior Copywriter
Ιανουάριος 2018 – Ιούνιος 2022

  • Έγραψα περισσότερες από 35 διαφημιστικές εκστρατείες για εθνικές και διεθνείς εταιρείες.
  • Έγραψα εμπορικές ακολουθίες email για πάνω από 20 brands.
  • Έγραψα τα κείμενα πωλήσεων για περισσότερες από 20 κυκλοφορίες εισαγωγής.

Επιτεύγματα: Τα κείμενα πωλήσεών μου δημιούργησαν περισσότερα από 17.000 € την πρώτη ημέρα της έναρξης του προγράμματος premium του προπονητή Gustavo Kuppers.

Copywriters Global
Αθήνα, Ελλάδα
Junior Copywriter
Ιανουάριος 2014 – Δεκέμβριος 2017

  • Έγραψα πειστικά κείμενα για τις καμπάνιες Instagram και Google Ads.
  • Έγραψα τα κείμενα πωλήσεων για περισσότερες από 10 κυκλοφορίες εισαγωγής.
  • Έγραψα τα πειστικά κείμενα για τον ιστότοπο περισσότερων από 15 Eλληνικών εμπορικών σημάτων.

Προτεινόμενα επιτεύγματα: Τα κείμενά μου από μια εκστρατεία Google Ads για την Ikea διπλασίασαν το ποσοστό επισκεψιμότητας χρήστη στον ιστότοπο της εταιρείας στις πρώτες ώρες από την εκκίνηση.

Ακαδημαϊκή εκπαίδευση
Αντιγραφή άμεσης απόκρισης
Σχολή αντιγραφής του Σαν Φρανσίσκο
Απρίλιος 2012 – Δεκέμβριος 2013

Δεξιότητες

  • Γραφή επιστολών πωλήσεων
  • Πειστική γραφή διαφημιστικών καμπανιών
  • Πειστική γραφή πωλήσεων
  • Πειστική γραφή ιστοσελίδων
  • Πειστική γραφή για μάρκετινγκ μέσω email
  • SEO
  • Δημιουργική διαφήμιση
  • Άψογη ορθογραφία και γραμματική
  • Ομαδικό πνεύμα
  • Ηγετικές ικανότητες

Γλώσσες

  • Μητρική γλώσσα τα Ελληνικά
  • Αγγλικά (C2)
  • Γαλλικά (B2).

Συμπληρωματική εκπαίδευση

  • Σχολή αντιγραφής πιστοποίησης αντιγραφής (2019)
  • Αντιγραφή για διαφημίσεις |Σχολή γραφής (2014)

Δομή ενός βιογραφικού σημειώματος

Πριν προχωρήσεις στο πρακτικό μέρος του τρόπου με τον οποίο θα φτιάξεις το βιογραφικό σου, είναι ζωτικής σημασίας να ορίσουμε ποια θα είναι η δομή του, καθώς και το πώς θα οργανώσεις τις ενότητές του σύμφωνα με το επαγγελματικό σου προφίλ.

Διότι, αν και υπάρχουν διάφοροι τύποι βιογραφικού, η επιλογή δεν πρέπει να είναι τυχαία, αλλά όσο το δυνατόν πιο στρατηγική για εσένα και τους επαγγελματικούς σου στόχους.

Αυτές είναι λοιπόν οι πιο κοινές δομές για ένα βιογραφικό:

  • Χρονολογικό πρόγραμμα με την παράθεση σημείων, εμπειρίες, σπουδών κλπ με αυστηρά χρονολογική σειρα.
  • Αντίστροφο χρονολογικό πρόγραμμα: Σε αντίθεση με την προηγούμενη, σε αυτήν τη δομή οι πληροφορίες οργανώνονται με αντίστροφη σειρά, από τις πιο πρόσφατες προς τις πιο παλιές. Είναι ιδανικό για σένα που έχεις εργαστεί πρόσφατα σε θέσεις παρόμοιες με αυτές που φιλοδοξείς να διεκδικήσεις στο άμεσο μέλλον.
  • Λειτουργικό πρόγραμμα: Σε αυτή την περίπτωση, όλο το βιογραφικό σημείωμα χτίζεται πάνω στις δεξιότητές σου και δεν πραγματεύεται το χρονολογικό μέρος. Είναι ένας νέος τύπος βιογραφικού, μια νέα εναλλακτική που επικεντρώνεται στις ικανότητές σου.

Αρχικές συμβουλές για να το βιογραφικό σου

Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι η παρουσίαση του βιογραφικού σου, η οποία μπορεί να μη μοιάζει και τόσο σημαντική, αλλά έτσι θα προσελκύσεις την προσοχή του παραλήπτη και το περιεχόμενο πρέπει να πετύχει ακριβώς αυτό.

Για να μπορέσεις να το επιτύχεις αυτό, μπορείς να λάβεις υπόψην σου τις ακόλουθες αρχικές οδηγίες:

  • Προτεραιότητα στην πληροφορία χωρίς παράλειψη των σημαντικών: Συνιστούμε, συνήθως, το βιογραφικό να μην ξεπερνά τη μία σελίδα, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο φυσικά. Εάν πιστεύεις ότι όλες οι ακαδημαϊκές και επαγγελματικές σου πληροφορίες είναι απαραίτητες για την απασχόληση, μην τις παραλείψεις.
  • Προσάρμοσε το βιογραφικό στην εκάστοτε δουλειά: Αυτό είναι απαραίτητο για τον παραλήπτη, για να να παρατηρήσει ότι έχεις αφιερώσει το χρόνο που του αρμόζει. Εξατομίκευσε το βιογραφικό σου με βάση την κάθε αγγελία εργασίας στην οποία ανταποκρίνεσαι στέλνοντας το παρόν βιογραφικό. Καλό θα ήταν να αποφύγεις τη χρήση του ίδιου βιογραφικού για πολλές εταιρείες.
  • Χρησιμοποιήστε μια γνωστή και αναγνωρίσιμη γραμματοσειρά: Θα καλό θα ήταν να το κρατήσεις κλασικό ώστε η ανάγνωση του βιογραφικού σου να είναι εύκολη και γρήγορη, μπορείτε να επιλέξετε ένα γραμματοσειρά όπως οι Arial, Cambia, Garamond ή Calibri.
  • Δώσε προσοχή στη μορφή του περιεχομένου: Διατήρησε περιθώρια περίπου 2,5 cm, να αφήνεις μια γραμμή απόστασης 1,5 σε κάθε παράγραφο και να προσδιορίζεις κάθε ενότητα με μέγεθος γραμματοσειράς μεγαλύτερο από το σώμα της καθεμιάς.
  • Προσάρμοσε το βιογραφικό σου στη χώρα προορισμού: Μπορεί να μην το γνωρίζεις, αλλά η μορφή του βιογραφικού που χρησιμοποιούν στη Λατινική Αμερική δεν είναι η ίδια μορφή με ένα Αμερικανικό ή Ελληνικό βιογραφικό σημείωμα. Υπάρχουν πτυχές και σημεία που αλλάζουν, όπως η συμπερίληψη, ή όχι, της φωτογραφίας.
  • Χρησιμοποίησε λέξεις-κλειδιά: Οι λέξεις-κλειδιά στο βιογραφικό βοηθούν στην αναγνώριση αυτού με αυτόματα προγράμματα επιλογής προσωπικού (ATS), καθώς και σε βοηθούν να επισημάνσεις βασικά στοιχεία της εμπειρίας σου σε σχέση με τη θέση που διεκδικείς.
  • Παρουσίαση πληροφοριών σε λίστα (bullets – αρίθμηση): Να αποφεύγεις τα τεράστια κομμάτια κειμένου και τις μεγάλες παραγράφους καθώς εμποδίζουν την ανάγνωση, αντίθετα, να παρουσιάζεις την πληροφορία σε λίστες.
  • Επιλέξτε ένα έγκυρο σχέδιο: η τυπικότητα της απασχόλησης και του επαγγέλματος ή του επαγγέλματος επιλέγοντας το πρότυπο για το βιομηχανικό τεχνικό στο.

Τώρα, ας πάμε στο πρακτικό μέρος, ώστε να ξέρεις τι να βάλεις στο βιογραφικό και πώς να γράψεις σε καθεμιά από τις ενότητες (με παραδείγματα που περιλαμβάνονται).

Πώς να φτιάξεις ένα σωστό βιογραφικό σημείωμα| Βήμα βήμα

Το τέλειο βιογραφικό είναι αυτό που παρουσιάζει τις επαγγελματικές και ακαδημαϊκές σου ικανότητες με σαφή, άμεσο και συναρπαστικό τρόπο, χωρίς πολλά συμπληρωματικά στοιχεία ή άσχετα με το είδος της απασχόλησής σου.

Μόνο έτσι θα αποδείξεις ότι είσαι ο καταλληλότερος υποψήφιος για την κάλυψη της κενής θέσης που διεκδικείς. Αν το δεις έτσι, φαίνεται ότι είναι ένα πολύ απλό έργο, αλλα εμείς ρωτάμε, είναι? Όπως και να’ χει, είναι σημαντικό να ακολουθήσεις βήμα προς βήμα τον οδηγό για να γράψεις σωστά όλα τα μέρη ενός βιογραφικού σημειώματος.

Πώς να φτιάξεις λοιπόν ένα εύκολο και απλό βιογραφικό, θα βρεις εδώ έναν βήμα προς βήμα οδηγό 👇:

Επίλεξε το πρότυπο

πωσ φτιάχνω βιογραφικό

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του βιογραφικού σου είναι η επιλογή του κατάλληλου προτύπου.

Όπως αναφέραμε, βεβαιώσου ότι ο σχεδιασμός του προτύπου σέβεται τον κλάδο και το είδος της εργασίας για την οποία κάνεις αίτηση  Η φύση κάθε εργασίας απαιτεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο .

💡 Σημείωση : Πολλά δωρεάν πρότυπα είναι διαθέσιμα σε εσάς.

Πρόσθεσε τα στοιχεία επικοινωνίας σου

πωσ φτιάχνω βιογραφικό

Το επόμενο βήμα είναι να συμπεριλάβεις τα στοιχεία επικοινωνίας σου, τα οποία είναι η κεφαλίδα του βιογραφικού σου.

Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές ενότητες γιατί μέσω αυτών των δεδομένων ο εργοδότης, ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού, ή ο recruiter, θα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου για να σε ενημερώσει για αυτό που λαχταράς, το επόμενο βήμα: τη συνέντευξη για τη δουλειά.

Συμπεριέλαβε την εργασιακή σου εμπειρία

πωσ φτιάχνω βιογραφικό

Στη συνέχεια, θα πρέπει να αρχίσεις να πληκτρολογείς τα στοιχεία απασχόλησής/εμπειρίας σου. Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να κάνεις κλικ στην επιλογή “προσθήκη απασχόλησης”, και θα εμφανιστούν τα αντίστοιχα πλαίσια. Μπορείς να κάνεις αυτό το βήμα όσες φορές θέλεις για να προσθέσεις πολλές διαφορετικές εργασίες ή θέσεις που είχες μέχρι τώρα στον κλάδο.

πωσ φτιάχνω βιογραφικό

Για την ενότητα περιγραφής, λάβε υπόψην τις ακόλουθες συμβουλές 👇:

  • Να είσαι πολύ σαφής στην περιγραφή των εργασιών που εκτελείς στη δουλειά σου, είναι αυτό που θα δείξει την εμπειρία σου στις λειτουργίες που είναι εγγενείς στη θέση.
  • Χρησιμοποίησε αριθμούς, όποτε είναι δυνατόν, για να ενισχύσεις περαιτέρω τις ικανότητές σας, ποσοτικοποίησε τα επιτεύγματά σου.
  • Χρησιμοποιήστε ρήματα δράσης για να περιγράψετε κάθε εργασία. Ο εργοδότης θέλει κάποιον/α που να αναλαμβάνει δράση, όχι κάποιον/α παθητικό/ή.
  • Συμπλήρωσέ το με επιλεγμένα επιτεύγματα.
  • Μην το παρακάνεις και μην υπερφορτώσεις αυτό το μέρος του βιογραφικού σου.

Ανάφερε το εκπαιδευτικό σου υπόβαθρο

Γνώριζες ότι υπάρχουν χώρες με μορφές βιογραφικών όπου το τμήμα εκπαίδευσης βρίσκεται πάνω από το τμήμα εργασιακής εμπειρίας; Δεν είναι κοινό σε πολλές χώρες, αλλά είναι στον Καναδά, για παράδειγμα, και είναι επειδή οι εταιρείες τείνουν να δίνουν μεγάλη σημασία στην επαγγελματική κατάρτιση.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται να συμπεριλάβεις αυτή την ενότητα αναφέροντας τον πιο πρόσφατο ακαδημαϊκό τίτλο που έχεις αποκτήσει, είτε πρόκειται για μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, είτε για πτυχίο Πανεπιστημίου κ.λ.π.

Για να εμφανίσεις τα πλαίσια που περιλαμβάνουν αυτές τις πληροφορίες, κάνε κλικ στο «προσθήκη εκπαίδευσης» .

πωσ φτιάχνω βιογραφικό

Μετά από αυτό, θα μπορείς να καθορίσεις τις ακαδημαϊκές σου πληροφορίες με περισσότερες λεπτομέρειες.

πωσ φτιάχνω βιογραφικό

Η περιγραφή της εκπαιδευτικής εμπειρίας είναι προαιρετική, αλλά συνιστάται σε περίπτωση που δεν έχεις εργασιακή εμπειρία, γιατί σε βοηθά να προσθέσεις πόντους στην αίτησή σου και, στη συνέχεια, κρύβει την έλλειψη εμπειρίας δίνοντας συνάφεια με την επαγγελματική σου προετοιμασία ως τώρα.

Σε αυτή την ενότητα μπορείς να συμπεριλάβεις, μεταξύ άλλων, τα εκπαιδευτικά σου επιτεύγματα , όπως υποτροφίες, ακαδημαϊκά βραβεία, διακρίσεις σε διαγωνισμούς κ.λ.π.

Προσδιόρισε τις δεξιότητές σου

Σε αυτήν την ενότητα πρέπει να μετατρέψεις την εμπειρία σου σε δεξιότητες , τόσο τεχνικές όσο και ήπιες. Όσον αφορά το πρώτο, αναφέρονται σε βασικές δεξιότητες για την εκτέλεση των απαραίτητων tasks και υποχρεώσεων της θέσης. ενώ τα τελευταία είναι προσωπικές δεξιότητες.

Και πάλι, για να εμφανίσεις αυτήν την ενότητα πρέπει να κάνεις κλικ στο «προσθήκη δεξιότητας» .

Και τώρα μπορείς να συμπεριλάβεις τις δεξιότητές σου μία προς μία, προσδιορίζοντας επίσης και το επίπεδο εμπειρίας (προαιρετικό).

πωσ φτιάχνω βιογραφικό

Απλά πρέπει να συμπεριλάβεις το όνομα της ικανότητας και να αναφέρεις το επίπεδο εμπειρίας, το οποίο μπορεί να είναι 👇:

  • Νεοσύλλεκτος
  • Αρχάριος
  • Έμπειρος
  • Πολύ έμπειρος
  • Ειδικός.

Να είσαι πολύ ειλικρινής σε αυτήν την ενότητα, μην λες ποτέ ψέματα για τις δεξιότητές σου και μη συμπεριλάβεις δεξιότητες που δεν έχεις σε μια προσπάθεια να διευρύνεις το επαγγελματικό σου προφίλ. Θυμήσου  ότι θα μπορούσε να χρειαστεί να αποδείξεις κάποια από αυτές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για τη δουλειά, οπότε καλό θα ήταν να αποφύγεις μια τέτοιου είδους κακή εμπειρία.

Συμπεριέλαβε την επαγγελματική σου περίληψη

πωσ φτιάχνω βιογραφικό

Έχουμε σχεδόν τελειώσει με αυτό το σεμινάριο για το πώς να φτιάξεις ένα δωρεάν, εύκολο και γρήγορο βιογραφικό και δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε μία από τις ζωτικής σημασίας ενότητες σε οποιοδήποτε βιογραφικό σημείωμα, είτε έχεις εργασιακή εμπειρία είτε όχι.

Η επαγγελματική περίληψη είναι μια σύντομη περιγραφή του εργασιακού σου ιστορικού , του τομέα εξειδίκευσής σου, των εξαιρετικών δεξιοτήτων σου και των κύριων επαγγελματικών σου επιτευγμάτων.

Αυτή είναι η πρώτη παράγραφος που θα διαβάσει ο υπεύθυνος προσλήψεων επειδή είναι βασικά μια περίληψη του βιογραφικού σου, μέσα σε μερικές γραμμές. Πρέπει λοιπόν να είσαι πολύ πειστικός/η και σαφής. Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές για τη σύνταξη αυτής της ενότητας 👇:

  • Ξεκίνα αναφέροντας το επάγγελμα ή τον κλάδο σου (διευθυντής, δημοσιογράφος, βοηθός μηχανικού κλπ).
  • Προσδιόρισε την εργασιακή σου εμπειρία (σε χρόνια, κατά προτίμηση).
  • Διευκρίνισε εάν έχεις εξειδίκευση (διαφημιστής σε ψηφιακά μέσα, για παράδειγμα).
  • Ανέφερε τις κύριες τεχνικές σου δεξιότητες.
  • Δώσε έμφαση σε μια σημαντική εργασιακή εμπειρία ή ένα εξαιρετικό επίτευγμα, μόνο.
  • Χρησιμοποίησε τα κατάλληλα επίθετα για να περιγράψεις τις δεξιότητές σου.

Τώρα, τι μπορείς να κάνεις αν δεν έχετε εργασιακή εμπειρία;

Προσδιόρισε έναν στόχο για την επαγγελματική σου σταδιοδρομία , ο οποίος είναι πολύ παρόμοιος με την επαγγελματική περίληψη, μόνο που αντικαθιστά τις πληροφορίες απασχόλησης με σχετικές ακαδημαϊκές πληροφορίες για να συγκαλύψει την απειρία.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις για τη σύνταξη αυτού του αποσπάσματος 👇:

  • Ανέφερε επάγγελμά σου ή την κατάστασή σου (αν είσαι πρόσφατος πτυχιούχος, μπορείς να το διευκρινίσεις).
  • Επισήμανε, εάν ισχύει, την επαγγελματική σου εξειδίκευση.
  • Επισήμανε τις κύριες τεχνικές σου δεξιότητες.
  • Εξήγησε, εν συντομία γιατί θέλεις να γίνεις μέλος αυτής της εταιρείας και τον επαγγελματικό σου στόχο.
  • Συμπλήρωμα με ακαδημαϊκά επιτεύγματα.
📌 Επιπλέον συμβουλή : Να είσαι πολύ σαφής σε αυτήν την ενότητα, αλλά μην το παρακάνεις, πέντε με έξι γραμμές είναι αρκετές ώστε ο υπεύθυνος προσλήψεων να συνεχίσει να διαβάζει το βιογραφικό σου.

Συντόνισε καλά τις τελευταίες λεπτομέρειες

Και για να ολοκληρώσεις το βιογραφικό σου με μια αίσθηση άνθησης και ευημερίας, ας ασχοληθούμε τώρα με τις τελευταίες λεπτομέρειες 👇:

Επίλεξε τη γραμματοσειρά και την παλέτα χρωμάτων

πωσ φτιάχνω βιογραφικό

Θυμάσαι τι είπαμε για την πηγή; Θα το επαναλάβουμε για κάθε ενδεχόμενο.

Προσπάθησε να κάνεις το στυλ γραμματοσειράς εύκολο στην ανάγνωση , μπορείς να επιλέξεις κάτι το κλασικό, το οποίο δεν ξεφεύγει από τη μόδα, όπως η γραμματοσειρά Arial. Εάν προτιμάς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια γραμματοσειρά για τις επικεφαλίδες των ενοτήτων και μια άλλη για το σώμα των παραγράφων.

Επιπλέον, μπορείς να επιλέξεις το χρώμα του προτύπου σου με σύνεση.

Μπορείς να δοκιμάσεις όλα τα χρώματα και να επιλέξεις αυτό που σε βοηθά να μεταφέρεις την εικόνα που θέλεις. Για παράδειγμα, τα ουδέτερα χρώματα μεταφέρουν κομψότητα, είναι ιδανικά για την επιλογή θέσεων διοίκησης, οι οποίες είναι συνήθως οι πιο συντηρητικές (ανάλογα με τον τομέα), ενώ τα παστέλ χρώματα είναι ιδανικά για άτυπες ή ημι-επίσημες θέσεις, μεταδίδουν φρεσκάδα και χαλαρότητα.

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

πωσ φτιάχνω βιογραφικό

Αν και όταν συμπληρώνεις τα στοιχεία επικοινωνίας, σε αυτό το σημείο δεν θα χρειαστεί να τα συμπεριλάβεις ξανά, απλά να ελέγξεις ότι όλα είναι σωστά. Με τη σειρά του, ανέφερε τον τίτλο του επαγγέλματος ή της ειδικότητάς σου, ο οποίος είναι επίσης μέρος της κεφαλίδας.

Επίσης, μπορείς να συμπεριλάβεις την επαγγελματική σας φωτογραφία (αν υπάρχει).

Συμπεριέλαβε συνδέσμους προς τα κοινωνικά δίκτυα ή τον ιστότοπό σου

πωσ φτιάχνω βιογραφικό

Αυτή η ενότητα είναι προαιρετική, αλλά αν αποφασίσεις να τη συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου, κάνε κλικ στο «προσθήκη συνδέσμου» για να εμφανιστούν τα αντίστοιχα πλαίσια για να προσθέσεις τις πληροφορίες.

πωσ φτιάχνω βιογραφικό

Η «ετικέτα» είναι το όνομα του κοινωνικού δικτύου ή, κατά περίπτωση, εάν είναι ο ιστότοπός σας, χαρτοφυλάκιο κλπ. Φυσικά, στο πλαίσιο «σύνδεσμος» πρέπει να συμπεριλάβεις την άμεση διεύθυνση URL.

Εδώ μπορείς να συμπεριλάβεις το χαρτοφυλάκιό σου, τα επαγγελματικά προφίλ κοινωνικής δικτύωσης (LinkedIn, πάνω από όλα) ή τον ιστότοπό σου. Είναι ένας τρόπος να επεκτείνεις τις επαγγελματικές σου πληροφορίες.

Προσθέστε άλλα σχετικά μπλοκ

πωσ φτιάχνω βιογραφικό

Σε αυτό το σεμινάριο-οδηγό για το πώς να φτιάξετε ένα βιογραφικό σημείωμα βήμα προς βήμα, εστιάζουμε στις βασικές και ζωτικές ενότητες που πρέπει να υπάρχουν σε ένα βιογραφικό. π.χ. στοιχεία επικοινωνίας, εργασιακή εμπειρία, εκπαίδευση, δεξιότητες και περίληψη σταδιοδρομίας (ή στόχος σταδιοδρομίας).

Ακόμα κι έτσι, δεν είναι οι μόνες ενότητες που πρέπει να αναφέρεις, μπορείς επίσης να προσθέσεις άλλες που θεωρείς σχετικές με την εργασία ή που ζητά η αγγελία ή η θέση εργασίας που διεκδικείς. Στην εικόνα θα δεις  μερικές ιδέες για επιπλέον μπλοκ που θα μπορούσες να προσθέσεις στο βιογραφικό σου σημείωμα.

Τώρα, το καλύτερο μέρος μόλις έφτασε: κατέβασε το βιογραφικό σου.

Κάνοντας κλικ στο «λήψη», θα δεις αναλυτικά το βιογραφικό σου. έλεγξε λοιπόν όλες τις πληροφορίες και ενότητες τώρα. Εάν όλα είναι σωστά, πραγματοποίησε λήψη του εγγράφου στην επιθυμητή μορφή ( Word ή PDF ).

Τέλεια! Τώρα μπορείς να στείλεις το βιογραφικό σου μέσω email απευθείας σε μια εταιρεία, να το εκτυπώσεις για να το παραδώσεις σε φυσική μορφή ή να το στείλεις μέσω μιας σελίδας εργασίας.

💡 Λάβε υπόψην : Μπορείς να κατεβάσεις το πρότυπο για 1,40 € και θα έχεις πρόσβαση για 14 ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα η συνδρομή θα ανέρχεται σε υψηλότερο ποσό, εκτός εάν ακυρώσεις τη συνδρομή σου.

Πώς να ΜΗΝ γράψεις το βιογραφικό σου σημείωμα

Έχουμε ήδη δει βήμα-βήμα πώς να γράψεις ένα βιογραφικό σημείωμα εν έτει 2022, με τις ενημερώσεις που έχουν ενσωματωθεί σε αυτό το έγγραφο-οδηγό, όπως ακριβώς οι υπεύθυνοι προσλήψεων θέλουν να το λάβουν για να αξιολογήσουν έναν υποψήφιο για μια θέση εργασίας: ένα ελκυστικό, ενημερωμένο και, κυρίως, εξατομικευμένο βιογραφικό σημείωμα.

Πρέπει να δούμε όμως, και πως να μην κάνεις βιογραφικό. 👇 :

  • Με ορθογραφικά, γραμματικά και τυπογραφικά λάθη.
  • Με σχέδιο όχι σύμφωνο με το είδος εργασίας.
  • Με άσχετες πληροφορίες για απασχόληση (εμπειρία εκτός κλάδου, εκτός αν είσαι άπειρος/η).
  • Με πληροφορίες τόσο γενικές που δεν σε διαφοροποιούν από άλλους υποψηφίους.
  • Με ψέματα, προσπαθώντας να τραβήξεις την προσοχή.
  • Με μια πολύ απρόσωπη, βαρετή και μη πειστική επαγγελματική περίληψη.
  • Χωρίς επαγγελματικά, ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά επιτεύγματα.
  • Χωρίς αναλυτική ενότητα εργασιακής εμπειρίας.
  • Χωρίς τμήμα τεχνικών και soft skills.
  • Χωρίς στοιχεία επικοινωνίας.
  • Χωρίς να προσαρμόζεις τη μορφή στην εταιρεία ή στα πρότυπα της χώρας σου.

Πώς να κάνω ένα καλλιτεχνικό βιογραφικό?

Η δομή ενός καλλιτεχνικού βιογραφικού δεν διαφέρει πολύ από ένα βιογραφικό σημείωμα παραδοσιακών θέσεων. Η διαφορά είναι στο περιεχόμενο.

Το βασικό πράγμα σε αυτόν τον τύπο βιογραφικού είναι ότι πρέπει να επισημάνεις τις καλλιτεχνικές σου δεξιότητες τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα σου, όσον αφορά στην τέχνη σου.

Συνοψίζοντας…

Εάν έφτασες μέχρι εδώ, έχεις ήδη όλες τις πληροφορίες και εφόδια στα χέρια σου για το πώς να φτιάξεις ένα βιογραφικό που θα τραβήξει την προσοχή και θα αυξήσεις τις πιθανότητές σου να προσληφθείς.

Τέλος, λάβε υπόψη ότι το βιογραφικό είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα στη συνέντευξη για δουλειά, γι’ αυτό δώσε του τη σημασία που του αρμόζει και φρόντισε τόσο για το σχέδιο όσο και για το γράψιμο. Έτσι θα μπορείς να παραδώσεις μια άψογη αίτηση εργασίας από την παρουσίαση μέχρι το περιεχόμενο.  ✔

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το πώς να δημιουργήσεις ένα βιογραφικό

Και για να κλείσουμε αυτόν τον πρακτικό οδηγό, παρακάτω, απαντάμε σε μερικές συχνές ερωτήσεις σχετικά με το πώς να φτιάξεις ένα βιογραφικό σημείωμα για μια δουλειά 👇:

Ποιες πληροφορίες πρέπει να περιλαμβάνει ένα βιογραφικό σημείωμα;

Τουλάχιστον 👇:

  • Στοιχεία επικοινωνίας.
  • Βασικά προσωπικά δεδομένα (όνομα, επώνυμο και διεύθυνση).
  • Επαγγελματικό προφίλ ή επαγγελματικός στόχος.
  • Προϋπηρεσία.
  • Ακαδημαϊκή εκπαίδευση.
  • Δεξιότητες.

Μετά από αυτό, μπορείς να συμπεριλάβεις τις επιπλέον ενότητες που θεωρείς κατάλληλες.

Να θυμάσαι ότι αυτή δεν χρειάζεται να είναι η σειρά των ενοτήτων, μπορείς να την αλλάξεις όποτε σε βολεύει ανάλογα με τον τύπο του βιογραφικού που θα επιλέξεις (χρονολογικό, λειτουργικό ή μεικτό).

Ποιες πληροφορίες να παραλείψω στο βιογραφικό σημείωμα;

Αν και αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μορφή και τις απαιτήσεις της εργασίας, δεν είναι πάντα απαραίτητο να περιλαμβάνονται οι ακόλουθες πληροφορίες 👇:

  • Ιθαγένεια.
  • Οικογενειακή κατάσταση.
  • Ταυτότητα.
  • Ηλικία.
  • Ημερομηνια γέννησης.
  • Αναλυτική διεύθυνση.

Πόσες σελίδες πρέπει να έχει ένα βιογραφικό;

Όπως αναφέραμε στην αρχή αυτού του οδηγού, αν και είναι απαραίτητο να διατηρείς το βιογραφικό σου σύντομο ώστε να είναι εύκολο και γρήγορο στην ανάγνωση, αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα παραλείψεις πληροφορίες σχετικές με τη θέση. Εάν θεωρείς απαραίτητο να επεκταθείς σε μια δεύτερη σελίδα, μπορείς να το κάνεις, αλλά προσπάθησε να διατηρείς ό,τι είναι κρίσιμο και απαραίτητο, στην πρώτη σελίδα.

Φυσικά, καλό θα ήταν να αποφύγεις σε μια δεύτερη σελίδα , εκτός εάν είσαι επιστήμονας ή ερευνητής, που σε αυτήν την περίπτωση, τα βιογραφικά είναι συνήθως πιο εκτεταμένα λόγω της φύσης της εργασίας.

Σε ποια μορφή να στείλετε το βιογραφικό;

Κατά προτίμηση, σε PDF, γιατί αυτή η μορφή διατηρεί τη δομή του βιογραφικού σου και επίσης προστατεύει τις πληροφορίες σου, αποτρέποντας την πραγματοποίηση αλλαγών χωρίς τη συγκατάθεσή σου. Αντίθετα, ένα βιογραφικό στο Word αλλάζει ανάλογα με την έκδοση αυτού του προγράμματος, οπότε μπορεί να χαλάσει η διάταξή του. Επίσης, είναι επεξεργάσιμο από τον οποιονδήποτε.

Ποιες επιπλέον ενότητες να συμπεριληφθούν;

Αυτό θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που θεωρείς σχετικές με βάση τον τύπο της εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση και, κυρίως, από τις απαιτήσεις της αγγελίας της εργασίας.

Παρόλα αυτά, οι πιο συνηθισμένες πρόσθετες ενότητες είναι οι ακόλουθες:

  • Ξένες γλώσσες.
  • Σεμινάρια ή συμπληρωματική εκπαίδευση.
  • Τα ενδιαφέροντα ή χόμπι σου.
  • Δημοσιεύσεις ή αναγνωρίσεις.
  • Αναφορές εργασίας.
  • Δίπλωμα οδήγησης.
  • Πρόσθετες άδειες (π.χ. χειρισμός τροφίμων).
  • Διαθεσιμότητα.

Πώς να φτιάξω ένα βιογραφικό χωρίς εργασιακή εμπειρία;

Ένα βιογραφικό χωρίς εμπειρία πρέπει να είναι πολύ πιο εντυπωσιακό και πειστικό, υποστηριζόμενο από αληθινά επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι έχεις την ακαδημαϊκή-επαγγελματική προετοιμασία και τις απαραίτητες δεξιότητες για να είσαι καλός στη δουλειά σου.

Μπορεί να πιστεύεις ότι οι πρακτική άσκηση επί πληρωμή είναι η μόνη έγκυρη πρακτική άσκηση, αλλά αυτό δεν ισχύει. υπάρχουν και άλλες πρακτικές-εργασιακές εμπειρίες που μπορείς επίσης να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου, για παράδειγμα 👇:

  • Επαγγελματικές πρακτικές.
  • Προσωρινές θέσεις εργασίας.
  • Υποτροφίες.
  • Θέσεις λόγω εθελοντισμού.

Φυσικά, καλό θα ήταν αν συμπεριλάβεις μόνο εμπειρία που σχετίζεται με τη δουλειά που φιλοδοξείς να κάνεις, αποφύγεις ό,τι δεν είναι σχετικό με αυτήν, καθώς έτσι χάνεις πόντους στα μάτια του εργοδότη ή υπεύθυνου προσλήψεων.

Είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται το βιογραφικό με συστατική επιστολή;

Συνιστούμε πάντα να συνοδεύεις το βιογραφικό σου με συστατική επιστολή, αν και μερικές φορές η εταιρεία δεν το απαιτεί στη αγγελία εργασίας (άλλες φορές το απαιτεί όμως).

Σε περίπτωση αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό, είναι ζωτικής σημασίας να συμπληρώσεις το βιογραφικό σου με μια συστατική επιστολή, καθώς σου δίνει μεγαλύτερη ελευθερία να συστηθείς και παρακινεί τον υπεύθυνο προσλήψεων να διαβάσει το βιογραφικό σου. Επιπλέον, αν δεν έχεις εμπειρία, είναι και συν το ότι συνοδεύεις το βιογραφικό σου με συστατική επιστολή για να προκαλέσεις ενδιαφέρον για την υποψηφιότητά σου.

Similar Articles