ΤΟ ΒΕΛΤΙΣΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΟΗΘΟΥ PROJECT MANAGER

Το Project Management είναι ένα επάγγελμα το οποίο σχετικά πρόσφατα απέκτησε την έννοια την οποία γνωρίζουμε σήμερα, με τον τρόπο που το γνωρίζουμε. Ίσως ανέκαθεν υπήρχε κάποιος διαχειριστής σε οποιοδήποτε περιβάλλον εργασίας έχριζε οργάνωσης, αλλά σήμερα τα πράγματα έχουν αποκτήσει άλλη διάσταση. Το επάγγελμα του διαχειριστή, και του βοηθού του, εν έτει 2023, δεν είναι το ίδιο με το παρελθόν.

Средняя оценка для этого шаблона

5.0
Rated 5.0 out of 5
Из 1 отзывов покупателей

Η υλοποίηση ενός έργου, η επίτευξη στόχων, ή ο συντονισμός εργασιών και προσωπικού, χρειάζονται μεγάλη υπομονή και διαφόρων τύπων δεξιότητες. Υπάρχει λογισμικό το οποίο εμπλέκεται στην όλη διαδικασία και υπάρχει τέτοια ποικιλία που ο βοηθός Διαχειριστή λαμβάνει άλλη διάσταση. Είναι μια θέση με ποικιλία και εναλλαγές στο πρόγραμμα, τήρησης χρονοδιαγράμματος, υποστήριξης του Project Manager, καθώς και ανθρώπινου δυναμικού.

Το να βρεις την πρώτη, ή την επόμενή σου δουλειά σε αυτόν το ρόλο, απαιτεί γνώση αλλά και δεξιότητες. Θέλει πείσμα, υπομονή και αρκετές ικανότητες, τις οποίες θα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω. Με ένα σωστά στημένο και δομημένο σημείωμα βοηθού Project manager, μπορείς να στείλεις τώρα την αίτηση και να κλείσεις συνέντευξη με την εταιρεία που θέλεις, και να διεκδικήσεις τη θέση εργασίας που σου αξίζει.

Ένα επαγγελματικό βιογραφικό είναι ο καλύτερος σύμμαχος, ασχέτως του ποιον υποστηρίζεις ή τι είδους έργα και ομάδες διαχειρίζεται ο Manager. Με αυτό και με καλή κατανόηση του τι είναι το Project Management στη σημερινή ελληνική αγορά, καθώς και τι επιλογές έχεις επαγγελματικά, θα μπορέσεις να κάνεις σύντομα το επόμενο βήμα.

Βοηθός του Διαχειριστή βιογραφικό

Παράδειγμα βιογραφικού σημειώματος βοηθού διαχειριστή έργου

Πέτρος Ιωάννης Αδαμόπουλος
Βοηθός Διαχειριστή έργων ανοικοδόμησης και ανακαίνισης
Αγίου Πέτρου 34, 12418, Αθήνα
Τηλ: 6979984998
piadamopoulos@example.com
LinkedIn.com/Piadamo

Βοηθός Διαχειριστή-Project Manager έργων ανακαίνισης και ανοικοδόμησης κτιρίων κατοικιών και επαγγελματικών χώρων/γραφείων. Επικοινωνιακός, παθιασμένος, με πολλές ικανότητες στην επικοινωνία με συνεργεία, μηχανικούς, προμηθευτές και εργάτες, καθώς και συντονισμό με τον Project Manager για να τεθούν στόχοι με σαφήνεια. Επιτυχημένα αποτελέσματα υλοποίησης, στρατηγική προσέγγισης στόχων και ικανοποίηση όλων των εμπλεκόμενων ομάδων και μονάδων.

Εργασιακή εμπειρία

  • ΠΛΦ Κατασκευαστική (2017-2020)
  • Αρχιτεκτονικό γραφείο PLOKlad (2020-2023)

Σπουδές/Εκπαίδευση
ΤΕΙ Δομικών Έργων (Πάτρα)- 2012-2016

Γλώσσες

  • Ελληνικά – Μητρική
  • Αγγλικά – C2
  • Γαλλικά – C1

Δεξιότητες

  • Υψηλή οργανωτική ικανότητα
  • Άριστη διαχείριση χρόνου και τήρηση χρονοδιαγράμματος
  • Εξαιρετικές επικοινωνιακές ικανότητες
  • Γνώση υπολογιστών, προϊόντων, λογισμικών, καθώς και υλικών
  • Πάθος για την διαχείριση και ικανότητα παροχής βοήθειας-υποστήριξης σε κάθε βήμα εργασιών

Hobby και ενδιαφέροντα

  • Μουσική: 6 χρόνια κλασσικό πιάνο με καθημερινή μελέτη και παρακολούθηση μαθημάτων
  • Εθελοντισμός: Μια φορά τη βδομάδα στο στέκι τετράποδων φίλων Φιλοθέης
  • Αθλητισμός: Τακτικές προπονήσεις σε γυμναστήριο, crossfit και πιλάτες σε εβδομαδιαία βάση

Κάποια βασικά στοιχεία για την αγορά εργασίας

Ανάλογα την εκπαίδευση σου καθώς και το είδος των σπουδών σου, το αν έχεις κάνει μεταπτυχιακές σπουδές και τα διαφορετικά επίπεδα εργασιακής εμπειρίας, ο μισθός ποικίλλει. Θεωρούμε πως για μια τυπική θέση μπορείς να βρεις στοιχεία μισθοδοσίας, καθώς και άλλα, εδώ. Για το βοηθό διαχειριστή, υπολόγισε περίπου ανάμεσα στο 50% ή στο 35% σε σχέση με το μισθό του Project Manager.

Επίσης, στον παραπάνω σύνδεσμο μπορείς να βρεις και ορισμένες πληροφορίες για ορισμένες δεξιότητες που ίσως χρειαστείς για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Φυσικά, ανάλογα με τις αρμοδιότητές σου και το μέγεθος των εργασιών/έργων, και των ομάδων που θα κληθείς να βοηθήσεις στη διαχείρισή τους, τα στοιχεία αυτά προσαρμόζονται.

Πως να χτίσεις το CV σου ως βοηθός Project manager

Εφόσον θέλεις να κινηθείς στον συγκεκριμένο κλάδο και να γίνεις, ή να συνεχίσεις την καριέρα σου, σε οποιουδήποτε είδους κλάδο, ένα ορθά γραμμένο και καλοστημένο βιογραφικό, είναι ο καλύτερός σου φίλος για την αποστολή εύρεσης εργασίας.

Δώσε άμεσα την κατάλληλη εικόνα στον μελλοντικό εργοδότη ή Manager, κάνοντας καλή πρώτη εντύπωση μέσω του βιογραφικού σου, και κάνε την ιδανική αρχή. Δείξε, μέσα από μία μόνο σελίδα πληροφορίας ότι είσαι ο κατάλληλος/η για τη συγκεκριμένη θέση στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Η αγορά εργασίας είναι αρκετά ανοιχτή σήμερα και το αντικείμενο είναι ευρύ και με αμέτρητες εφαρμογές, αυτός θα είναι ο σύμμαχός σου πέραν του κατάλληλου βιογραφικού το οποίο πρέπει να στήσεις. Αν κατανοείς τους στόχους της εταιρείας και του ρόλου σου σε αυτήν, αμέσως μπορείς να διεκδικήσεις τη θέση και να κάνεις τη διαφορά στην επαγγελματική σου ζωή.

  • Κάνε την προσωπικότητά σου να ξεχωρίζει μέσα από το σημείωμά σου, το είδος της δουλειάς σου έχει να κάνει με το χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία σου σε μεγάλο βαθμό
  • Φρόντισε να κάνει σαφή τη μέχρι τώρα επαφή σου με το αντικείμενο. Συνόψισε τα έργα στα οποία είχες αντίστοιχο ρόλο ή/και τη θέση την οποία έχεις ή είχες στο παρελθόν
  • Παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους πιστεύεις ότι είσαι ο/η ιδανικός/η υποψήφιος/α για τη συγκεκριμένη θέση και για την υλοποίηση του Project και των στόχων του, λακωνικά

Διάταξη

Η διάταξη του βιογραφικού σου είναι σημαντική, καθώς δίνει μια εικόνα πάνω στην ικανότητά σου να οργανώνεις και να δίνεις προτεραιότητα, ακριβώς όπως στην εργασία σου. Ο εργοδότης ή recruiter δεν ενδιαφέρεται για τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σου, πριν κατανοήσει αν είσαι ο άνθρωπος που χρειάζεται για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας. Θα ξοδέψει λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά να διαβάσει το σημείωμά σου, οπότε πρέπει να κερδίσεις το ενδιαφέρον του/της, άμεσα.

Κάποιες γενικές βασικές οδηγίες για τη διάταξη:

  • Πρέπει να είναι χωρισμένο σε σαφείς υποπεριοχές οι οποίες αφορούν αποκλειστικά σε ένα τμήμα ενός βιογραφικού π.χ. στην Εκπαίδευσή σου. Δεν έχουν θέση τα εξωεπαγγελματικά σου ενδιαφέροντα εδώ.
  • Μια σαφής διάταξη σε σειρές ή στήλες, αναλόγως του πως θεωρείς ότι οργανώνεται καλύτερα το περιεχόμενο του βιογραφικού σου για την εκάστοτε θέση που διεκδικείς
  • Δώσε έμφαση σε λέξεις κλειδιά και στα συγκεκριμένες απαιτήσεις που έχουν τεθεί από την αγγελία ή την εκάστοτε ανάρτηση η οποία ζητά συνεργάτη.

Βοηθός του Διαχειριστή βιογραφικό

Μορφή και δομή

Η προσωπικότητά σου είναι σημαντική στον τομέα της διαχείρισης, ανεξαρτήτως του τι διαχειρίζεσαι στη δουλειά σου και τι είδους Manager υποστηρίζεις. Η κατάλληλη ιεραρχία καθώς και η δομή του βιογραφικού σου σίγουρα θα περάσουν στον παραλήπτη του βιογραφικού σου μια καλή εικόνα για ΄σένα και τις οργανωτικές σου ικανότητες. Μπορείς να δείξεις στοιχεία του χαρακτήρα σου έτσι.

Η μορφή του βιογραφικού σου μπορεί να βασιστεί στα παρακάτω:

  • Για να μπορεί ο εργοδότης ή recruiter να επικοινωνήσει άμεσα μαζί σου, βάλε τα στοιχεία επικοινωνίας σου πάνω πάνω
  • Τα στοιχεία αυτά πρέπει να ακολουθούν: η εκπαίδευση, η εργασιακή σου εμπειρία, και οι λοιπές δεξιότητες και ικανότητές σου, καθώς και τα χόμπι σου, ιδανικά με αυτήν ακριβώς τη σειρά
  • Μια σαφής και καθαρή κατηγοριοποίηση των δεξιοτήτων, χόμπι, εκπαίδευσης, κλπ
  • Με τον τρόπο γραφής δώσε στοιχεία για τον τρόπο ομιλίας και διαχείρισης καταστάσεων και ανθρώπων

Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας

Τα στοιχεία επικοινωνίας πρέπει εντοπίζονται άμεσα, χωρίς όμως να αποτελούν τον κύριο πόλο έλξης για τον αναγνώστη και να του αποσπούν την προσοχή. Κάθε τι που θα είναι στο βιογραφικό σου, υπηρετεί τουλάχιστον έναν σκοπό, ιδανικά παραπάνω από έναν. Φρόντισε να βρεις έναν ελκυστικό επαγγελματικό τίτλο που να δίνει ακριβή εικόνα περί τίνος πρόκειται.

Ο επαγγελματικός σου τίτλος, η διεύθυνσή σου, καθώς και κάποιος σύνδεσμος που να οδηγεί στο επαγγελματικό σου προφίλ (π.χ LinkedIn κ.ά.), κρίνονται ως απαραίτητα στοιχεία εδώ. Η σωστή πληροφορία μεταφράζεται σε διασφάλιση επιτυχίας στον τομέα της διαχείρισης. Με την πληροφορία σαφή, περιεκτική, και λιτή, σίγουρα κάνεις το σωστό βήμα.

Κάποια βασικά συστατικά αυτού του τμήματος:

  • Το πλήρες ονοματεπώνυμό σου
  • Ένας καλά δομημένος επαγγελματικός τίτλος
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επαγγελματικού χαρακτήρα
  • Αριθμός τηλεφώνου
  • Σύνδεσμο σε προφίλ επαγγελματιών, π.χ. LinkedIn
📌Σημείωση: Ο παραλήπτης σίγουρα πρέπει να δει πρώτα τον τίτλο και το πλήρες σου ονοματεπώνυμο. Η σειρά των λοιπών στοιχείων σου έχει να κάνει με τον τρόπο επικοινωνίας που εσύ προτιμάς.
📌Σημείωση:  Το βιογραφικό σου πρέπει να είναι πάντα πλήρως ενημερωμένο. Αν έχεις αλλάξει email ή αριθμό τηλεφώνου, φρόντισε να το ενημερώσεις αμέσως με τα σωστά στοιχεία.

Ακολουθεί ένα κατάλληλο και ένα μη κατάλληλο υπόδειγμα:

Καλό παράδειγμα - Προτενόμενο
Πέτρος Ιωάννης Αδαμόπουλος
Βοηθός διαχειριστή έργων ανοικοδόμησης και ανακαίνισης
Aγία Παρασκευή, Αθήνα
Τηλ: 6979983299
piadamopoulos@example.com
LinkedIn.com/piadamo
Κακό παράδειγμα - Μη προτεινόμενο
Πέτρος Ιωάννης Αδαμόπουλος
Δεύτερος Αρχιτέκτονας
Τηλ: 6979983299
15341, Αθήνα
LinkedIn.com/adamopaidi13

Βοηθός του Διαχειριστή βιογραφικό

Η εργασιακή εμπειρία στο βιογραφικό του βοηθού Manager

Ένα σημαντικό μέρος του βιογραφικού σου, είναι, αναμφίβολα, το εργασιακό σου ιστορικό στον κλάδο. Σε αυτό το μέρος του βιογραφικού σου δίδεται η ευκαιρία να παρουσιάσεις πολύ απλά και περιεκτικά την πείρα σου σε τέτοιους ρόλους.

Ξεκίνα τη λίστα σου από κάποιο Project στο οποίο ήσουν, ή είσαι αυτή τη στιγμή, βοηθός, και συνέχισε με προηγούμενες χρονολογικά συνεργασίες. Μη διστάσεις να χρησιμοποιήσεις βούλες για να δηλώσεις ακριβώς τι καθήκοντα ανέλαβες σε κάθε έργο, συνεργασία, ή θέση εργασίας.

Ακολουθούν δυο παραδείγματα παρουσίασης επαγγελματικής εμπειρίας, ένα για entry-level εργασία και ένα για πιο έμπειρο βοηθό:

Βελούδιος Design & Construction
Βοηθός Project Manager – Πρακτική άσκηση
Νοε 2021 – Ιαν 2022
  • Γνωριμία με υλικά κατασκευής, ειδικότητες μηχανικών, και διαδικασίες διαχείρισης, επεξεργασία δεδομένων
  • Επαφή ομάδες επαγγελματιών και συμμετοχή σε συναντήσεις σχετικές με τον προγραμματισμό και τον καταμερισμό εργασιών
  • Οργάνωση συνεργείων και προμηθευτών, εκπαίδευση στην τήρηση χρονοδιαγράμματος

Αρχιτεκτονικό γραφείο Παλούκης
Junior βοηθός Project Manager
Φεβ 2022 – Ιουλ 2023

  • Χρονοδιάγραμμα και οργανόγραμμα εργασιών σε ανακαινίσεις και κατασκευές νέων οικοδομών
  • Συνεργασία με κατασκευαστές και διαφόρων ειδών συνεργεία πολλαπλών ειδικοτήτων
  • Διοίκηση έργων, side projects, Plan
  • Συναντήσεις με μετόχους και πελάτες, επικοινωνία
Αν ανήκεις στην κατηγορία επαγγελματιών χωρίς εργασιακή πείρα, μπορεί να συναντήσεις ορισμένες δυσκολίες, αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι για ‘σένα. Οφείλουμε να σου θυμίσουμε ότι δεν είσαι ο μόνος/η. Δώσε έμφαση στην προσωπικότητά σου, την εκπαίδευση, και τις ικανότητές σου, και δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα.

Μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις τις σπουδές σου

Οι σπουδές σου ίσως είναι κρίσιμες για τον παραλήπτη του βιογραφικού σου σημειώματος. Αν έχεις παρακολουθήσει ημερίδες ή σεμινάρια στο Project management, μην τα παραλείψεις. Σε περίπτωση που έχεις αποκτήσει κάποιον τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών σχετικό με τη θέση που διεκδικείς, κρίνουμε απαραίτητη τη συμπερίληψη του στο βιογραφικό σου.

Οι δεξιότητες και τα προσόντα που έχεις αποκτήσει στην εκπαίδευση και μέχρι τώρα επαγγελματική σου πορεία, σε ορίζουν ως επαγγελματία και σε βοηθούν να ξεχωρίσεις σε σχέση με άλλους υποψήφιους.

Παράδειγμα

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Πατρών (2015-2021)
Έμφαση στο κομμάτι του Interior Design και στο κομμάτι κοστολόγησης και διαχείρισης έργων, οργάνωση εργοταξίου μέσα από μαθήματα επιλογής, σειρά σεμιναρίων και ημερίδων.

Βοηθός του Διαχειριστή βιογραφικό

Συνήθεις δεξιότητες για έναν Project Manager Assistant

Δείξε πόσο καλός/ή είσαι στην υποστήριξη project manager μέσα από το βιογραφικό σου. Δείξε ότι έχεις τα προσόντα και εργαλεία να γίνεις η συνταγή της επιτυχίας για την εταιρεία στην οποία απευθύνεσαι και η μετοχή σου θα ακριβύνει.

Ο σκοπός είναι η ακαριαία θετική εντύπωση στον παραλήπτη του βιογραφικού σου σημειώματος. Όλες οι γνώσεις και δεξιότητές σου, κοινωνικές, οργανωτικές, τεχνικές, και άλλες, είναι επιθυμητές, ώστε να επιτύχεις την άμεση πρόσληψη. Ακολουθεί μια σύντομη λίστα με ορισμένα σημαντικά skills.

Soft & Hard skills

  • Άριστη γνώση της Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας
  • Κριτική και αναλυτική σκέψη
  • Ανοικτό μυαλό σε νέες μεθόδους προσέγγισης οργάνωσης
  • Διαχείριση ανθρώπινων πόρων
  • Διατήρηση τάξης και δημιουργία χρονοδιαγράμματος
  • Ομαδικό πνεύμα, αίσθηση της ιεραρχίας
  • Εξαιρετική επικοινωνιακή ικανότητα
  • Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
  • Προσαρμοστικότητα
  • Risk management & assessment
  • Γραμματειακές γνώσεις και ικανότητες
  • Tεχνικές γνώσεις, γνώση υπολογιστών – γνώση software

Επαγγελματική περίληψη: H παρουσίασή σου σε μια μόνο παράγραφο

Πείσε τον hiring manager ότι είσαι ο άνθρωπος που θα φέρει αποτελέσματα και επιτυχία, και η θέση θα είναι δική σου. Η περίληψη του βιογραφικού σου είναι όλος σου ο επαγγελματικός εαυτός σε μία παράγραφο, και πρέπει να μετρήσει.

Σωστό παράδειγμα
Senior Project manager assistant με 6ετη πείρα στην υποστήριξη επιβλέπων σε κατασκευαστικά έργα ανέγερσης και ανακαίνισης επαγγελματικών χώρων και κτιρίων διαμερισμάτων με άμεσα αποτελέσματα και εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας.
📌Σημείωση: Αναφέρει αριθμό ετών στη δουλειά, ρόλο, στατιστικά στοιχεία, είδος εταιρείας και Project, σαφές.
Λανθασμένο παράδειγμα
Project Management σε οικοδομά έργα με πολύ καλά αποτελέσματα και ικανοποιημένους πελάτες και εργοδότες. Εμπειρία σε μικρές και μεγάλες οικοδομές, καθώς και σε ανακαινίσεις διαμερισμάτων.
📌Σημείωση: Είναι αδιάφορο, πρόχειρο, γενικόλογο, με σοβαρές παραλείψεις και δεν καλύπτει όπως το παραπάνω παράδειγμα.

Βοηθός του Διαχειριστή βιογραφικό

Πρόσθετες ενότητες για το βιογραφικό βοηθού Project manager

Οι πρόσθετες αυτές ενότητες έχουν να κάνουν με δεξιότητες και ασχολίες σου που δεν έχουν άμεση σχέση με όλες τις εργασιακές θέσεις, αλλά συμπληρώνουν κάπως το επαγγελματικό σου προφίλ.

Γλώσσες

Τα Αγγλικά θεωρούνται σχεδόν δεδομένα πλέον, αν και το εξαιρετικό επίπεδο κάπως σπανίζει σήμερα. Επίσης, επιπλέον γλώσσες ίσως έχουν σημασία, ανάλογα και τη θέση.

  • Γαλλικά (DELF C1)
  • Αγγλικά (IELTS)
  • Ισπανικά (SIELE)

Λοιπά ενδιαφέροντα

Οι ασχολίες εκτός επαγγέλματος μπορούν να δώσουν μια πιο πλήρη εικόνα της προσωπικότητάς σου στον μελλοντικό σου εργοδότη, και να δημιουργήσουν συνειρμούς στα επιπλέον skills που διαθέτεις.

  • Αγοραπωλησίες και ανταλλαγές συλλεκτικών αντικειμένων (ικανότητα διαπραγμάτευσης)
  • Έρευνα αγοράς στον ελεύθερο σου χρόνο (ενημέρωση και εγρήγορση)
  • Συμμετοχή σε ομάδες debate, ομιλίες και συμμετοχή σε ημερίδες (επικοινωνιακές ικανότητες)

Σύνοψη: Γράψε ένα άψογο βιογραφικό σημείωμα βοηθού Project Manager

  • Φρόντισε να μην έχει ορθογραφικά, και μη, λάθη, καθώς και μη αληθή στοιχεία
  • Γράψε μια συνεκτική και λιτή επαγγελματική περίληψη ώστε να τραβήξεις το ενδιαφέρον
  • Βάλε επαγγελματικό τίτλο και περιγραφή, την εργασιακή πείρα σου, την εκπαίδευση, τις δεξιότητες, και άλλα επιπλέον στοιχεία ώστε να είναι πλήρες
  • Πρέπει να είναι σαφές και ευανάγνωστο, να χωρέσουν όλα σε μια σελίδα
  • Φρόντισε να συμπεριλάβεις λέξεις κλειδιά για τα συστήματα ATS

Κάνε τώρα την αρχή σου και χρησιμοποίησε το πρότυπο βιογραφικό σημείωμα που θα βρεις εδώ.

Συχνές ερωτήσεις (F.A.Q’s)

1. Τι επαγγελματικές επιλογές έχω?

Έχεις τη δυνατότητα να δουλέψεις στην υποστήριξη κάποιου υπεύθυνου σε οποιαδήποτε εταιρεία και σε οποιονδήποτε κλάδο. Η διαχείριση έργου είναι κάτι εξαιρετικά ευρύ και έχεις πάρα πολλές εκφάνσεις, από τον κατασκευαστικό τομέα, την οικοδομή, μέχρι χαρτοβιομηχανία, εκτυπώσεις, κατασκευές κάθε τύπου, και πολλά άλλα.

2. Χρειάζομαι οπωσδήποτε πτυχίο για να δουλέψω?

Για το ρόλο βοηθού δεν είναι απαραίτητο, αν και σίγουρα θα έχεις πλεονέκτημα έναντι άλλων υποψηφίων, ή δε θα μειονεκτείς, αν έχεις κάποιο πτυχίο. Επί της ουσίας, ένα πτυχίο στις Οικονομικές Επιστήμες ή στον τομέα στον οποίο θα υποστηρίζεις, θα ήταν το ιδανικό.

Похожие статьи