Αυτό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη καλύτερο, καθώς δεν είναι όλοι προορισμένοι να εργαστούν εκτός Ελλάδος, ούτε να εργάζονται σε άλλη γλώσσα. Είναι όμως μια επιλογή για ανθρώπους που επιθυμούν ή αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα μας και να αναζητήσουν εργασία αλλού.
Η αγορά στο εξωτερικό διαφέρει με πολλούς τρόπους από την ελληνική αγορά εργασίας, και πρέπει να έχεις το κατάλληλο βιογραφικό σημείωμα στα Αγγλικά, ώστε να μπορέσεις να εκμεταλλευτείς κάθε ευκαιρία που θα σου παρουσιαστεί. Είναι κρίμα να βρεις τη δουλειά που αναζητάς και να μην έχεις έτοιμο το κατάλληλο βιογραφικό.
Αν είσαι, λοιπόν, από αυτούς τους ανθρώπους, μάλλον γι’ αυτό είσαι εδώ. Δε θα ήταν φοβερό αν μπορούσες να μιλάς Αγγλικά όλη μέρα στη δουλειά σου και να βελτιώνεσαι συνεχώς? Ίσως τέτοιες ευκαιρίες να μην εμφανίζονται συχνά (ανάλογα τον κλάδο πάντα), αλλά όταν εμφανιστούν ή όταν καταφέρεις να τις δημιουργήσεις, πρέπει να είσαι έτοιμος/η.
Πριν ξεκινήσουμε με ένα πρότυπο βιογραφικού, θα αποσαφηνίσουμε κάποια βασικά πράγματα για το βιογραφικό στην Αγγλική γλώσσα. Στην Ελλάδα το ονομάζουμε βιογραφικό σημείωμα, στα Αγγλικά οι πιο συνήθεις όροι είναι, “resume” και “CV” (Curriculum Vitae). Επίσης, να ξέρεις ότι το βιογραφικό σου είναι μια ευκαιρία να δείξεις και το επίπεδο των Αγγλικών σου, πέραν των όποιων άλλων ικανοτήτων πρέπει να αναδείξεις.
Παράδειγμα βιογραφικού σημειώματος στα Αγγλικά
English Teacher
Phone number: +44 1234 567891
iprodromou@gmail.com
LinkedIn.com/in/iprodromou
Professional summary
English teacher with three years of professional experience in education. Able to help students learn and hone their skills in the use of the English language, understand the mechanics and use of the language to their advantage, through reading, listening and speaking. Encouraging the reading of English literature to improve critical thinking and linguistic acuity.
Professional experience
- Dadioti – 2019-2020 (Athens, GR)
Junior English teacher at a local private school for elementary, middle, and high-school students. Preparing students for Cambridge, HAU, and various other types of tests and examinations (levels A1-C2). Discussing and addressing the students’ issues in order to understand how to unlock certain aspects of the language within them. - Foreign school of Sopot – 2020- (Sopot, Poland)
English teacher and assistant professor for an adult program in North Poland. Similar duties to my previous work experience, with the main difference being the students are all adults from different backgrounds, countries and education. Adapting and trying out different approaches when it comes to how a student connects to the English language, as a tool.
Studies/Training
School of English literature
University of Athens
June 2019
Languages
- Greek (native)
- English – C2 (fluent)
- French – Β1
Skills
- Group teaching (all ages)
- Critical thinking
- Administrative management
- Class management
- Great communication skills
- Literature interpretation
Additional section/interests
- Volunteering for Meals on wheels. Help with food and clothing distribution for groups of non-local people struck by natural disasters
- Music: Participating in music groups and performing live in various venues and charity shows
- Sports Weekly training and participation in small marathon events
Απολαβές και στατιστικά στοιχεία για εργασία στα Αγγλικά
H Μισθοδοσία καθώς και το σχήμα εργασίας σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως διαφέρει από τα δεδομένα της Ελλάδας. Ενώ στη χώρα μας οι περισσότεροι καθηγητές Αγγλικών αναγκάζονται να δουλεύουν επιπλέον ώρες κερδίζοντας μεγαλύτερο εισόδημα, το οποίο είναι και αδήλωτο συνήθως, σε χώρες του εξωτερικού που συνηθίζεται η διδασκαλία (Νότια Αμερική, Ασία, αλλά και Ευρώπη), δεν επικρατεί η ίδια κατάσταση.
Περισσότερα στοιχεία για τις απολαβές που θα έχεις αν αποφασίσεις να διδάξεις Αγγλικά στο εξωτερικό, μπορείς να βρεις εδώ. Επίσης, σε μια γενικότερη βάση, σύμφωνα με την Αμερικανική στατιστική υπηρεσία εργασίας, η ανάγκη για μεταφραστές και διερμηνείς πιθανολογείται να αυξηθεί κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 20% μέχρι το 2030. Αυτό συνεπάγεται και την αύξηση στη ζήτηση καθηγητών Αγγλικών, φυσικά. Τα επαγγέλματα με χρήση ή διδασκαλία Αγγλικών θα γνωρίσουν μεγαλύτερη ανάπτυξη σύντομα.
Βασικές διαφορές ανάμεσα στα βιογραφικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
Φυσικά και δε μπορούμε να γενικεύουμε, αλλά ο τρόπος που συντάσσουμε τα βιογραφικά στην Ελλάδα παρουσιάζει κάποιες διαφορές με άλλους προορισμούς για εργασία. Γενικά ισχύουν οι ίδιοι κανόνες οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από την ανάδειξη των δεξιοτήτων, σπουδών και της εργασιακής εμπειρίας του υποψηφίου. Διαφορετικές χώρες έχουν και διαφορετικές κουλτούρες και συμβάσεις οι οποίες υποδεικνύουν τι είναι αποδεκτό και τι όχι σε μια αίτηση εργασίας, άρα και στο βιογραφικό σου σημείωμα .
- Αν, για παράδειγμα, γράφεις βιογραφικό για να εργαστείς στις Η.Π.Α, οι recruiters αποθαρρύνουν τους υποψήφιους από το να συμπεριλαμβάνουν την εθνικότητά τους, ηλικία και το αν είναι έγγαμοι ή όχι. Αντίθετα σε χώρες όπως η Αγγλία, τα δυο πρώτα είναι σχεδόν απαραίτητα.
- Το να συμπεριλάβεις μια επαγγελματική φωτογραφία στο βιογραφικό σου σημείωμα στην Αγγλία, δε συνίσταται, ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, είναι αρκετά σύνηθες να τη συμπεριλάβεις.
Ο τρόπος που θα παρουσιάσεις το ρόλο σου σε άλλες εταιρείες ή οργανισμούς με τους οποίους έχεις συνεργαστεί ή για τους οποίους έχουν εργαστεί στο παρελθόν, ο επαγγελματικός σου τίτλος ή και οι σπουδές, μπορεί να χρειάζονται προσαρμογή ανάλογα τη χώρα.
Πως να γράψεις το βιογραφικό σου σημείωμα στα Αγγλικά
Οι recruiters/hiring managers λαμβάνουν δεκάδες, ή και εκατοντάδες, βιογραφικά την ημέρα. Το ζητούμενο είναι πως εσύ θα ξεχωρίσεις ανάμεσα σε αυτά, κάνοντας ακαριαία θετική εντύπωση.
Εφόσον έχεις αποφασίσει να ξεκινήσεις, ή να συνεχίσεις την καριέρα σου ως καθηγητής/ια Αγγλικών, διερμηνέας, μεταφραστής/ια, ή οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιεί τα Αγγλικά ως κύριο εργαλείο και καθημερινή γλώσσα επικοινωνίας , το βιογραφικό σου σημείωμα είναι ο κύριός σου σύμμαχος στην αποστολή εύρεσης της επόμενης, ή και της πρώτης, σου εργασίας.
Αυτό είναι που μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά καθώς είναι ο εκπρόσωπός σου εν απουσία σου. Το αν θα περάσεις στον πρώτο, ή στον επόμενο, κύκλο συνεντεύξεων για μια θέση, συνήθως εξαρτάται από την εργασιακή εμπειρία στο αντικείμενο που πραγματεύεται η θέση, και στο πόσο σαφές καθιστά το βιογραφικό σου σημείωμα ότι είσαι ο/η κατάλληλος/η επαγγελματίας για τη θέση αυτή.
Το πρώτο πράγμα που καλείσαι να αποφασίσεις είναι η γενική διάταξη και το στυλ. Εάν το βιογραφικό σου είναι δυσανάγνωστο και δυσνόητο, ο παραλήπτης του θα το απορρίψει ακόμη κι αν έχεις όλες τις ικανότητες και τα προαπαιτούμενα για τη θέση. Μπορείς να είσαι δημιουργικός/ή με τις γραμματοσειρές και την όλη αισθητική, ιδίως αν επιδιώκεις θέσεις δημιουργικού χαρακτήρα.
Γραμματοσειρές όπως Arial, Calibri, Cambria και Roboto, αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα σε περίπτωση που δεν επιθυμείς, ή δεν ενδείκνυται, να πειραματιστείς σε αυτό το κομμάτι. H μορφή/διάταξη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο βιογραφικό σου σημείωμα .
Υπάρχει η αντίστροφη χρονολογική σειρά, η λειτουργική, καθώς και συνδυασμός τους για το βιογραφικό σου. Καθεμιά αναδεικνύει διαφορετικές ικανότητες και σημεία/μέρη του βιογραφικού σου, με διαφορετικό τρόπο. Η αντίστροφη χρονολογική δομή έχει να κάνει με την εργασιακή σου εμπειρία (η πιο πρόσφατη εμφανίζεται πρώτη), ενώ η λειτουργική στις δεξιότητές σου (λίστα).
Συνδύασέ τα τώρα και κάνε το κάθε τμήμα του βιογραφικού σου να λάμπει. Το βιογραφικό σου πρέπει να έχει τα εξής μέρη:
- Τίτλος
- Επαγγελματική περίληψη
- Μέρος με την εργασιακή εμπειρία
- Μέρος με τις ικανότητες
- Μέρος με επιπλέον στοιχεία (γλώσσες, χόμπι, ενδιαφέροντα, γνώσει Η/Υ, δημοσιεύσεις κλπ)
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να προσωποποιήσεις με μεγαλύτερη επιτυχία το βιογραφικό σημείωμα στα Αγγλικά.
- Φρόντισε να γράφεις πλήρως τα διάφορα ακρωνύμια ή συντομογραφίες εταιρειών ή κάποιας πολιτείας των Η.Π.Α π.χ
- Πάντα να αναζητάς ποιό είναι το Αγγλικό ή Αμερικανικό αντίστοιχο του πτυχίου ή της θέσης σου σε προηγούμενες δουλειές σου, ώστε να το αναφέρεις σωστά
- Χρησιμοποίησε κάποιον άνθρωπο (επαγγελματία καλύτερα) ώστε να ελέγξει το βιογραφικό σου σημείωμα και να διορθώσει τυχόν λάθη
Στοιχεία επικοινωνίας
Όταν γράφεις τα στοιχεία επικοινωνίας σου στα Αγγλικά, θα χρειαστούν μόνο τα απαραίτητα σε σχέση με το αν το έγραφες π.χ στα Γαλλικά, όπου χρειάζονται αρκετές παραπάνω πληροφορίες. Το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός τηλεφώνου σου, μια διεύθυνση και ο επαγγελματικός σου τίτλος, αρκούν. Η κουλτούρα είναι Βρετανική στην προκειμένη, με λίγες προσωπικές πληροφορίες.
English Teacher
+44 1234 567891
iprodromou@gmail.com
71 Cherry Court, Southampton
iprodromou@gmail.com
Single
Κι αν δεν έχεις εμπειρία
Αν δεν έχεις εργασιακή εμπειρία, ή είσαι φοιτητής και θέλεις να εργαστείς ή να κάνεις την πρακτική σου άσκηση σε μια διεθνή εταιρεία στην Ελλάδα ή κάπου στο εξωτερικό, να ξέρεις ότι χρειάζεται τύχη, τόλμη και ικανότητα για να το πετύχεις. Πλην των περιπτώσεων στις οποίες βρίσκεις εργασία μέσα από κάποιο φοιτητικό πρόγραμμα, το βιογραφικό και η εντύπωση που δίνει είναι η πλατφόρμα στην οποία θα αναδείξεις την προσωπικότητα και τις ικανότητές σου.
Η φωτογραφία: Κρίσιμη για το βιογραφικό σημείωμα
Ενώ η φωτογραφία είναι κάτι που δε συνηθίζεται και δεν προτείνεται στις Η.Π.Α και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν απευθύνεσαι σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα, μάλλον θα πρέπει να τη συμπεριλάβεις.
Λάβε υπόψη σου ότι δεν πρέπει να είναι μια τυχαία σέλφι με το κινητό σου κρατώντας ποτό στο χέρι κατά τη διάρκει βραδινής εξόδου, αλλά ένα σωστά τραβηγμένο και καλοφωτισμένο πορτραίτο. Μην ξεχνάς να χαμογελάς ελαφρά και δίνεις αέρα επαγγελματισμού.
Μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις την εκπαίδευση και τις σπουδές σου
Οι σπουδές και η γενικότερή σου εκπαίδευση/κατάρτιση, έχουν μεγάλη σημασία στα μάτια αυτού που θα εξετάσει το βιογραφικό σου σημείωμα, ιδίως αν δεν προέρχεσαι από τη χώρα στην οποία εδρεύει η εταιρεία ή οργανισμός στον οποίο απευθύνεσαι.
Σε περίπτωση που έχεις αφιερώσει το χρόνο και τους πόρους για να αποκτήσεις έναν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σε κάτι σχετικό με τη θέση που θες (ειδική αγωγή, μετάφραση κλπ), μην ξεχάσεις να το συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου και να το τονίσεις όπως του αρμόζει.
Τέλος, αν έχεις παρακολουθήσει σεμινάρια και οι ημερίδες για την κατάρτισή σου στο αντικείμενο στο οποίο επιθυμείς να εργαστείς, μην τις παραλείψεις σε καμία περίπτωση. Είναι κρίμα να έχεις αφιερώσει χρόνο και χρήμα, και να μην τα αναφέρεις καν, είναι εργαλεία για την καριέρα σου.
Οι πληροφορίες που θα πρέπει να παρέχεις είναι η εξής:
- Το όνομα της σχολής (και του τμήματος)
- Το όνομα του πτυχίου (αν υφίσταται)
- Το διάστημα στο οποίο φοίτησες εκεί, με ημερομηνία αποφοίτησης, ίσως και έναρξης
Οι δεξιότητες και τα τυπικά σου προσόντα μπορεί να σε κάνουν να ξεχωρίσεις, αλλά φυσικά θα πρέπει να ανταποκρίνονται και στα πραγματικά σου προσόντα και ικανότητες. Ακολουθεί ένα πολύ απλό και ενδεικτικό παράδειγμα παρουσίασης της φοίτησής υποψηφίου στο Πανεπιστήμιο:
National and Kapodistrian University of Athens / School of Philosophy – Department of English Language and Literature
Athens Greece
Sept 2015 – Sept 2019
Παρουσίασε την εργασιακή σου εμπειρία
Πάντα είναι θετικό να παρουσιάζεις σχετική εμπειρία με τη θέση που διεκδικείς. Μην ξεχάσεις να βάλεις την πιο πρόσφατή σου εμπειρία, πρώτη στη λίστα, ώστε ο πιθανός εργοδότης, Hiring manager ή recruiter, να ξέρει ποια είναι η τελευταία σου επαφή με το αντικείμενο.
Για κάθε παρελθοντική δουλειά που είχες, μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις ορισμένα από τα καθήκοντα που είχες ως εργαζόμενος/h εκεί, καθώς και τον τίτλο της θέσης την οποία κατείχες, ή ακόμη κατέχεις σε περίπτωση που δεν είσαι άνεργος/h αυτή την στιγμή, και αναζητείς μια αλλαγή.
English customer service
Jun 2019 – Dec 2019
- Handling 35 inquiries per day into 20 returning customers.
- Greeting customers, determining their needs and converting their orders accurately into the company’s electronic system, therefore increasing sales by almost 20%.
- Provided translating services to a small team of 3 people within the company, for better communication with English speaking clients in the UK and overseas.
English customer service
2019
- Answering emails and phone calls, directing customers to the right people and departments within the company
- Documented issues and requests in the database
- Promoted products to potential customers and did follow-up calls
Τι να κάνεις αν δεν έχεις σχετική εμπειρία?
Απλά παρουσίασε την εργασιακή σου εμπειρία με τον ίδιο τρόπο και δώσε έμφαση στις ικανότητες που μεταφέρονται στη θέση την οποία διεκδικείς και που θα είναι χρήσιμες για την εταιρεία. Συνήθως, ο εθελοντισμός και η στρατιωτική θητεία είναι καλά στοιχεία να συμπεριλάβεις αν είσαι φοιτητής/ια ή δεν έχεις ξεκινήσει να εργάζεσαι ακόμα και αυτό είναι το πρώτο σου βήμα στην αγορά εργασίας.
Το μέρος των ικανοτήτων/δεξιοτήτων
Όταν μιλάμε για δεξιότητες, θέλουμε να σκεφτείς ποιες από αυτές που διαθέτεις είναι μοναδικές ή ξεχωρίζουν κάπως. Κάθε δουλειά προϋποθέτει ένα διαφορετικό σύνολο ικανοτήτων και το πως θα τις αναφέρεις στο βιογραφικό σου παίζει σημαντικό ρόλο. Βεβαιώσου ότι θα δώσεις τις κατάλληλες πληροφορίες στον παραλήπτη.
Παρακάτω θα βρεις μια σύντομη λίστα από ενδεικτικές δεξιότητες που θα μπορούσες να συμπεριλάβεις, φυσικά δεν είναι οι ίδιες για κάθε επάγγελμα. Χρησιμοποίησε κι εσύ bullets ώστε να είναι ξεκάθαρη και σαφής η πληροφορία. Τα χωρίζουμε σε τεχνικά (Hard skills) και σε ήπια (Soft skills) τα οποία έχουν να κάνουν περισσότερο με την προσωπικότητα και το χαρακτήρα σου.
Hard Skills
- Λογιστικά
- SEO
- Διαχείριση έργου
- Βάσεις δεδομένων
- Ψηφιακό Marketing
- Ομιλία μπροστά σε κοινό
Soft skills
- Προσαρμοστικότητα
- Διαπροσωπικές ικανότητες
- Επικοινωνιακότητα
- Ομαδικό πνεύμα
- Δυνατότητα λήψης αποφάσεων
- Ηγετικές ικανότητες
- Δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων
- Κριτική σκέψη
Επαγγελματική περίληψη
Η επαγγελματική σου περίληψη, αυτό που στα Αγγλικά λέμε “about me” section, είναι πρακτικά η εισαγωγή στο βιογραφικό σου σημείωμα. Συνοψίζει τις επιτυχίες και την εμπειρία σου στον κλάδο σου, και πρέπει να τραβήξει την προσοχή του παραλήπτη και να τον κάνει να διαβάσει το υπόλοιπο σημείωμα. Για να το πετύχεις αυτό, αρκεί να απαντά τα εξής ερωτήματα:
- Τι εμπειρία έχεις που να σε καθιστά κατάλληλο/η για τη συγκεκριμένη θέση που διεκδικείς?
- Ποιά ήταν η μεγαλύτερή σου επιτυχία στον τελευταία σου δουλειά?
- Ποιος ικανότητες σε καθιστούν κατάλληλο/η για τη θέση?
Πρόσθετες ενότητες για το βιογραφικό σημείωμα στα Αγγλικά
Όλοι μας έχουμε διαφόρων ειδών δεξιότητες, ικανότητες και ενδιαφέροντα, ασχέτως επαγγέλματος και ειδικότητας. Μπορείς να συμπεριλάβεις ένα κεφάλαιο ή τμήμα στο βιογραφικό σου το οποίο να έχει να κάνει με άλλες δεξιότητές σου σε άλλους τομείς, ή πολύ απλά οτιδήποτε σε κάνει να ξεχωρίζεις από τους υπόλοιπους υποψηφίους.
Μην ξεχνάς ότι είναι αγώνας και ότι ο ανταγωνισμός είναι πραγματικός, μην είσαι υπερβολικά μετριόφρων. Ανάφερε συμπληρωματικές ενότητες όπως τις παρακάτω και ξεχώρισε στα μάτια του παραλήπτη του βιογραφικού στα Αγγλικά.
Ξένες Γλώσσες
Οι ξένες γλώσσες είναι κάπως συνήθης κατηγορία επιπλέον ικανοτήτων σε βιογραφικά κάθε κλάδου, ιδίως στις περιπτώσεις στις οποίες αναφερόμαστε. Σίγουρα το επίπεδο των Αγγλικών σου πρέπει να είναι ικανοποιητικό, εάν όχι άριστο.
Εάν μιλάς περισσότερες γλώσσες, προτείνουμε να τους αφιερώσεις το δικό τους χώρο σε αυτό το μέρος του βιογραφικού σου σημειώματος. Σε περίπτωση που στέλνεις αιτήσεις εργασίας σε Η.Π.Α και Ηνωμένο Βασίλειο ή Ιρλανδία, φρόντισε να είσαι σαφής όσον αφορά στο επίπεδο των Αγγλικών σου, τι πτυχία έχεις και πόσο άνετος/η είσαι σε προφορικό και γραπτό λόγο.
Σε περιπτώσεις που στέλνεις αιτήσεις σε άλλες χώρες, ή είσαι φοιτητής κλπ, και η εξαιρετική γνώση δεν είναι απαραίτητη, πάλι πρέπει κάπως να προσδιορίσεις το επίπεδό σε μια, ή και περισσότερες, γλώσσες. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι με το σύστημα CEFR, με κλιμάκωση από το Α1 (αρχάριο) επίπεδο μέχρι το C2 (άριστο). Ή είσαι αρχάριος/α, ή μεσαίου επιπέδου, ή προχωρημένος/η.
Δημοσιεύσεις
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιδείξεις τα κατορθώματά σου είναι να τονίσεις την δημοσιευμένη σου δουλειά στον μελλοντικό σου εργοδότη/recruiter/hiring manager. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους υποψήφιους.
Μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις:
- Τον τίτλο της δημοσίευσης
- Το όνομα της εφημερίδας, περιοδικού κλπ
- Έναν σύνδεσμο για άμεση πρόσβαση στη δημοσίευση από τον παραλήπτη (απόδειξη)
Συμβουλές για να βελτιστοποιήσεις το βιογραφικό σου σημείωμα στα Αγγλικά
- Να είναι μόνο μια σελίδα, να επικεντρώνεται στα στοιχεία που είναι σχετικά με τη θέση που διεκδικείς, και στην προσωπικότητά σου
- Ποτέ μην παραλείψεις να κάνεις τη σχετική έρευνα πάνω στην εταιρεία στην οποία απευθύνεσαι και μη γράψεις ένα βιογραφικό που δεν είναι προσαρμοσμένο στην κουλτούρα της εταιρείας και της χώρας στην οποία απευθύνεσαι
- Κάνε ενδελεχή έλεγχο του βιογραφικού στα Αγγλικά για τυχόν λάθη, και βεβαιώσου ότι δεν έχει κανένα πριν το στείλεις, χρησιμοποίησε κάποιον επαγγελματία αν χρειαστεί
- Πάντα να φτιάχνεις ένα νέο βιογραφικό όταν αναζητάς εργασία, έχοντας πάντα υπόψιν τη χώρα προορισμού αλλά και την εκάστοτε εταιρεία και την κουλτούρα τους
Γράψε το τέλειο βιογραφικό στα Αγγλικά για να εργαστείς στο εξωτερικό
- Η ηλικία, το αν είσαι άγαμος/η ή όχι, η ημερομηνία γέννησης και η εθνικότητά σου δεν αφορούν τον παραλήπτη, ιδίως αν απευθύνεσαι σε χώρες όπως Η.Π.Α, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία.
- Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες η χρήση φωτογραφίας στο βιογραφικό είναι συνήθης, αλλά αυτό δεν ισχύει εάν στέλνεις αιτήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, τις Η.Π.Α, αλλά και τον Καναδά, καθώς δεν είναι μέρος της κουλτούρας τους
- Μην ξεχνάς να ποσοτικοποιείς τα αποτελέσματά σου σε άλλες εταιρείες που έχεις εργαστεί ώστε να δείχνεις στον παραλήπτη την μετρήσιμη αξία των ικανοτήτων σου (if applicable)
- Το βιογραφικό σου θα πρέπει να είναι σύντομο και θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια δομή και διάταξη που να είναι εύκολη στην κατανόηση, αλλά και ξεκάθαρη στην πληροφορία
- Γράψε την εισαγωγή του βιογραφικού σου με έξυπνο τρόπο ώστε να τραβήξεις την προσοχή του παραλήπτη και να αυξήσεις τις πιθανότητές σου
Εμπλούτισε το βιογραφικό σου με ένα cover letter
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, για να μπορέσεις να προσθέσεις βαρύτητα στην αίτησή σου για κάποια χώρα του εξωτερικού, και να ξεχωρίσεις, θα πρέπει να συμπεριλάβεις ένα cover letter. Αυτό συνήθως γίνεται στην Ελλάδα με ένα μικρό κείμενο στο σώμα του email που θα στείλεις, αλλά στο εξωτερικό είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της κάθε αίτησης που θα στείλεις, και αυθύπαρκτο ως κείμενο.
Αυτό το στοιχείο είναι σχεδόν απαραίτητο σε χώρες όπως Η.Π.Α, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία, αλλά συνίσταται για σχεδόν κάθε χώρα που μπορεί να έχεις κατά νου. Είναι ένα κείμενο το οποίο πρακτικά εξηγεί τους λόγους που θες να εργαστείς στη συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς και το τι θα προσφέρεις σε περίπτωση συνεργασίας.
Είναι ένας απλός τρόπος να ισχυροποιήσεις την υποψηφιότητά σου για μια θέση εργασίας, δείχνοντας ταυτόχρονα τις ικανότητες γραφής σου στην Αγγλική γλώσσα, αλλά και κάποια στοιχεία του χαρακτήρα σου. Τέλος, μπορείς να συμπεριλαμβάνει τους στόχους που έχεις θέσει για την επαγγελματική σου σταδιοδρομία και πως αυτοί συμβαδίζουν με αυτούς της εταιρείας προς ένα σύνολο κοινών επαγγελματικών στόχων .
FAQs – Συχνές ερωτήσεις
Τι επαγγελματικές επιλογές έχω για εργασία στα Αγγλικά (Η.Π.Α, Η.Β, Ευρώπη κλπ)?
Ορισμένες από τις πιο συνήθεις ειδικότητες και επαγγέλματα για Αγγλόφωνους εργαζομένους που δεν έχουν μητρική τα Αγγλικά, είναι τα εξής:
- Μεταφραστής/ια
- Διορθωτής τυπογραφικών δοκιμίων (proofreader)
- Συντάκτης/ια
- Ξεναγός
- Αεροσυνοδός
- Προσωπικό σε ξενοδοχεία ή χόστελ
- Πρέσβης ή διπλωμάτης
- Καθηγητής/ια Αγγλικών
- Εργασία σε Μ.Κ.Ο (Μη Κυβερνητική Οργάνωση)
Αυτά είναι κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά επαγγέλματα και κλάδοι στους οποίους μπορεί κανείς να εργαστεί σε άρρηκτη σύνδεση με την Αγγλική γλώσσα.
Τι ικανότητες χρειάζεται να έχω για να εργαστώ στο εξωτερικό?
Πριν μιλήσουμε για ικανότητες, θα πρέπει να σκεφτείς καλά κατά πόσο μια τέτοια κίνηση θα σε ωφελήσει, σου ταιριάζει, κι αν θες ή είναι αναγκαίο να την κάνεις. Αν η έκβαση αυτού του διαλόγου με τον εαυτό σου και με τους γύρω σου, σε ωθεί προς το εξωτερικό, αυτές είναι οι πολύ βασικές και γενικές ικανότητες που θα πρέπει να έχεις για να εργαστείς σε Αγγλόφωνο περιβάλλον:
- Πολύ καλό επίπεδο Αγγλικών με το σχετικό πτυχίο και πραγματικό επίπεδο σε προφορικό και γραπτό λόγο
- Τις βασικές δεξιότητες και την εμπειρία που προϋποθέτει ο κλάδος και οι θέσεις που θα διεκδικήσεις στο επάγγελμά σου
- Ανοιχτό μυαλό και πνεύμα ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα
- Κατανόηση της διαφορετικής κουλτούρας από αυτή που έχεις συνηθίσει μέχρι τώρα
- Ιδανικά, εμπειρία στον κλάδο, εκτός αν είσαι φοιτητής/ια
Βρες εδώ το καλύτερο πρότυπο βιογραφικού σημειώματος στα Αγγλικά. Αν το επόμενό σου βήμα στην επαγγελματική σου ζωή είναι εκτός Ελλάδος, και ιδίως σε Αγγλόφωνες χώρες, ο παραπάνω οδηγός θα σε βοηθήσει αρκετά. Σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία και καλή σταδιοδρομία.