Bιογραφικό για δημοσιογράφους | Συμβουλές, παραδείγματα & πρότυπα

Το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι ένα αρκετά ιδιαίτερο επάγγελμα που έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία από τον 20ο αιώνα και έπειτα. Απο τη στιγμή που εφευρέθηκε το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, που οι ειδήσεις και η ενημέρωση άρχισαν να αφορούν τον απλό πολίτη και έγιναν προσβάσιμα σε όλους, απέκτησε νέα έννοια.

Средняя оценка для этого шаблона

5.0
Из 1 отзывов покупателей

Είναι γεμάτο προκλήσεις και προσφέρει ποικιλία, καθώς και η πληροφόρηση και η ενημέρωση χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και μεταχείρισης στην εποχή της υπερπληροφόρησης και των social media. H εύρεση εργασίας σε αυτό τον κλάδο ίσως να μην είναι πολύ εύκολη, αλλά το να βρεις την πρώτη, ή την επόμενή σου δουλειά στον τομέα της δημοσιογραφίας, μπορεί να γίνει πιο εύκολο με ένα σωστά στημένο βιογραφικό σημείωμα δημοσιογράφου.

Για να έχεις τη δυνατότητα να κλείσεις μια συνέντευξη με το κανάλι, εφημερίδα ή τον οργανισμό στον οποίο επιθυμείς να εργαστείς, θα ήταν ιδανικό να το κάνεις με τη σωστή μέθοδο. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε σε αυτή σου την αποστολή και να την κάνουμε όσο πιο εύκολη γίνεται για εσένα. Πριν ξεκινήσουμε, μπορείς να δεις κάποιες πληροφορίες για το μισθολογικό κομμάτι του κλάδου, εδώ.

Αυτό που χρειάζεσαι σε πρώτη φάση, είναι ένα επαγγελματικό βιογραφικό σημείωμα. Χωρίς αυτό και χωρίς καλή κατανόηση του τι μπορείς να κάνεις επαγγελματικά και τι επιλογές έχεις, δύσκολα θα αποκτήσεις μια σαφή εικόνα του πως να χειριστείς το θέμα της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας και να χαράξεις τη δική σου πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας.

Παράδειγμα βιογραφικού σημειώματος δημοσιογράφου

Ιωάννης Μάριος Γκίκας
Junior Δημοσιογράφος
Μέγα Αλεξάνδρου 12, 12121, Αθήνα
Τηλ: 6979777888
Imgkikas@gmail.com
LinkedIn.com/imgkikas

Νεαρός δημοσιογράφος με ιδιαίτερο πάθος και όρεξη για κάλυψη έκτακτων, και μη, γεγονότων, συγγραφή άρθρων πάνω σε ποικίλα θέματα επικαιρότητας. Επικοινωνιακός, εμφανίσιμος, και δημιουργικός τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο, ετυμόλογος και προσαρμοστικός. Στρατηγική προσέγγιση θεματολογίας και στην επεξεργασία της εισερχόμενης πληροφορίας.

Εργασιακή εμπειρία

BOUSSIAS – 2020-2021
Μέλος της ειδησεογραφικής ομάδας με εμπειρία σε ζωντανές μεταδόσεις και ρεπορτάζ, καθώς και σε δημοσίευση κειμένων και άρθρων σχετικά με επικαιρότητα. Οργάνωση στρατηγικής προσέγγισης κάθε θεματολογίας και επιλογή τοποθεσίας τόσο για τα ρεπορτάζ όσο και για τη δημιουργία των κειμένων πληροφόρησης. Μονοετής συνεργασία ως δημοσιογράφος και συντάκτης.

Σπουδές/Εκπαίδευση

Τμήμα επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης – ΕΚΠΑ – 2015-2019
Γλώσσες

  • Ελληνικά – Μητρική
  • Αγγλικά – C2

Δεξιότητες

  • Υψηλό επικοινωνιακό επίπεδο
  • Υψηλή οργανωτική ικανότητα
  • Άριστη διαχείριση χρόνου
  • Γνώσεις σύνταξης ειδησεογραφικών κειμένων και άρθρων
  • Εξοικείωση με νέα τεχνολογικά μέσα και λογισμικά
  • Πάθος για τη δημοσιογραφία και την ειδησεογραφία

Hobby και λοιπά ενδιαφέροντα

  • Εθελοντισμός: Μια φορά τη βδομάδα για σίτιση αστέγων και ευπαθών ομάδων στο κοινοτικό κέντρο δήμου Αγίας Μαρίνας
  • Μουσική: 5 χρόνια κλασικό πιάνο με σχεδόν καθημερινή μελέτη και ορισμένες ζωντανές εμφανίσεις
  • Αθλητισμός: Τακτικές προπονήσεις σε ανοιχτό γυμναστήριο, κολύμπι και τρέξιμο αντοχής από το 2015, μέχρι και σήμερα
Το παραπάνω πρότυπο που συστήνουμε να μελετήσεις σε πρώτη φάση, είναι απλά ένας βασικός οδηγός βιογραφικού που μπορεί να λειτουργήσει ως μια καλή βάση για να δημιουργήσεις το βιογραφικό σημείωμα δημοσιογράφου που επιθυμείς να έχεις στα χέρια, και στο οπλοστάσιό, σου. Μπορείς φυσικά και να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου σημείωμα με τα δείγματα βιογραφικών που παρέχουμε.

Πως να γράψεις το βιογραφικό σημείωμα δημοσιογράφου

Εφόσον έχεις αποφασίσει να ξεκινήσεις, ή να συνεχίσεις την καριέρα σου ως δημοσιογράφος ή συντάκτης/ια ειδησεογραφίας, το πιο σημαντικό σου εργαλείο για να μπορέσεις εξασφαλίσεις την επόμενή σου δουλειά ή συνεργασία, είναι το βιογραφικό σου σημείωμα. Είναι κάτι που μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά.

Το αν θα περάσεις στον πρώτο, ή στον επόμενο, κύκλο συνεντεύξεων μιας εταιρείας, καναλιού ή οργανισμού, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το βιογραφικό σημείωμά σου. Ίσως ο σημαντικότερος στόχος που θα πρέπει να πετύχεις μέσα από αυτό, είναι να δείξεις, σε μια ή δυο σελίδες, ότι είσαι καταρτισμένος/η, και ο κατάλληλος/η για τη συγκεκριμένη θέση.

Δείξε τώρα ότι είσαι άτομο που κατανοεί τους στόχους της εταιρείας ή του καναλιού, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας, το πως μπορείς να πετύχεις τους στόχους αυτούς σε συνεργασία μαζί τους, ως μέλος μιας ευρύτερης ομάδας. Αν πάλι δεν είσαι καταρτισμένος/η, μπορείς να δώσεις έμφαση στο πως θα γίνεις, να μιλήσεις σύντομα για το στόχο σου ως μέλος της εταιρείας/ομάδας και να δώσεις βαρύτητα στο μέλλον.

Ένα σωστό βιογραφικό σημείωμα που θα επικεντρώνεται στις δεξιότητές σου, στη μέχρι τώρα εμπειρία σου στον κλάδο, αλλά και στα δυνατά σου σημεία ως επαγγελματίας και ως προσωπικότητα, αποτελεί την ιδανική αρχή που μπορείς να κάνεις και τη θεμέλιο λίθο της αναζήτησής σου.

Έτσι μπορείς να δώσεις αρκετά σαφή εικόνα για το ποιος/α είσαι, και τι μπορείς να προσφέρεις στον εργοδότη. Αν δώσεις την κατάλληλη εικόνα στον, πιθανά, μελλοντικό σου εργοδότη ή στον recruiter/hiring manager, οι πιθανότητές πρόσληψής σου αυξάνονται εκθετικά. Η καλή πρώτη εντύπωση μέσα από το βιογραφικό σου σημείωμα, είναι υψίστης σημασίας.

Παρακάτω θα βρεις ορισμένες γενικές προτάσεις και προτροπές ως προς τα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο που θα πρέπει να παρουσιάζει το βιογραφικό σου σημείωμα:

  • Η προσωπικότητά σου θα πρέπει να ξεχωρίζει, είσαι μοναδικός/η επαγγελματίας
  • Η σειρά με την οποία θα παρουσιάσεις την εργασιακή σου εμπειρία μπορεί να τηρεί χρονολογική, αντίστροφα χρονολογική, ή σειρά σχετικότητας με το αντικείμενο της εκάστοτε θέσης που διεκδικείς
  • Πρέπει να κάνει σαφή τη μέχρι τώρα επαφή, ή μη επαφή, σου με το αντικείμενο
  • Πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ακριβείς απαιτήσεις της εκάστοτε θέσης εργασίας/αγγελίας/προκήρυξης
  • Πρέπει να παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους αξίζεις τη συγκεκριμένη θέση, σύντομα και λακωνικά

βιογραφικό σημείωμα δημοσιογράφου

Η Διάταξη

Η διάταξη είναι ίσως εξίσου σημαντική με το περιεχόμενο του βιογραφικού σου σημειώματος, περισσότερο απ’ όσο νομίζεις. Είναι κάτι στο οποίο πρέπει σίγουρα να δώσεις την αρμόζουσα σημασία και βαρύτητα.

Ο  εργοδότης ή recruiter πιθανόν να μην έχει παραπάνω απο μερικά λεπτά, ή και δευτερόλεπτα, για να ασχοληθεί με το βιογραφικό σου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θέλει να μάθει για τα χόμπι και τα εξωεπαγγελματικά σου ενδιαφέροντά σου, πριν καταλάβει αν πληρείς τις βασικές προϋποθέσεις και διαθέτεις την κατάλληλη εμπειρία για τη θέση που προσπαθεί να καλύψει.

Κάποιες γενικές συμβουλές και tips για τη διάταξή του:

  • Η σαφής και ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση σε υποπεριοχές οι οποίες να αφορούν αποκλειστικά σε κάτι συγκεκριμένο, π.χ Εργασιακή εμπειρία, θα σε βοηθήσει πολύ. Τα άλλα ενδιαφέροντά σου δεν ανήκουν σε αυτό το τμήμα του βιογραφικού σου
  • Πρέπει να παρουσιάζει διάταξη σε σειρές ή στήλες, ανάλογα το περιεχόμενο και πόσο μεγάλο είναι το κάθε τμήμα που το απαρτίζει
  • Δε συστήνουμε μεγάλη έκταση για το βιογραφικό, η περιεκτικότητα και οι επιγραμματικές αναφορές σε ορισμένα πράγματα, είναι χρήσιμες
  • Πρέπει να δίνει έμφαση στα σαφώς ορισμένα κριτήρια και λέξεις-κλειδιά που εμφανίζει η εκάστοτε αγγελία της εταιρείας για την εν λόγω θέση εργασίας

Η μορφή και η δομή

Χρησιμοποίησε την κατάλληλη μορφή για το βιογραφικό σου σημείωμα και δόμησέ το με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι, θα μπορείς να δείξεις στον υποψήφιο εργοδότη ή recruiter τα στοιχεία του χαρακτήρα σου και τις ικανότητές σου, στοιχεία που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην ομάδα εργασίας, στο κλίμα της εταιρείας, αλλά και στον κλάδο γενικότερα.

Η μορφή που θα αποκτήσει το βιογραφικό σημείωμα δημοσιογράφου μπορεί να αντλήσει στοιχεία από τις παρακάτω αρχές, ιδέες και προτάσεις:

  • Εμφάνισε τα στοιχεία επικοινωνίας σου σε σημείο εύκολα εντοπίσιμο, ώστε να μπορεί ο εργοδότης ή recruiter να επικοινωνήσει άμεσα μαζί σου μέσω τηλεφώνου ή email, για κάποια πιθανή συνάντηση/συνέντευξη ή απλά για διευκρινήσεις
  • Θα ήταν ιδανικό να ακολουθούν η εκπαίδευση, η εργασιακή εμπειρία, και τα λογισμικά με τα οποία είσαι εξοικειωμένος/η
  • Είναι σημαντικό να παρουσιάζει καθαρή κατηγοριοποίηση ικανοτήτων,εκπαίδευσης, εργασιακής εμπειρίας, χόμπι, κλπ
  • Να φέρει στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σου, ο τρόπος γραφής που μπορεί να αναδείξει την ικανότητά σου ως δημοσιογράφος ή συντάκτης/ια

Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας

Τα στοιχεία επικοινωνίας πρέπει να βρίσκονται σε προφανή θέση, συνήθως πάνω πάνω στην (πρώτη) σελίδα του βιογραφικού σου. Θέλεις να τα βρει εύκολα ο παραλήπτης, αλλά έχοντας υπ όψιν ότι η εμπειρία και οι ικανότητές σου είναι αυτές που θέλεις να τραβήξουν την προσοχή του. Οπότε συνιστούμε να μην πέσεις σε αυτή την παγίδα.

Δεν υπάρχει κάτι στο βιογραφικό σου που να είναι ασήμαντο. Φρόντισε να βρεις έναν ελκυστικό τίτλο επαγγελματία  που να σε αντιπροσωπεύει, καθώς εν τέλει, κάνεις ένα ρεπορτάζ με θέμα τον εαυτό σου, στην ουσία. Με αυτή τη φιλοσοφία και μόνο, μπορείς να κάνεις το πρώτο βήμα για να ξεχωρίσεις σε σχέση με άλλους υποψηφίους.

Αν ο παραλήπτης πρέπει να κοπιάσει ή δε μπορεί να βρει τον αριθμό του τηλεφώνου σου να σε καλέσει για συνέντευξη, ή τη διεύθυνση email σου, ή το προφίλ σου στο LinkedIn για να διαβάσει περισσότερα για σένα, τότε δημιουργείται θεμελιώδες πρόβλημα με την αναζήτησή σου. Αν δε συμπεριλάβεις τα βασικά στοιχεία επικοινωνίας και τον τίτλο , το βιογραφικό σου πολύ πιθανόν να θεωρεί άκυρο και εν τέλει, άχρηστο. Κράτα το απλό και λακωνικό, σαφές και ξεκάθαρο.

Ακολουθεί μια λίστα με τα σημαντικότερα συστατικά στοιχεία που πρέπει να εμφανίζει το βιογραφικό σου σημείωμα ως δημοσιογράφoς/συντάκτης-ια:

  • Το πλήρες ονοματεπώνυμό σου
  • Τον επαγγελματικό σου τίτλο
  • Τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)
  • Τον προσωπικό αριθμό τηλεφώνου σου
  • Ένα σύνδεσμο προς το επαγγελματικό σου προφίλ σε κάποια ευρέως διαδεδομένη πλατφόρμα, όπως το LinkedIn
Σημείωση 1 : Ιδανικά, ο τίτλος θα πρέπει να εμφανίζεται πρώτος απ’όλα, και να ακολουθείται από το πλήρες ονοματεπώνυμό σου. Η σειρά των υπόλοιπων στοιχείων έχει να κάνει με τον τρόπο επικοινωνίας που εσύ προτιμάς. Μπορείς να βάλεις το τηλέφωνό σου ως πρώτο αν το λέγειν είναι από τα δυνατά σου σημεία.
Σημείωση 2 :  Το βιογραφικό σου πρέπει να είναι πάντα πλήρως ενημερωμένο. Αν για κάποιο λόγο αλλάξεις email ή αριθμό τηλεφώνου και δεν ενημερώσεις το σημείωμά σου, τότε η επικοινωνία με τον πιθανό εργοδότη ή recruiter θα είναι από δύσκολη έως εντελώς αδύνατη. Να ξέρεις ότι κανείς δεν έχει το χρόνο να το διερευνήσει περαιτέρω, και δε θα μάθεις και ποτέ γιατί δεν έλαβες απάντηση ή feedback για την αίτησή σου.

Ακολουθεί ένα βασικό και ενδεικτικό παράδειγμα στο οποίο μπορείς να βασιστείς, και ένα ακόμη σε αντιδιαστολή με αυτό, ώστε να καταλάβεις τι είναι επιθυμητό και τι όχι σε αυτό το μέρος του βιογραφικού σου.

βιογραφικό σημείωμα δημοσιογράφου

Καλό παράδειγμα - Προτείνεται
Ιωάννης Μάριος Γκίκας
Junior Journalist
Μέγα Αλεξάνδρου 12, 12121, Αθήνα
Τηλ: 6979777888
Imgkikas@gmail.com
LinkedIn.com/imgkikas
Κακό παράδειγμα - Δεν προτείνεται
Ιωάννης Μάριος Γκίκας
Δημοσιογράφος
Τηλ: 6979888777
Αθήνα
Μπορεί να μοιάζει κάτι το απλό και αυτονόητο, αλλά θα εκπλαγείς από το ποσοστό βιογραφικών που δεν περιέχουν τα απαραίτητα στοιχεία, ή δεν είναι πλήρως ενημερωμένα. Πρέπει η πληροφορία να είναι εκεί, με σωστή ορολογία και ιεραρχία, καθώς και τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας.

Κι αν δεν έχεις εμπειρία

Αν δεν έχεις εργασιακή εμπειρία, προτείνουμε να μη σε κυριεύσει το άγχος. Να ξέρεις ότι χρειάζεται τύχη, τόλμη και ικανότητα για να βρεις την πρώτη σου δουλειά. Η προσωπικότητά σου θα παίξει ρόλο, καθώς δεν έχει την εμπειρία για να μπορείς να αναδείξεις τον εαυτό σου αλλιώς.

Σπουδές και εκπαίδευση

Οι σπουδές, αλλά και η γενικότερή σου εκπαίδευση/κατάρτιση, έχουν μεγάλη σημασία στα μάτια αυτού που θα εξετάσει το βιογραφικό σου σημείωμα. Ίσως τελικά κριθείς για το εάν και κατά  πόσο είσαι κατάλληλος/η για τη θέση που προσπαθεί να καλύψει ο εργοδότης, ιδίως αν δεν διαθέτεις ιδιαίτερη εμπειρία στον κλάδο της δημοσιογραφίας.

Σε περίπτωση που έχεις αφιερώσει το χρόνο και τους πόρους για να αποκτήσεις έναν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σε κάτι σχετικό με τη θέση που θες (π.χ πολιτική διαχείριση και επικοινωνία), μη διστάσεις λεπτό να το συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου και να το τονίσεις, ιδίως αν είναι ένα δυνατό χαρτί για το αντικείμενο που πραγματεύεται η θέση που διεκδικείς.

Είναι κρίμα να έχεις αφιερώσει χρόνο και χρήμα, και να μην τα αναφέρεις καν. Επίσης, κάτι ακόμη που παρατηρούμε πολλούς υποψηφίους να παραλείπουν, είναι τα σεμινάρια και οι ημερίδες. Αν έχεις παρακολουθήσει κάποια ημερίδα για την κατάρτισή σου η οποία έχει διαδραματίσει ρόλο στην εξέλιξή σου ως ο/η επαγγελματίας που είσαι σήμερα, να τη συμπεριλάβεις.

Οι δεξιότητες που έχεις αποκτήσει από το σύνολο της εκπαίδευσής σου και των σπουδών σου έχουν τη δυνατότητα να σε κάνουν να ξεχωρίσεις από τους άλλους υποψήφιους, και αυτό είναι ένα άκρως επιθυμητό αποτέλεσμα, φυσικά. Δες παρακάτω πως, ενδειτικά:

Υπόδειγμα
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Αθήνα, 2015-2019
βιογραφικό σημείωμα δημοσιογράφου

Ανάδειξε τις ικανότητές σου ως δημοσιογράφος, μέσα από το βιογραφικό σου σημείωμα

O κύριος στόχος σου πρέπει να είναι η ακαριαία θετική εντύπωση στον εργοδότη ή recruiter, ώστε να κλείσεις τη συνέντευξη που επιθυμείς, άμεσα.  Πρέπει να μπορείς να δείξεις μέσα από το βιογραφικό σου, ότι είσαι ο κατάλληλος/η για τη δουλειά. Οι ικανότητες/δεξιότητες που διαθέτεις είναι ένα μεγάλο κομμάτι αυτού ακριβώς του παράγοντα.

Κάποιες από τις δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ένας/μια δημοσιογράφος για το βιογραφικό του/της σημείωμα είναι οι εξής, τεχνικές ή και ήπιες:

  • Άριστη γνώση της Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας (+άλλες ξένες γλώσσες αν έχεις)
  • Ικανότητες με τις λέξεις και τα νοήματα, διαχείριση της γλώσσας
  • Εξοικείωση με νέα τεχνολογικά μέσα
  • Διάθεση για μάθηση και εκπαίδευση, συνεχής εξέλιξη
  • Ανοιχτό μυαλό σε νέες μεθόδους κάλυψης γεγονότων/θεμάτων
  • Ομαδικό πνεύμα και δυνατότητα συνεργασίας για την ανάπτυξη στρατηγικών, ιδεών, αλλά και για την καθημερινή λειτουργία σε ποικίλες πλευρές της δουλειάς
  • Διαχείριση χρόνου και δημιουργία/τήρηση χρονοδιαγράμματος
  • Υπομονή
  • Κριτική και αναλυτική σκέψη
  • Εξαιρετική επικοινωνιακή ικανότητα
  • Ικανότητα εργασίας υπό πίεση
  • Προσαρμοστικότητα
  • Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Εφόσον ο ανθρώπινος παράγοντας είναι κυρίαρχος στον κλάδο, καθώς και ο τελικός αποδέκτης σχεδόν οτιδήποτε καταπιάνεσαι στην εργασία σου, πρέπει να δώσεις βάση στις ήπιες δεξιότητες σου. Καλό θα ήταν να διαλέξεις 7 με 10 δεξιότητες, τεχνικές και ήπιες, στο βιογραφικό σου σημείωμα, χωρίς να υπερβάλλεις ή να κινήσεις υποψίες λόγω ποσότητάς τους.

Σημείωση: Μη διστάσεις να αναδείξεις τον εαυτό σου με όποιον τρόπο μπορείς, ιδίως αν δεν έχεις εργασιακή εμπειρία στο αντικείμενο. Αν δε μπορείς να αναδείξεις τον εαυτό σου μέσα από το βιογραφικό σου, οι πιθανότητές σου για εύρεση εργασίας δε θα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτες.

Επαγγελματική περίληψη: H συνεπτηγμένη παρουσίαση του επαγγελματικού σου εαυτού

Είναι αρκετά σημαντικό, για το βιογραφικό σου ή μη, να μπορείς να συνοψίσεις τον εαυτό σου ως επαγγελματία, μέσα σε λίγες προτάσεις, ή ακόμη και μέσα σε λίγες λέξεις. Το να κουβαλάς επαγγελματικές κάρτες μαζί σου και να μπορείς να τις παρέχεις σε κάποιον πελάτη ή ενδιαφερόμενο, άμεσα και αυτοπροσώπως, δείχνει το πόσο οργανωμένος/η επαγγελματίας είσαι.

Η κάρτα ανήκει στην ίδια κατηγορία με την περίληψη του βιογραφικού, απλά γίνεται σε μερικές μόνο γραμμές. Είναι μια πρόκληση να συγκεντρώσεις όλα όσα έχουμε πει σε ελάχιστο κείμενο. Για μια ακόμη φορά, η περιεκτικότητα, η σαφήνεια και η επιλογή των λέξεων, έχουν κυρίαρχο λόγο στο αποτέλεσμα.

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα μιας προτεινόμενης και μιας μη προτεινόμενης λύσης:

Σωστό - Προτεινόμενο
Ιωάννης Μάριος Γκίκας
Junior Journalist
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979888777
Για την κάλυψη της δική σας ομιλίας, ημερίδας ή έκθεσης, μαζί, με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.
Λανθασμένο - Μην προτεινόμενο
Ιωάννης Μάριος Γκίκας
Δημοσιογράφος
Τηλ: 6979888777
Για να έχεις κάποιον εκεί να καλύψει το γεγονός, κάλεσέ με.
Στο πρώτο παράδειγμα, μπορεί κανείς να παρατηρήσει την ακριβή ειδικότητα του επαγγελματία, καθώς και την έννοια της λέξης κλειδί, με τη λέξη “μαζί”. Έτσι δίνεις την αίσθηση στον παραλήπτη της κάρτας ή του βιογραφικού,  ότι δουλεύεις για αυτούς και με αυτούς, για να εξυπηρετήσεις τις δικές τους ανάγκες με τις υπηρεσίες που προσφέρεις.

Στο δεύτερο παράδειγμα, τα στοιχεία είναι ελλιπή και η φράση κλειδί είναι σχετικά αδιάφορη. Δείχνει κάποιον που δεν έχει αφιερώσει ιδιαίτερο χρόνο στην κάρτα και στο “σλόγκαν” του, άρα θα δώσει στον παραλήπτη να καταλάβει ότι ίσως δε δώσει και την αρμόζουσα σημασία στην δουλειά του, όταν χρειαστεί. Αυτή είναι μια σκέψη που δε θες να περάσει από το μυαλό κανενός.

Αυτό που θέλεις είναι να κάνεις τον αναγνώστη του βιογραφικού σου να συγκεντρωθεί σε αυτά τα “λίγα” που γράφεις, και να δείξεις ότι είσαι αφοσιωμένος/η επαγγελματίας. Δώσε έμφαση πρώτα στην ειδικότητά σου και στην ποιότητα των υπηρεσιών  που ισχυρίζεσαι ότι παρέχεις, και μετά σε όλα τα υπόλοιπα.

βιογραφικό σημείωμα δημοσιογράφου

Πρόσθετες ενότητες για το βιογραφικό σημείωμα ενός δημοσιογράφου

Ο κάθε άνθρωπος είναι φυσικό να έχει διάφορες ασχολίες, χόμπι, και ενδιαφέροντα, ασχέτως επαγγέλματος και ειδικότητας. Σε αυτό το μέρος του βιογραφικού για δημοσιογράφους, μπορείς να αναφέρεις συμπληρωματικά κάποια από τα ενδιαφέροντά σου. Συνιστούμε να επιλέξεις αυτά που παραπέμπουν σε αξιοσέβαστες αξίες και αρετές, όπως το πείσμα και η υπομονή. Αν τρέχεις ημιμαραθωνίους, για παράδειγμα, αυτό λέει από μόνο του πολλά για την υπομονή, επιμονή και το χαρακτήρα σου γενικότερα, πόσο μάλλον όταν δουλεύεις προς έναν στόχο και δεν τα παρατάς.

Επίσης, καλό είναι να επιδείξεις και ορισμένες δεξιότητες που ίσως θεωρούνται κάπως αυτονόητες, αλλά είναι σημαντικές στη σημερινή αγορά εργασίας. Ακολουθούν κάποιες από αυτές που μπορείς να συμπεριλάβεις.

Ξένες Γλώσσες

Οι ξένες γλώσσες είναι ίσως η πιο κλασική επιπλέον ενότητα σε ένα βιογραφικό σημείωμα, ανεξαρτήτως κλάδου. Το να τις αναφέρεις μπορεί να μετρήσει θετικά, ως τυπικό, ή μη, προσόν. Η γλωσσομάθεια παίζει πάντα ρόλο, και εντελώς πρακτικά, μπορεί το κανάλι, η εταιρεία, η εφημερίδα, ή οργανισμός στον οποίο θα δουλέψεις, να απαιτεί κάτι τέτοιο, είτε σε ρεπορτάζ με μη Ελληνόφωνους, είτε σε συνεννόηση με κάποιον πελάτη ή πολίτη που δε γνωρίζει ελληνικά.

  • Γαλλικά (DELF Β2)
  • Αγγλικά (C2)

Γνώση  Η/Υ και πιστοποιήσεις

Εάν έχεις κάποια τέτοια πιστοποίηση, όπως ECDL, γνώση Microsoft office, γνώσεις SEO ή οτιδήποτε σχετικό και άσχετο (γραφιστικά, επεξεργασία κειμένου, γνώσεις proofreading) σχετικό με τη σύνταξη και παρουσίαση υλικού και κειμένων, μη διστάσεις να τα συμπεριλάβεις στο βιογραφικό  σημείωμα δημοσιογράφου.

Συμβουλές για να βελτιστοποιήσεις το βιογραφικό σημείωμα δημοσιογράφου

Εάν το βιογραφικό σου είναι χαώδες και χωρίς καμία τάξη και σαφή οργάνωση, δε θα μπορέσει να σου προσφέρει και πολλά στην αναζήτησή σου.  H σωστή οργάνωση και ιεράρχηση των περιεχομένων του, είναι οι καλύτεροι σου φίλοι στην αναζήτησή σου.

Αν θες το βιογραφικό σου να λειτουργεί υπέρ σου και  να πετύχεις το στόχο σου , θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό εν απουσία σου. Μπορείς να διαβάσεις και να λάβεις υπόψιν σου τις παρακάτω συμβουλές:

  • Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη, πάρε όσο χρόνο χρειάζεται για να το δομήσεις όπως πρέπει, σωστά και ωραία
  • Χρησιμοποίησε λέξεις-κλειδιά από την εκάστοτε αγγελία. Αποτελούν ιδανική αφετηρία για το πως να στήσεις το βιογραφικού για την εκάστοτε θέση που διεκδικείς
  • Με βάση το παραπάνω, ακολούθησε τον κανόνα, ένα βιογραφικό ανά αίτηση εργασίας. Ίσως επίπονο, αλλά πίστεψέ μας, δε θα χρειαστεί να στείλεις και τόσα πολλά
  • Να είσαι πάντα ειλικρινής και ανοιχτός/η, να προωθείς τον εαυτό σου και να μην υποτιμάς τις ικανότητές σου σε καμία περίπτωση
  • Να επιδεικνύεις συνέπεια και επαγγελματισμό, το ήθος και η διάθεση πάντα μετρούν

Διάλεξε τώρα το πρότυπο βιογραφικού που σου ταιριάζει για να ξεκινήσεις να στήνεις το νέο και βελτιωμένο  βιογραφικό σου σημείωμα.

βιογραφικό σημείωμα δημοσιογράφου

Συνοψίζοντας: Γράψε το τέλειο βιογραφικό δημοσιογράφου

Όπως θα αντιλαμβάνεσαι, το βιογραφικό σου θα πρέπει να είναι οργανωμένο, ευανάγνωστο, περιεκτικό, και σαφές, να προωθεί εσένα και αυτά που μπορείς να προσφέρεις σε μια εταιρεία/οργανισμό, καθώς και τις ικανότητες και την προσωπικότητά σου. Οι επιλογές είναι όλες μπροστά σου και μπορείς να ξεκινήσεις άμεσα την αποστολή εύρεσης εργασίας, τώρα.

Συχνές ερωτήσεις (F.A.Q’s)

Τι επαγγελματικές επιλογές έχω ως δημοσιογράφος/συντάκτης?

Μπορείς να απευθυνθείς σε οποιαδήποτε εταιρεία είναι στο χώρο της ειδησεογραφίας, αθλητικών, επικαιρότητας κλπ. Το εύρος αυτό περιλαμβάνει από περιοδικά και εφημερίδες, μέχρι τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εναλλακτικά υπάρχουν εταιρείες διαδικτυακής  πληροφόρησης και ενημέρωσης, στις οποίες μπορείς να εργαστείς ως συντάκτης/τρια κανονικά. Όλα εξαρτώνται από το τι σε ελκύει επαγγελματικά και σε τι έχεις εμπειρία. Δεν είναι κάποιος ιδιαίτερα περιορισμένος κλάδος εργασίας, προσφέρει μια κάποια ποικιλία.

Χρειάζεται μεταπτυχιακό για να βρω δουλειά ως δημοσιογράφος/συντάκτης? 

Αυτό έχει να κάνει με το που απευθύνεσαι, αλλά συνήθως θα λέγαμε πως ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρεση εργασίας στον κλάδο της δημοσιογραφίας.  Το πιο σημαντικό εκτός πτυχίου και τυπικών προσόντων, είναι η ικανότητα επικοινωνίας, η πειθώ και το λέγειν. Αν απευθυνθείς σε μια μεγάλη εταιρεία που απασχολεί δημοσιογράφους και απαιτεί εξειδίκευση στην επικοινωνία και τα τεχνολογικά μέσα, ίσως ένα μεταπτυχιακό να έκανε πιο εύκολη την κατάσταση. Σπάνια είναι καθοριστικός παράγοντας.

Βρες εδώ το καλύτερο παράδειγμα βιογραφικού σημειώματος δημοσιογράφους, και ξεκίνα φτιάχνεις τώρα το βελτιωμένο σου βιογραφικό σημείωμα, και να κλείνεις συνεντεύξεις.

Похожие статьи