Για να μπορέσεις να κλείσεις αυτή την πολυπόθητη συνέντευξη που αποζητείς, είναι πολύ σημαντικό να φτιάξεις ένα σωστά δομημένο και επαγγελματικό βιογραφικό σημείωμα. Αυτό δεν έχει να κάνει με το αν είσαι φοιτητής ή επαγγελματίας με εμπειρία σε έναν κλάδο. Απευθύνεσαι σε κάποιον εργοδότη και θα επιλεγείς σε σύγκριση με άλλους υποψηφίους, ό,τι κι αν κάνεις, οπότε πρέπει να παρουσιάζεις επαγγελματικό προφίλ.
Είτε θέλεις να βρεις μια εποχιακή, είτε μια σταθερή δουλειά, για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα, το επίπεδο του επαγγελματισμού σου δε θα πρέπει να διαφέρει στο ελάχιστο. Πολύ πιθανόν να μην έχεις ξαναγράψει βιογραφικό σημείωμα ως φοιτητής, και να σου είναι κάτι εντελώς νέο. Μην ανησυχείς, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε στη νέα σου αυτή αποστολή.
Ο σκοπός, αρχικά, είναι να κλείσεις κάποιες συνεντεύξεις και να μπορέσεις να γίνεις δεκτός/ή σε μια δουλειά, ιδανικά, που επιθυμείς να κάνεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη μπορέσεις να το καταφέρεις αυτό, απλά χρειάζεται προσοχή στο στήσιμο και το περιεχόμενο του βιογραφικού σου σημειώματος.
Παράδειγμα βιογραφικού σημειώματος φοιτητή
Φοιτήτρια Παιδαγωγικού
Σάκη Φοίτου 32, 11122, Αθήνα
Τηλ: 6975555555
mpanag@gmail.com
Φοιτήτρια στο τρίτο έτος του Παιδωγικού Τμήματος Πανεπιστηνίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με ελάχιστη εμπειρία σε φύλαξη παιδιών (5-12 ετών) και σε ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά Δημοτικού.
Σπουδές/Εκπαίδευση
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α) – (2019 – )
Γλώσσες
- Ελληνικά – Μητρική
- Γαλλικά – C1
- Αγγλικά – C2
Δεξιότητες
- Άριστη διαχείρηση χρόνου
- Υψηλό επικοινωνιακό επίπεδο
- Υψηλή οργανωτική ικανότητα
- Όρεξη για διδασκαλία και κάθε είδους εργασία
Hobby και ενδιαφέροντα
- Εθελοντισμός: Φύλαξη σκύλων στους “Φίλους τετράποδων Αμαρουσίου”
- Μουσική: 8 χρόνια πιάνο με σχεδόν καθημερινή μελέτη
- Αθλητισμός: Τρέξιμο αντοχής από το 2018, μέχρι και σήμερα, προπονήσεις σε γυμναστήριο και πιλάτες
Πως να γράψετε ένα φοιτητικό βιογραφικό σημείωμα (ακόμη και χωρίς εμπειρία)
Αν τελικά είσαι από τους φοιτητές που επιθυμούν, ή πρέπει, να εργαστούν ώστε να έχουν πόρους για τις σπουδές τους, επίτρεψέ μας να κάνουμε το έργο σου ευκολότερο και πιο βατό, ιδίως αν δεν έχεις ξανακάνει ποτέ σου κάτι τέτοιο. Μπορείς να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό για εσένα, και να αναδείξεις την εργατικότητα και τις όποιες ικανότητές σου.
Ένα σωστά δομημένο βιογραφικό σημείωμα πρέπει να αναδεικνύει τα δυνατά σου σημεία και να μπορεί να δώσει καλή εικόνα στον πιθανό σου εργοδότη, να σου εξασφαλίσει συνεντεύξεις, και κατ’ επέκταση, την επόμενή σου δουλειά. Παρακάτω μπορείς να βρεις κάποιες συμβουλές για το πρώτο σου βιογραφικό σημείωμα ως φοιτητής/ια:
- Πρέπει να είναι μοναδικό και να αντιπροσωπεύει το ποιος/α είσαι, καθώς αν δεν έχεις εμπειρία, ο χαρακτήρας και η υπευθυνότητα λαμβάνουν άλλη βαρύτητα
- Να κάνει σαφή την οποιαδήποτε εργασιακή εμπειρία έχεις μέχρι τώρα, ακόμη κι αν είναι ανεπίσημη. Παρουσιάσε τα καθήκοντα που ανέλαβες και πως αυτά σε κάνουν ελκυστική επιλογή για τη δουλειά που επιδιώκεις να κερδίσεις
- Δείξε τι είδους ικανότητες, κλίμα και διάθεση μπορείς να φέρεις στον εργασιακό χώρο, και επικεντρώσου στο να παρουσιάζεις τις πληροφορίες σου προσαρμοσμένα στο είδος εργασιακού περιβάλλοντος στο οποίο απευθύνεσαι
Διάταξη
Η πολλή πληροφορία στο βιογραφικό σου ως φοιτητής/τρια, είνα περιττή. Κατά πάσα πιθανότητα δεν έχεις πολλή από αυτήν για να παρουσιάσεις σε κάποιον κλάδο. Χρησιμοποίησε μέγεθος 10-12pt για το κείμενο, και δυο μόνο γραμματοσειρές θα είναι αρκετές. Μπορείς να επιλέξεις μια για τους τίτλους, και μια για τις επεξηγήσεις και λεπτομέρειες που ακολουθούν τους τίτλους. Κάποιες κλασικές και δοκιμασμένες είναι οι Times New Roman, Cambria Calibri, Arial και Georgia. Η απλότητα είναι κλειδί για ένα καλό βιογραφικό, ιδίως αν είσαι άπειρος/η.
Κάποιες συμβουλές για τη διάταξη:
- Προτείνουμε διάταξη σε σειρές ή στήλες. Να αφιερώσεις σε κάθε μέρος του την έκταση που του αρμόζει και να το δώσεις την αντίστοιχη σημασία
- Να έχει καθαρές υποπεριοχές οι οποίες να αφορούν ξεκάθαρα ένα μέρος του βιογραφικού σου. Π.χ Τα εξωεπαγγελματικά σου ενδιαφέροντα δεν έχουν θέση στο μέρος που μιλάς για την εκπαίδευση και μόρφωσή σου
Μορφή και δομή
Όποιος/α πάρει το βιογραφικό σου στα χέρια του, πρέπει να ξέρει αν έχεις εργαστεί και που, και τι ακριβώς έκανες εκεί. Είσαι νέος/α και τώρα βγαίνεις να αντιμετωπίσεις τον κόσμο της εργασίας με άλλη ματιά, οπότε πρέπει να είσαι ανοιχτός/η, και να δίνεις έμφαση σε αυτά που πρέπει και σε αυτά που θα σε βοηθήσουν στην αποστολή σου.
Ο καλύτερος τρόπος να παρουσιάσεις τα στοιχεία σου, είναι με αντίστροφη χρονολογική σειρά . Οι εργοδότες αποζητούν ακριβώς αυτό από ένα βιογραφικό σημείωμα, την πιο πρόσφατή σου επαφή με το ο,τιδήποτε έχεις ασχοληθεί μέχρι τώρα, είτε είναι χόμπι, είτε είναι δουλειά.Μπορείς να πάρεις κάποιες ιδέες από τις παρακάτω συμβουλές που διαθέτουμε:
- Τα στοιχεία σου πρώτα, ακολουθούμενα από την εκπαίδευση, εργασιακή εμπειρία, και λοιπές πληροφορίες στο τέλος. Η σωστή ιεράρχηση είναι πολύ σημαντική
- Καθαρή κατηγοριοποίηση ικανοτήτων, εμπειρίας, ενδιαφερόντων κλπ
Ο,τιδήποτε συνδέεται με οργάνωση, αποδοτικότητα, πειθαρχία και καλή συμπεριφορά, θα μετρήσει υπερ σου και θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από άλλους πιθανούς υποψήφιους.
Τίτλος και στοιχεία επικοινωνίας
Ο επαγγελματικός σου τίτλος, είναι κάτι που δε μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες σε αυτή τη φάση, αλλά μέσω αυτού μπορείς να δηλώσεις σε ποια σχολή σπουδάζεις και να δημιουργήσεις στον πιθανό σου εργοδότη απευθείας συνειρμό σχετικά με τις ικανότητές σου που μπορούν να χρησιμεύσουν κάπου.
Πρέπει να συνοψίζει το ποιος/α είσαι, χωρίς ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Παρακάτω θα βρεις ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τίτλου και περιγραφής:
Φοιτήτρια Παιδαγωγικού ΕΚΠΑ
Τηλ: 699777777
Αγία Παρασκευή, Αθήνα
mpanag@gmail.com
LinkedIn.com/mpanag
Επίσης παραθέτουμε και ένα παράδειγμα προς αποφυγή, παρακάτω:
Φοιτήτρια Τηλ: 699777777
Αγία Παρασκευή, Αθήνα
zoyzoylini95@gmail.com
LinkedIn.com/mpanag
Όσον αφορά στο ζήτημα της φωτογραφίας στο βιογραφικό, θα προτείνουμε μια αντιμετώπιση, η οποία όμως δεν είναι και η μόνη, καθώς δεν υπάρχει μόνο μια πιθανή λύση. Πολλοί recruiters και hiring managers συνιστούν να μην υπάρχει φωτογραφία στο βιογραφικό σημείωμα, για την αποφυγή προκαταλήψεων κάθε είδους.
Αν για κάποιο λόγο, όμως, επιλέξεις να τη συμπεριλάβεις, φρόντισε τουλάχιστον να είναι καθαρή, με χαμόγελο, καλοφωτισμένη και φιλική. Καλώς ή κακώς το πρόσωπό σου είναι κάτι που θα βλέπει ο εργοδότης, οι συνάδελφοι, και ίσως και το κοινό που πιθανόν να εξυπηρετείς σε κάποια δουλειά.
Εμπειρία (και τι να κάνετε αν δεν έχετε καθόλου)
Αν για κάποιο λόγο αυτή δεν είναι η πρώτη σου δουλειά ως φοιτητής, και έχεις εργαστεί κάπου στο παρελθόν, μη διστάσεις να συμπεριλάβεις τι έχεις κάνει μέχρι, στο βιογραφικό σου, ό,τι κι αν είναι αυτό.
Αυτό το κομμάτι του βιογραφικού σου, σου δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσεις σύντομα τη μέχρι τώρα εμπειρία σου σε ο,τιδήποτε έχεις κάνει. Αν έχεις έστω και ελάχιστη πείρα σε κάτι, σημαίνει ότι ξέρεις να δουλεύεις και να προσαρμόζεσαι. Αυτό σου δίνει τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους φοιτητές, για όποια θέση διεκδικείς.
Το πιο σημαντικό είναι να δείξεις μέσα από το βιογραφικό σου, πως η εμπειρία σου έχει συνάφεια με τη δουλειά στην οποία απευθύνεσαι με το παρόν βιογραφικό. Πείσε ότι είσαι ο κατάλληλος/κατάλληλη για τη θέση, και η μισή δουλεία θα έχει ήδη γινει.
Ακολουθούν κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες, καθώς και συμβουλές για το πως να κάνεις την εμπειρία σου να διαπρέψει στο βιογραφικό σου:
- Λιτά και λακωνικά, περιγραφή του ρόλου σου σε άλλες δουλειές και θέσεις
- Κάθε μέρος να είναι μόλις μια με δυο γραμμές κειμένου
- Λιτά και λακωνικά, περιέγραψε τι έκανες στη δουλειά/ες που ήσουν
- Κάθε εμπειρία είναι θετική για τη φάση στην οποία βρίσκεσαι
- Οι σπουδές σου δεν είναι τόσο ασήμαντες όσο νομίζεις, ακόμη κι αν η δουλεία που ψάχνεις να κάνεις, είναι άσχετη. Μην το ξεχνάς αυτό
Παράδειγμα:
Σερβιτόρα
Μάϊος 2020-Αύγουστος 2022
Επαφή με πολύ κόσμο διαφορετικών εθνικοτήτων και απόκτηση εμπειρίες στο service και την επικοινωνία
Κι αν δεν έχεις εμπειρία….
Είναι λογικό και αναμενόμενο να μην έχεις εμπερία στη φάση που βρίσκεται, μην το αφήσεις να σε τρομάζει. Όλοι απο κάπου ξεκινούν και κανείς δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν έχεις ικανότητες οι οποίες έχουν εφαρμογή στη θέση την οποία διεκδικείς, στέλνοντας το παρόν βιογραφικό σημείωμα φοιτητή, θα αυξήσεις τις πιθανότητές σου να βρεις δουλεία, κατακόρυφα. Δείξει τις ικανότητές σου ώς άνθρωπος και πτυχές της προσωπικότητάς σου.
Αξιοποιήστε στο έπακτρο της εκπαίδευσή σας
Μπορεί το επάγγελμα που θα επιλέξεις να κάνεις ως φοιτητής, να μην είναι αυτό που σπουδάζεις, αλλά ό,τι ικανότητα και δεξιότητα έχεις λόγω των σπουδών σου, καλό θα είναι να την αναφέρεις με κάποιο τρόπο. Το να έχεις φέρει εις πέρας οποιουδήποτε είδους εκπαίδευση, ακόμη και όλα τα μαθήματα του περασμένου εξαμήνου, δείχνει οργάνωση, πειθαρχία, εργατικότητα και πείσμα. Αυτές είναι χρήσιμες αξίες σε όλες τις δουλειές.
Οι περισσότεροι φοιτητές που θα διεκδικήσουν την ίδια θέση με εσένα, ίσως δεν επικεντρωθούν στο αντικείμενο των σπουδών τους και πως αυτό προσφέρει πολλά στον μελλοντικό τους εργοδότη. Ο παραλήπτης του βιογραφικού σου σίγουρα θα δώσει έμφαση στις σπουδές σου, ιδίως αν δεν έχεις σχετική ή άσχετη εργασιακή εμπειρία. Οι σπουδές σου δίνουν εφόδια και μπορούν να σε διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό.
Ακολουθεί ένα ενδεικτικό υπόδειγμα παρουσίασης της εκπαίδευσής σου, που μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το πως θα αναφέρεις σύντομα και συνοπτικά, τις σπουδές σου:
Πανεπιστήμιο Πατρών
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Πάτρα, 2017- σήμερα (5ο έτος, επί πτυχίω)
Δεξιότητες στο φοιτητικό βιογραφικό σημείωμα
Ο στόχος εδώ, είναι να κάνεις ακαριαία θετική εντύπωση στον πιθανό σου εργοδότη, μέσα από αυτά που θα παρουσιάσεις στο βιογραφικό σου σημείωμα. Πρέπει να μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να λάβει χώρα μια συνέντευξη ή συνάντηση, και να μπορέσεις να πείσεις ότι είσαι ο ιδανικός/η υποψήφιος/α, για τη συγκεκριμένη θέση.
Αυτό θα κριθεί εν μέρει κι απο τις ικανότητες και δεξιότητες που θα αναφέρεις στο μέρος αυτό, καθώς αυτή θα είναι η πρώτη εικόνα που θα δώσεις στον πιθανό σου εργοδότη. Ακολουθεί μια σύντομα λίστα με ήπιες δεξιότητες που πρέπει να κατέχεις, για κάθε δουλειά:
- Συνέπεια
- Οργανωτική ικανότητα
- Δυνατότητα λήψης πρωτοβουλιών
- Διατήρηση χρόνου και χρονοδιαγράμματος
- Δυνατότητα λήψης αποφάσεων
- Εργατικότητα
- Καλή μνήμη
Επίλεξε 5 με 7 δεξιότητες προσεκτικά, και επικεντρώσου σε αυτές. Ο χαρακτήρας, το ήθος καθώς και οι μη τεχνικές σου ικανότητες παίζουν σημαντικότατο ρόλο, είτε προσπαθείς να κάνεις πρακτική στο αντικείμενό σου, είτε επιλέξεις οποιαδήποτε άλλη δουλειά για το βιοπορισμό σου.
Επαγγελματική περίληψη: Μια σύντομη εισαγωγή στο προφίλ σας ως εργαζόμενος/η
Η πρώτη αλληλεπίδραση είναι μεταξύ εργοδότη και βιογραφικού, αυτό ισχύει σε κάθε επίπεδο και σε κάθε είδους εργασία. Με το κατάλληλο ύφος και τόνο, μπορείς να συμπεριλάβεις πολύ σημαντικές πληροφορίες-κλειδιά, χωρίς να δώσεις μεγάλη έκταση.
Μια πολύ καλή πρώτη εντύπωση είναι απαραίτητη για να έχεις καλές πιθανότητες να κανονιστεί μια δια ζώσης συνάντηση με τον πιθανό μελλοντικό σου εργοδότη. Η επαγγελματική σου περιγραφή μπορεί να έχει να κάνει με τους επαγγελματικούς σου στόχους για το μέλλον, τονίζοντας πως μπορείς να κάνεις άμεσα την αρχή.
Σε περίπτωση που η δουλειά που επιδιώκεις να αποκτήσεις δεν έχει σχέση με το αντικείμενο που σπουδάζεις, μπορείς να τονίσεις τις σπουδές σου και τι σημαίνουν αυτές, σύντομα και μεστά.
Ακολουθούν, ένα προτεινόμενο και ένα μη προτεινόμενο παράδειγμα, για να καταλάβεις καλύτερα τι εννοούμε σε κάθε περίπτωση:
Προτεινόμενο για δουλειά σχετική με τις σπουδές σου:
Προτεινόμενο για δουλειά άσχετη από τις σπουδές σου:
Μη προτεινόμενο για δουλειά σχετική με τις σπουδές σου:
Μη προτεινόμενο για δουλειά άσχετη με τις σπουδές σου:
Η δομή πρέπει να είναι σαφής και ξεκάθαρη, να τονίζεις ποιοί είναι οι στόχοι σου στον κλάδο σου και γιατί θες να κάνεις την αρχή σου στη συγκεκριμένη εταιρεία ή γραφείο. Γενικές φράσεις που δείχνουν ότι το κάνεις γιατί δεν έχεις επιλογή ή γιατί έχεις ανάγκη τα χρήματα, δεν έχουν θέση εδώ, ακόμη κι αν αυτή είναι η πραγματικότητα.
Πρόσθετες ενότητες για ένα φοιτητικό βιογραφικό σημείωμα
Ο κάθε άνθρωπος, και ιδίως ένας φοιτητής, έχει τα δικά χόμπι και ενδιαφέροντα εκτός των σπουδών και της εργασίας που επιθυμεί να αποκτήσει. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου, και να δώσεις παραπάνω στοιχεία για το χαρακτήρα σου και το τι μπορείς να φέρεις σε έναν χώρο εργασίας από άποψη συμπεριφοράς και κλίματος.
Μη διστάσεις να μοιραστείς τα ενδιαφέροντά σου, δείχνει μια πιο προσωπική και ολοκληρωμένη εικόνα για εσένα, ιδίως αν δεν έχεις ξαναδουλέψει και είσαι πολύ νέος/α.
Γνώση Η/Υ και πιστοποιήσεις
Εάν έχεις κάποια πιστοποίηση σε κάποιο πρόγραμμα υπολογιστή, πτυχίο ECDL, ή ο,τιδήποτε σχετικό με τις σπουδές σου, αξίζει να το συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου σημείωμα, ακόμη κι αν δεν έχει άμεση σχέση με τη θέση που διεκδικείς. Αν πάλι έχεις κάποιο χαρτί για λογισμικό του αντικειμένου που σπουδάζεις και ψάχνεις για δουλειά ή πρακτική άσκηση για φοιτητές στον κλάδο σου, ακόμη καλύτερα.
Στην εποχή της πληροφορίας και της τεχνολογικής εξέλιξης, όλα μετρούν, και ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να σε οδηγήσει κάτι τέτοιο σε βάθος χρόνου.
Ξένες Γλώσσες
Η γλωσσομάθεια μπορεί να είναι ύψιστης σημασίας, ανάλογα τη δουλειά που επιδιώκεις να κάνεις ως φοιτητής. Αν επιλέξεις δουλειά σχετική με εξυπηρέτηση πελατών, σίγουρα το να μπορείς να εξυπηρετείς σε πάνω απο μια γλώσσες, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα και μια χρήσιμη ικανότητα. Αν πάλι κάνεις πρακτική ή δουλέψεις στο αντικείμενο των σπουδών σου, μπορεί κάποιος συνάδελφος ή πελάτης να μη μιλά Ελληνικά, και να χρειαστείς κάποια άλλη γλώσσα που γνωρίζεις.
Αν έχεις μελετήσει ξένες γλώσσες, μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στις αιτήσεις σου, ιδίως αν κατέχεις γνώση κάποιας γλώσσας πέραν των Αγγλικών. Η γλωσσομάθεια παίζει πάντα ρόλο, άλλωτε λιγότερο και άλλωτε περισσότερο.
- Αγγλικά (IELTS)
- DELF (C2)
Τα χόμπι και ενδιαφέροντά σου
Είναι πάντα θετικό να δείξεις ότι έχεις ασχολίες εκτός των σπουδών σου. Λίγοι εργοδότες θα ήταν ικανοποιημένοι αν ήξεραν ότι το μόνο που κάνει όταν δεν πηγαίνεις στη σχολή σου, είναι να πηγαίνεις για καφέ και να βλέπεις ταινίες. Φυσικά, αυτά τα δυο και η κοινωνικοποίησή σου είναι ένα αναπόσπαστο κομματί της φοιτητικής ζωής.
Όσο υγιές, λοιπόν, και να είναι το να συναναστρέφεσαι με τους φίλους σου, να γνωρίζεις νέους ανθρώπους τακτικά, και να χαλαρώνεις με μια σειρά ή ταινία, ένας εργοδότης θέλει να δει κάτι διαφορετικό στα ενδιαφέροντά σου, θέλει να δει δραστηριοποίηση.
Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα:
- Συλλογές
- Διάβασμα
- Φωτογραφία
- Ταξίδια
- Μουσική
Δημοσιεύσεις
Σε περίπτωση που έχει δημοσιευθεί κάποιο άρθρο σε εφημερίδα, blog, ή οτιδήποτε άλλο, μη διστάσεις να το συμπεριλάβεις εν συντομία στο βιογραφικό σου σημείωμα. Αν έχεις δουλέψει κάπου στο παρελθόν και έχεις κερδίσει κάποια βραβείο ή έχεις διακριθεί με οποιονδήποτε τρόπο, μπορείς να το αναφέρεις σε περίπτωση που η δουλειά που θες να κάνεις είναι σχετική.
Περίληψη: Γράψτε ένα επαγγελματικό βιογραφικό σημείωμα χωρίς κόπο
Είναι πολύ σημαντικό να αναδείξεις τα δυνατά σου σημεία και ό,τι ικανότητες και εμπειρία έχεις σε οποιουδήποτε είδους εργασία. Πόσο μάλλον όταν προσπαθείς να βρεις δουλειά στο αντικείμενο που σπουδάζεις. Δείξε τι διαθέτεις και μπορεί να μην το έχουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, ποτέ δυο υποψήφιοι για μια δουλειά δεν είναι ίδιοι.
Οι ακόλουθες συμβουλές και προτάσεις μπορούν να ανεβάσουν το βιογραφικό σου, από ένα, έως πολλά επίπεδα πιο πάνω:
- Επίλεξε τη σωστή δομή και διάταξη του, ανάλογα τη δουλειά και τη σχετικότητα με το αντικείμενο των σπουδών σου ή τα χόμπι σου
- Πάρε το χρόνο σου να βρεις το σωστό στήσιμο και να το δομήσεις με προσοχή
- Χρησιμοποίησε λέξεις κλειδιά που θα βοηθήσουν το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει ακόμη κι αν δεν έχεις καθόλου εμπειρία σε αυτό που επιχειρείς να κάνεις
- Να είσαι ειλικρινής και ανοιχτός/η, ακόμη κι αν δεν πληρείς όλες τις προϋποθέσεις για τη θέση, φοιτητής/ια είσαι
- Μην ξεχάσεις στο τέλος, να διαβάσεις ήρεμα και προσεκτικά το βιογραφικό σου, και να διορθώσεις τυχόν λάθη που θα συναντήσεις
Αναζήτησε τώρα ποιο πρότυπο βιογραφικού θα χρησιμοποιήσεις για να ξεκινήσεις άμεσα να συντάσσεις το βιογραφικό σου και να προσπαθήσεις να διεκδικήσεις τη θέση που επιθυμείς.
Όπως έχει γίνει κατανοητό μέχρι τώρα, το βιογραφικό είναι κάτι που σε αντιπροσωπεύει εν απουσία σου και πρέπει να δίνει τη σωστή εικόνα για εσένα και το τι μπορείς να φέρεις σε έναν εργασιακό χώρο. Είναι η πρώτη εντύπωση πριν την πρώτη εντύπωση και μπορεί να είναι το καλύτερο εργαλείο που θα σου εξασφαλίσει την επόμενή σου δουλειά, όποια κι αν είναι αυτή.
Όπως μπορείς να δεις και στο πρότυπο βιογραφικό φοιτητή, έχεις επιλογές και μπορείς να ξεκινήσεις αμέσως να το δουλεύεις και να καταφέρεις αυτό που επιθυμείς.
Συχνές ερωτήσεις (FAQ‘S)
Τι δουλειές μπορώ να επιλέξω να κάνω ως φοιτητής?
Αυτό εξαρτάται από την εμπειρία σου, αλλά κυρίως απο το είδος των σπουδών σου και τα ενδιαφέροντά σου. Συνήθως οι φοιτητές ποριτμούν νυχτερινή εργασία για να μπορού να παρακολουθούν τα μαθήματ ατου εξαμήνου, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Έχει τις εξής τρεις κατηγορίες επιλογών:
- Κάποια πρακτική άσκηση ή εργασία μερικής απασχόλησης σε κάτι σχετικό με το αντικείμενο σπουδών σου
- Μια οποιαδήποτε άλλη εργασία που δεν έχει σχέση με τις σπουδές σου και θεωρείς ότι σου ταιριάζει
- Κάτι το οποίο έχεις σχέση με τα ενδιαφέροντα και τις εξωσχολικές σου δραστηριότητες. Μπορεί να είσαι μουσικός, DJ, χειρονάκτης ή ο,τιδήποτε άλλο από τα χόμπι σου ή τις παιδικές σου ασχολίες
Τι ικανότητες χρειάζεται να έχω για να εργαστώ ως φοιτητής?
Ο πρώτος και πολύ σημαντικός τομέας στον οποίο χρειάζεται ικανότητα, είναι αυτός της διαχείρησης του ανθρώπινου στοιχείου, το κοινωνικό μέρος κάθε δουλειάς, και ο χαρακτήρας σου. Ακολουθεί μια σύντομη λίστα:
- Φιλικότητα
- Ωριμότητα
- Οργανωτική ικανότητα
- Δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων
- Κατανόηση στόχων και προσαρμοστικότητα
- Συνέπεια και επαγγελματισμός
Βρες εδώ το καλύτερο παράδειγμα βιογραφικού σημειώματος φοιτητή, και ξεκίνα να γράφεις τώρα το πρώτο, ή το ανανεωμένο σου βιογραφικό σημείωμα. Καλή σου επιτυχία.