Βιογραφικό σημείωμα Καθηγητή Αγγλικών | Οδηγός για ένα χρήσιμο βιογραφικό σημείωμα

Το να γίνεις καθηγητής/ια Αγγλικών μπορεί να μην είναι η δουλειά των ονείρων του καθενός, αλλά σίγουρα είναι ένα ενδιαφέρον επάγγελμα με μεγάλη ποικιλία για ανθρώπους που αγαπούν τις ξένες γλώσσες, τη διδασκαλία, και την εργασία με παιδιά, αλλά και ενήλικες.

Средняя оценка для этого шаблона

5.0
Rated 5.0 out of 5
Из 1 отзывов покупателей

Η αγάπη για τις γλώσσες και την έκφραση ενός νοήματος και μιας αίσθησης σε άλλη γλώσσα πέραν της μητρικής μας, είναι μια μορφή μαγείας, όσο κι αν τη θεωρούμε δεδομένη σήμερα.

Πολλές φορές είναι θέμα σχέσης του ατόμου με τις ξένες και με τη γοητεία που κρύβουν οι λέξεις, τα νοήματα και οι εκφράσεις κάθε γλώσσας. Για ο,τιδήποτε θες να κάνεις σε αυτό τον τομέα ως επαγγελματίας, ένα ορθά δομημένο και ορθό βιογραφικό σημείωμα Καθηγητή Αγγλικών, είναι, χωρίς αμφιβολία, το πιο ισχυρό σου όπλο σε αυτή σου την αποστολή.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να απευθυνθείς σε δουλειές αντίστοιχης σοβαρότητας, αλλά και επιπέδου, στον τομέα της εκπαίδευσης. Το βιογραφικό σου σημείωμα ως Καθηγητής Αγγλικών πρέπει να δίνει έμφαση στις σπουδές, στις δεξιότητες και στην εργασιακή σου εμπειρία στον κλάδο.

Εάν έχεις πάρει την απόφαση ότι θέλεις να εργαστείς ως καθηγητής εντός ή εκτός Ελλάδος (θα το δούμε εδώ αυτό το σενάριο), τότε να ξέρεις ότι σου ανοίγονται αρκετοί δρόμοι στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να συντάξεις το βιογραφικό σου άμεσα και αποτελεσματικά.

Παράδειγμα βιογραφικού σημειώματος Καθηγητή Αγγλικών

Πέτρος Ιωαννίδης
Καθηγητής Αγγλικών
Σαρανταπόρου 32, 12154, Αθήνα
Τηλ: 6975512321
Pionannidis@gmail.com
LinkedIn.com/pioannidis

Απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας και καθηγητής Αγγλικών με τριετή εμπειρία σε ατομική ή ομαδική διδασκαλία σε ιδιωτικές σχολές ξένων γλωσσών, ενώ παράλληλα παρέδιδα ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές σχολείου, αλλά και ενήλικες. Άριστη γνώση Ελληνικών και Αγγλικών (δίγλωσσος), με αγάπη για τα Αγγλικά και την ορθή τους διδασκαλία. Συνεργάσιμος, μεθοδικός και επικοινωνιακός, με προσαρμογή στο εκάστοτε πρόγραμμα σπουδών προσαρμοσμένο στο επίπεδο των μαθητών.

Εργασιακή εμπειρία

Δαδιώτη Έλενα
Καθηγητής Αγγλικών σε ολιγομελή τμήματα μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε τμήμα φοιτητών. Καθημερινή επαφή με γονείς και μαθητές, συναδέλφους και νέo υλικό/μεθόδους διδασκαλίας (2019-2022).

Σπουδές/Εκπαίδευση
Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ (Θεσσαλονίκη) – 2015-2020
Γλώσσες

  • Ελληνικά – Μητρική
  • Αγγλικά – Μητρική
  • Γαλλικά – Β1
  • Ισπανικά – Α2

Δεξιότητες

  • Έφεση στη λεπτομέρεια
  • Ευχέρεια στα νοήματα και άριστη γνώσης γραμματικής
  • Πλούσιο λεξιλόγιο και γνώσεις ετυμολογίας
  • Υψηλή οργανωτική ικανότητα
  • Άριστη διαχείριση χρόνου
  • Πάθος για την κατανόηση της Αγγλικής γλώσσας
  • Πάθος για την ορθή και προσαρμοσμένη καθοδήγηση των μαθητών

Hobby και ενδιαφέροντα

  • Μουσική: 10 χρόνια κλασικό πιάνο με ζωντανές εμφανίσεις και ρεσιτάλ
  • Εθελοντισμός: Φύλαξη σκύλων στο κέντρο τετράποδων φίλων Καλαμαριάς
  • Αθλητισμός: Προπονήσεις σε στίβο και γυμναστήριο, τρέξιμο,μεγάλες αποστάσεις-αντοχή
Το παραπάνω δείγμα βιογραφικού μπορεί να σου δώσει μια γενική ιδέα και έναν βασικό σκελετό για το πως να ξεκινήσεις να στήνεις το βιογραφικό σου σημείωμα ως Καθηγητής/ια Αγγλικών. Φυσικά, προτείνουμε να  εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου με τα δείγματα βιογραφικών που παρέχουμε.  Θέλουμε το καλύτερο δυνατό για σένα και την επαγγελματική σου σταδιοδρομία.

βιογραφικό καθηγητή αγγλικών

Πως να γράψεις το βιογραφικό σημείωμα Καθηγητή Αγγλικών

Η επαγγελματική σου σταδιοδρομία και πορεία σε αυτό τον ιδιαίτερο κλάδο, προαπαιτεί ένα καλό βιογραφικό ως ένα από τα ισχυρότερά σου όπλα, και ως το κύριο μέσο. Είτε δουλέψεις σε κέντρο ξένων γλωσσών-φροντιστήριο, είτε σε ιδιωτικό σχολείο, είτε σε Πανεπιστήμιο, το βιογραφικό σου σημείωμα είναι το εργαλείο μέσω του οποίου μπορείς να κάνεις όλη την διαφορά.

Πέρασε τώρα στον πρώτο, ή στον επόμενο, κύκλο συνεντεύξεων και ξεχώρισε σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Ο στόχος σου είναι να δείξεις, μέσα σε μια σελίδα, ότι είσαι ο/η κατάλληλος/η για τη δουλειά, ότι έχεις την κατάρτιση και την εμπειρία να ανταπεξέλθεις. Αν πάλι, δεν είσαι αρκετά καταρτισμένος/η ή δεν έχεις τις γνώσεις και εμπειρία που απαιτούνται, δώσε ακόμη μεγαλύτερη βάση στο πως θα γράψεις το βιογραφικό σου.

Δώσε έμφαση στα δυνατά σου σημεία, σε ό,τι ικανότητες έχεις, τις σπουδές και την εμπειρία σου, και θα δεις σύντομα καλά αποτελέσματα. Αύξησε τις πιθανότητές σου να βρεις εργασία άμεσα και ανάδειξε την προσωπικότητα και τις ικανότητές σου μέσα από τη μια αυτή σελίδα. Οι επιλογές για εργασία είναι αρκετές, αλλά αυτό θα το εξετάσουμε λίγο αργότερα.

Παρακάτω θα βρεις κάποιες συμβουλές και σημειώσεις που αφορούν στο τι ρόλο πρέπει να παίζει το βιογραφικό σου και τι πληροφορία πρέπει να περιέχει:

  • Ιδανικά, να δίνει στοιχεία για την προσωπικότητά σου, για να ξεχωρίσεις
  • Η επαφή σου με το αντικείμενο και εργασιακή σου εμπειρία πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρες για τον παραλήπτη. Μπορείς να παρουσιάσεις την εργασιακή σου εμπειρία λειτουργικά, αλλά συνηθέστερα, με αντιστρόφως χρονολογική σειρά
  • Να δείχνει γιατί αξίζεις τη συγκεκριμένη θέση, σύντομα και χωρίς να περιαυτολογείς
  • Πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στα προαπαιτούμενα και στην εκάστοτε θέση που διεκδικείς

Η διάταξη

Η διάταξη είναι περισσότερο θεμελιώδες στοιχείο του βιογραφικού σου σημειώματος απ’ όσο ίσως νομίζεις, μην παραλείψεις να του δώσεις τη σημασία που του αρμόζει. Κανένας παραλήπτης δε θα ξοδέψει χρόνο να προσπαθεί να αποκρυπτογραφεί τι εννοεί ο κάθε υποψήφιος, η πληροφορία πρέπει να είναι μεστή και άμεση.

Ο  εργοδότης ή recruiter που θα ξοδέψει ελάχιστα λεπτά, ή μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να ασχοληθεί με το βιογραφικό σου,  σίγουρα δε θέλει να μάθει πολλά για τα χόμπι σου εάν δεν έχει πρώτα καταλάβει αν είσαι ικανός/η υποψήφιος/α για τη θέση που επιχειρεί να καλύψει.

Τώρα, κάποιες γενικές οδηγίες καθώς και tips για τη διάταξή του βιογραφικού:

  • Οι υποπεριοχές οι οποίες να αφορούν αποκλειστικά σε κάτι συγκεκριμένο, να μην περιέχουν πληροφορίες που δεν έχουν να κάνουν με αυτό. π.χ Εργασιακή εμπειρία. Τα χόμπι σου δεν έχουν καμία θέση εδώ
  • Προτίμησε διάταξη σε σειρές ή στήλες, ανάλογα το περιεχόμενο και πόσο μεγάλο είναι το κάθε τμήμα το οποίο απαρτίζει το σημείωμα (να μην είναι μεγάλης έκτασης)
  • Επικεντρώσου στα κριτήρια και λέξεις-κλειδιά που έχουν τεθεί ή εμφανίζονται στην αγγελία της εταιρείας, σχολείου, ιδρύματος στο οποίο απευθύνεσαι

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι η απλότητα. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να περιπλακεί το βιογραφικό, ούτε οπτικά ούτε από άποψη πληροφορίας. Να είναι απλό, όχι απλοϊκό. Γράμματα μεγέθους 10-12pt και γραμματοσειρές όπως Calibri, Cambria, Georgia, Times New Roman, και Arial, και δε θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα, καθώς είναι κλασικές και γνώριμες στο μάτι.

Εφόσον το βιογραφικό σου δεν είναι για κάποια δημιουργική ή καλλιτεχνικού τύπου θέση εργασίας δε χρειάζονται πειραματισμοί στο κομμάτι αυτό. Δυο γραμματοσειρές είναι αρκετές, καθώς και δύο μεγέθη γραμμάτων αρκούν, μια για τους τίτλους, και μια για το υπόλοιπο σώμα του σημειώματος.

Η μορφή και η δομή

Η κατάλληλη δομή και οργάνωση στο βιογραφικό σου μπορεί να πει πολλά για σένα, την προσωπικότητά σου και τον επαγγελματικό σου χαρακτήρα. Είτε συνειδητά είτε όχι, η σαφήνεια, η καθαρότητα, η απλότητα και η αμεσότητα, δείχνουν έναν/μια επαγγελματία μεθοδικό/η, οργανωμένο/η, άρα και, κατά πάσα πιθανότητα, αξιόπιστο/η.

Για τη δομή κάθε μέρους του υπάρχει η αντίστροφη χρονολογική σειρά,  η λειτουργική, καθώς και συνδυασμός τους για το βιογραφικό σου. Καθεμιά αναδεικνύει διαφορετικές ικανότητες και χρησιμοποιείται σε διαφορετικά σημεία και τμήματα του σημειώματος. Η αντίστροφη χρονολογική δομή έχει να κάνει με την εργασιακή σου εμπειρία (η πιο πρόσφατη εμφανίζεται πρώτη), ενώ η λειτουργική στις δεξιότητές σου (λίστα).

Συνδύασε τις μεθόδους αυτές και ανάδειξε τώρα κάθε μέρος του βιογραφικού σου. Ακολουθεί ένα θεμελιώδες παράδειγμα δομής που καλό θα ήταν να ακολουθήσεις:

  • Τίτλος
  • Επαγγελματική περίληψη
  • Μέρος με την εργασιακή εμπειρία
  • Μέρος με τις ικανότητές σου
  • Μέρος με επιπλέον στοιχεία (γλώσσες, χόμπι, ενδιαφέροντα, γνώσει Η/Υ, δημοσιεύσεις κλπ)

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές και κατευθυντήριες μέσα από τις οποίες μπορείς προσωποποιήσεις με μεγάλη επιτυχία το βιογραφικό σου σημείωμα ως Καθηγητής Αγγλικών.

  • Εμφάνισε τα στοιχεία σου σε περίοπτη θέση, σε σημείο που να μπορεί ο εργοδότης ή recruiter να επικοινωνήσει άμεσα μαζί σου ή να επισκεφθεί τη σελίδα σου σε κάποια πλατφόρμα για επαγγελματίες (π.χ LinkedIn), και να μάθει περισσότερα για σένα
  • Μετά τα στοιχεία αυτά καλό θα ήταν να εμφανίζεται το κομμάτι της εκπαίδευσης και των σπουδών σου, ακολουθούμενο από την εμπειρία σου στον κλάδο
  • Να κάνεις καθαρή διαφοροποίηση ικανοτήτων, χόμπι, εμπειρίας, κλπ. Σε ξεχωριστές ενότητες
  • Να αναδείξεις στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητά σου ως άνθρωπος, αλλά και ως επαγγελματίας, μέσα από χόμπι και ενδιαφέροντα, τον τρόπο γραφής σου στο βιογραφικό.

Αν δεν έχεις εργασιακή ή επαγγελματική εμπειρία, μη διστάσεις να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου ό,τι έχεις κάνει μέχρι τώρα. Ακολουθεί μια σύντομη και ενδεικτική λίστα παραδειγμάτων συνοδευόμενη από το τι λέει για σένα το καθένα:

  • Εργασία ως φοιτητής (δείχνει εργατικότητα και απουσία φόβου)
  • Ομαδάρχης σε κατασκήνωση (ηγετικές ικανότητες, άνεση με λήψη ευθυνών, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού)
  • Εθελοντισμός (πάντα μετράει θετικά και δείχνει καλή διάθεση και καλοπροαίρετους ανθρώπους)

βιογραφικό καθηγητή αγγλικών

Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας

Δεν υπάρχει κάτι στο βιογραφικό σου που να μην είναι υψίστης σημασίας. Τα στοιχεία επικοινωνίας πρέπει να βρίσκονται σε περίοπτο σημείο, και πάνω πάνω στο βιογραφικό σου. Δε θες σε καμία περίπτωση ο παραλήπτης να κοπιάσει για να τα εντοπίσει. Πρόσεξε να μην αποτελούν τον κυρίαρχο πόλο έλξης όμως, δεν είναι αυτή η πιο σημαντική πληροφορία.

Φρόντισε να βρεις έναν κλασικό τίτλο επαγγελματία που θα δηλώνει την ειδικότητά σου. Αν απουσιάζουν τα παραπάνω από το βιογραφικό σου σημείωμα, τότε το έγγραφο είναι πρακτικά άχρηστο και θα σου δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην αναζήτησή σου, αντί να τη διευκολύνει κατά πολύ.

Με αυτή τη φιλοσοφία και μόνο, μπορείς να κάνεις το πρώτο βήμα για να ξεχωρίσεις σε σχέση με άλλους υποψηφίους. Μην ξεχάσεις, λοιπόν, τη διεύθυνση και κάποιο σύνδεσμο για το επαγγελματικό σου προφίλ (π.χ LinkedIn κ.ά.). Κράτα το απλό και σαφές, λακωνικό, και ξεκάθαρο.

Ακολουθεί μια λίστα με τα κυριότερα συστατικά στοιχεία ενός πρότυπου βιογραφικού σημειώματος καθηγητή Αγγλικών:

  • Το πλήρες ονοματεπώνυμό σου
  • Τον επαγγελματικό σου τίτλο
  • Τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου (email)
  • Τον προσωπικό αριθμό τηλεφώνου σου
  • Ένα σύνδεσμο προς το επαγγελματικό σου προφίλ σε κάποια ευρέως διαδεδομένη πλατφόρμα αναζήτηση εργασίας, π.χ LinkedIn
Σημείωση 1 : Ιδανικά, ο τίτλος θα πρέπει να εμφανίζεται πρώτος από τα στοιχεία αυτά, και να ακολουθείται από το πλήρες ονοματεπώνυμό σου. Η σειρά των υπόλοιπων στοιχείων έχει να κάνει με σένα και τον τρόπο επικοινωνίας προτίμησής σου.
Σημείωση 2 : Μην ξεχνάς ότι το βιογραφικό σου σημείωμα πρέπει να είναι πάντα πλήρως ενημερωμένο. Να ξέρεις ότι κανείς δεν έχει το χρόνο να το διερευνήσει περαιτέρω. Αν έχεις αλλάξει Mail ή τηλέφωνο και δεν έχεις ενημερώσει το βιογραφικό πριν το αποστείλεις, καθίσταται αυτομάτως άχρηστο.

Ακολουθεί μια ενδεικτική παράθεση των στοιχείων αυτών που προτείνουμε ως βάση για το δικό σου σημείωμα, καθώς και ένα ακόμη παράδειγμα σε αντιδιαστολή. Αυτό για να πάρεις μια ιδέα στο τι πρέπει να γράφεις και πως.

Καλό παράδειγμα - Προτείνεται
Πέτρος Ιωαννίδης
Junior English Teacher
Τηλ: 6975512321
Pionannidis@gmail.com
LinkedIn.com/Pioaniidis
Κακό παράδειγμα - Δεν προτείνεται
Πέτρος Ιωαννίδης
Καθηγητής Αγγλικών
Σαρανταπόρου 32, 12154, Αθήνα
Τηλ: 6975512321
Μπορεί να μοιάζει κάτι το αυτονόητο, αλλά το ποσοστό των υποψηφίων που παραλείπει βασικά στοιχεία ή κάνει λάθη στο τι πρέπει να συμπεριλάβει στο βιογραφικό και στα στοιχεία επικοινωνίας, είναι θεαματικό. Πρέπει η πληροφορία να είναι εκεί, με όλα τα στοιχεία πλήρως ενημερωμένα.

Μην παραλείψεις την εκπαίδευση και τις σπουδές σου

Οι δεξιότητες που έχεις αποκτήσει από το σύνολο της εκπαίδευσής σου και των σπουδών σου έχουν τη δυνατότητα να σε κάνουν να ξεχωρίσεις από τους άλλους υποψήφιους για την εκάστοτε θέση εργασίας, και αυτό είναι σίγουρα κάτι που επιθυμείς.

Αν πάλι έχεις αφιερώσει το χρόνο και τους πόρους για να αποκτήσεις έναν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σε κάτι συναφές με τη θέση που διεκδικείς (π.χ ειδική αγωγή), μην το παραλείψεις σε καμία περίπτωση. Ίσα ίσα που επιβάλλεται να του δώσεις την έμφαση που του αρμόζει. Είναι κρίμα να έχεις επενδύσει χρόνο και χρήμα, και να μην τα αναφέρεις καν.

Επίσης, ένα ακόμη μοτίβο που παρατηρούμε σε πολλούς υποψηφίους, είναι το να υποτιμούν την αξία των σεμιναρίων και των ημερίδων. Συνήθως τις παραλείπουν, ενώ είναι άξιες αναφοράς, ιδίως αν αφορούν άμεσα στο αντικείμενο που πραγματεύεται η θέση.

Παρακάτω θα βρεις ένα πολύ απλό και θεμελιώδες υπόδειγμα για το πως να αναφέρεις τις σπουδές/το πτυχίο σου:

Υπόδειγμα
Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ (Θεσσαλονίκη)
Αθήνα, 2015-2020

βιογραφικό καθηγητή αγγλικών

Οι καλύτερες δεξιότητες και ικανότητες που μπορείς να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου ως Καθηγητής Αγγλικών

Το επάγγελμα του καθηγητή Αγγλικών, αλλά και του καθηγητή γενικότερα, είναι ιδιαίτερο και άκρως σημαντικό. Για να μπορείς να έχεις μια θετική επίδραση στους μαθητές σου όσον αφορά στην επίδοσή τους στη χρήση και κατανόηση της Αγγλικής Γλώσσας, αλλά και στη θετική επιρροή στο χαρακτήρα τους, οι δεξιότητές σου ως άνθρωπος και ως εκπαιδευτικός, είναι υψίστης σημασίας.

Ακολουθεί μια γενική ενδεικτική λίστα με δεξιότητες για καθηγητή/τρια Αγγλικών, τεχνικές και ήπιες μαζί, αν και οι ήπιες είναι πολύ σημαντικές στο εν λόγω επάγγελμα:

  • Εξαιρετικό επίπεδο Αγγλικών
  • Εμπειρία στη διδασκαλία Αγγλικών με βάση τα Ελληνικά (ή και άλλες γλώσσες)
  • Γλωσσομάθεια, έφεση σε ξένες γλώσσες
  • Εξοικείωση με την τεχνολογία ως μέσο διδασκαλίας
  • Εξαιρετική επικοινωνιακή ικανότητα
  • Διαχείριση – οργάνωση τάξης μαθητών
  • Διαχείριση χρόνου
  • Οργάνωση ύλης σε στενά χρονικά περιθώρια
  • Διαχείριση μαθητών διαφορετικών δυνατοτήτων χωρίς διακρίσεις
  • Ομαδικό πνεύμα
  • Υπομονή
  • Επιμονή
  • Προσαρμοστικότητα
  • Κριτική σκέψη
  • Επίλυση διενέξεων εντός και εκτός τάξης

Μπορείς να συμπεριλάβεις τις ικανότητές σου ξεχωριστά, σε ήπιες και τεχνικές. Μη διστάσεις όμως να αναμείξεις τα δυο είδη στο βιογραφικό σου, αρκεί να τηρήσεις μια λογική σειρά, ομαδοποίηση και οργάνωση. Μπορείς να συμπεριλάβεις περίπου 10 με 12 δεξιότητες, αναλόγως τη θέση εργασίας και τα καθήκοντα που συνεπάγεται. Μην ξεχνάς ότι δηλώνεις οργανωτικός/ή, οπότε πρέπει μπορείς να το επιβεβαιώσεις σε κάθε τμήμα του βιογραφικού σου.

Επαγγελματική περίληψη: H σύντομα παρουσίαση του επαγγελματικού σου εαυτού

Η επαγγελματική κάρτα έχει νόημα σε περίπτωση που έχει αποφασίσει να ανοίξεις δική σου σχολή ξένων γλωσσών ή εργάζεσαι ως ελεύθερος/η επαγγελματίας. Η επαγγελματική περίληψη, όμως, είναι μέρος του βιογραφικού σημειώματος και συνοψίζει τον επαγγελματικό σου εαυτό σε μία, ή μερικές, μόνο, γραμμές.

Είναι μια πρόκληση να συγκεντρώσεις σχεδόν ό,τι έχουμε πει με κάποια στοιχεία ακόμη, σε πολύ περιορισμένο χώρο. Για μια ακόμη φορά, η περιεκτικότητα, η σαφήνεια και η επιλογή των λέξεων, διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο.

Ακολουθεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα μιας προτεινόμενης και μιας μη προτεινόμενης αντιμετώπισης αυτού του τμήματος του βιογραφικού σου σημειώματος:

Σωστό - Προτεινόμενο
Πέτρος Ιωαννίδης
Junior English Teacher
Τηλ: 6975512321
Έμπειρος καθηγητής Αγγλικών για μαθητές και ενήλικες όλων των επιπέδων, με 3ετή εργασιακή εμπειρία. Στόχος η βαθιά κατανόηση της γλώσσας ως εργαλείο και μέσο έκφρασης και κατανόησης, μαζί.
Λανθασμένο - Μην προτεινόμενο
Πέτρος Ιωαννίδης
Δάσκαλος Αγγλικών
Τηλ: 6975512321
Για κάθε παιδί και ενήλικα, για υπέροχα Αγγλικά.
Στο πρώτο παράδειγμα, μπορεί κανείς να λάβει πληροφορίες σχετικές το βαθμό εμπειρίας, τα επίπεδα διδασκαλίας, καθώς και μια πηγαία πρόθεση για σωστή διδασκαλία, του εν λόγω καθηγητή Αγγλικών.  Επίσης, εμφανίζεται η έννοια της λέξης κλειδί, με τη λέξη “μαζί” να εμφανίζεται τελευταία ώστε να αφήνει σωστή γεύση στην αναγνώστη. Έτσι δείχνεις ότι δουλεύεις με αυτούς και για αυτούς.

Στο δεύτερο παράδειγμα, τα στοιχεία είναι ελλιπή και η φράση κλειδί είναι σχετικά αδιάφορη. Δείχνει κάποιον ίσως πιο χαλαρό ως επαγγελματία,  που δεν έχει αφιερώσει χρόνο στην κάρτα του, ή την περίληψή του. Δε θες να περάσει από το μυαλό του παραλήπτη ότι δε θα αφιερώσεις το χρόνο και την προσοχή που πρέπει στο παιδί ή στον εαυτό του. Αυτό υποδηλώνει το δεύτερο παράδειγμα.

Στόχος είναι να κάνεις τον αναγνώστη του βιογραφικού σου να συγκεντρωθεί σε αυτά τα “λίγα” που γράφεις, και να δείξεις ότι είσαι αφοσιωμένος επαγγελματίας. Η δομή πρέπει να είσαι απόλυτα σαφής και η πληροφορία στοχευμένη. Έτσι θα δείξεις τι επαγγελματίας είσαι.

Πρόσθετες ενότητες στο βιογραφικό σημείωμα καθηγητή Αγγλικών

Κάτι στο οποίο δεν έχουμε αναφερθεί ως τώρα, και ίσως συμπεριλαμβάνεται σε ένα βιογραφικό ως τελευταίο κατά σειρά, είναι τα πρόσθετα στοιχεία και ενότητες. Αυτές είναι οι ασχολίες, χόμπι και ενδιαφέροντα ενός επαγγελματία, εκτός δουλειάς, καθώς και επιπρόσθετες γνώσεις στον κλάδο του, εκτός Πανεπιστημίου. Ακολουθούν κάποια κλασικές-ενδεικτικές ενότητες.

Γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών και πιστοποιήσεις

Εάν έχεις κάποια πτυχίο τύπου ECDL, Microsoft Office Suite, ή οτιδήποτε άλλο σχετικό με χρήση Ηλεκτρονικού υπολογιστή,  μη διστάσεις να τα συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου σημείωμα. Μπορεί το επάγγελμά σου να μη βασίζεται ιδιαίτερα στην τεχνολογία, αλλά η χρήση Η/Υ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής πλέον.

Ξένες Γλώσσες

Αν έχεις μελετήσει άλλες ξένες γλώσσες πέραν των Αγγλικών, να το αναφέρεις καθώς μπορεί να μετρήσει θετικά, κυρίως ως τυπικό προσόν. Η γλωσσομάθεια για έναν δάσκαλο ή καθηγητή, παίζει πάντα ρόλο. Δεν έχει σημασία το γεγονός ότι είσαι καθηγητής/τρια ξένης γλώσσας, καλό θα ήταν να δηλώσεις γνώση και άλλων γλωσσών, ως επιπρόσθετο στοιχείο.

  • Αγγλικά (C2 – IELTS)
  • Γαλλικά (DELF C1)

Παιδαγωγία

Σε περίπτωση που δεν έχεις σπουδάσει κάτι σχετικό με τα παιδαγωγικά,  αλλά έχεις παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο ειδικής αγωγής ή σχετικό με παιδαγωγικά, ή οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με μεθόδους διδασκαλίας, μόνο θετικά θα μετρήσει στο βιογραφικό σου. Μπορείς να τα αναφέρεις εν συντομία σε αυτό το σημείο.

Ενδιαφέροντα

Μπορείς να αναφέρεις τα εξωεπαγγελματικά σου ενδιαφέροντα και χόμπι, καθώς δείχνουν μια ισορροπία στη ζωή σου, ανάμεσα σε δουλειά-επάγγελμα και στην προσωπική σου ζωή-ελεύθερο χρόνο. Ακολουθούν κάποια ενδεικτικά παραδείγματα.

  • Ζωγραφική/γλυπτική/κεραμική
  • Αθλητικές ασχολίες
  • Φωτογραφία
  • Ταξίδια
  • Μουσική
  • Διάβασμα
  • Συλλογές
Σημείωση: Να γίνεσαι πιο συγκεκριμένος/η στο κάθε ένα, σε ελάχιστη έκταση όμως καθώς δεν είναι αυτό το επίκεντρο του βιογραφικού σου σημειώματος. Δεν είναι κρίσιμο μερος του, είναι απλά μια μικρή αναφορά στο τι κάνεις εκτός εργασιακού περιβάλλοντος.

Δημοσιεύσεις

Αν έχεις γράψει κάποιο άρθρο πάνω στη διδασκαλία, στην εκπαίδευση ή τη χρήση των Αγγλικών για διάφορα θέματα γενικότερα, ή αν έχει δημοσιευθεί κάποια έρευνά σου ή άρθρα που γράφεςι στα Αγγλικά, συνιστούμε να τα βάλεις στο βιογραφικό σου.

Σημείωση: Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι πρόσθετες ενότητες, και γενικά στοιχεία που δεν έχουν άμεση συνάφεια με το αντικείμενό σου καθώς και με τη θέση εργασίας που διεκδικείς, πρέπει να καταλαμβάνουν τον ελάχιστο δυνατό χώρο στο βιογραφικό και να μην επισκιάζουν ή αποσπούν την προσοχή του παραλήπτη από τις σημαντικές πληροφορίες που περιλαμβάνει.

βιογραφικό καθηγητή αγγλικών

Συμβουλές για να βελτιστοποιήσεις το βιογραφικό σημείωμα καθηγητή Αγγλικών

Ένα χαοτικό βιογραφικό χωρίς καμία τάξη και σαφή οργάνωση, σίγουρα δε θα σε βοηθήσει στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία και στην επίτευξη των στόχων σου. H σωστή ιεράρχηση και οργάνωση των περιεχομένων του είναι πολύ σημαντικό κομμάτι.

Αν θες να πετύχεις το στόχο σου και να έχεις ένα αντιπροσωπευτικό εν απουσία σου βιογραφικό, προτείνουμε να λάβεις υπόψιν τις παρακάτω συμβουλές:

  • Η βιασύνη δρα αρνητικά, πάρε όσο χρόνο χρειάζεται για να δομήσεις σωστά και με σαφήνεια το βιογραφικό σου
  • Χρησιμοποίησε λέξεις-κλειδιά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την περιγραφή της όποιας θέσης διεκδικείς. Αποτελούν ιδανική αφετηρία για το πως θα στήσεις το βιογραφικό σου και θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του παραλήπτη
  • Μην φτιάξεις ένα βιογραφικό για όλες τις αιτήσεις που θα στείλεις. Κατανοούμε ότι ακούγεται επίπονο και χρονοβόρο, αλλά εν τέλει, είναι αναγκαίο να προσαρμόζεις το βιογραφικό σου στην εκάστοτε αίτηση ώστε να επικεντρώνεσαι στα δεδομένα κάθε εταιρείας ή πελέτη στον οποίο απευθύνεσαι
  • Να είσαι πάντα ειλικρινής και ανοιχτός/η, μην περιαυτολογογείς και μην ψευδεσαι, χωρίς όμως να ξεχνάς να αναδεικνύεις τον εαυτό σου με τον τρόπο που πρέπει κάθε φορά
  • Να δείχνεις επαγγελματισμό ακόμη κι αν δεν έχεις εμπειρία, το ήθος και η προσωπικότητα μετρούν σε μεγάλο βαθμό όταν είσαι άπειρος/η

Συχνές ερωτήσεις (F.A.Q’s)

Τι επαγγελματικές επιλογές έχω ως καθηγητής Αγγλικών? 

Μπορείς να απευθυνθείς σε οποιονδήποτε οργανισμό, κέντρο ξένων γλωσσών, ή εταιρεία που ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Υπάρχει η επιλογή εργασίας σε ιδιωτικά εκπαιδευτήριο και σχολεία, ή ακόμη και πιθανότητα μιας θέσης σε δημόσιο σχολείο.

Μια άλλη επιλογή είναι η διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας σε κάποια Πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού, και τέλος τα ιδιαίτερα μαθήματα. Φυσικά, μπορείς και να εργαστείς στο εξωτερικό διδάσκοντας την Αγγλική γλώσσα, μέσω διάφορων προγραμμάτων ή ακόμη και εθελοντικά, αν το επιθυμείς.

Χρειάζεται μεταπτυχιακό για να βρω δουλειά ως καθηγητής Αγγλικών? 

Μπορούμε να πούμε σχεδόν με σιγουριά ότι ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών δεν είναι απαραίτητος για να εργαστείς ως καθηγητής Αγγλικών. Δύσκολα κάποιος θα σου ζητήσει κάτι τέτοιο. Φυσικά, εάν εργαστείς στο εξωτερικό ή θελήσεις να ασχοληθείς με την ειδική αγωγή, θα χρειαστείς και αντίστοιχη εκπαίδευση, πιθανόν και κάποιον σχετικό μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

 Βρες  εδώ το καλύτερο πρότυπου βιογραφικού σημειώματος καθηγητή Αγγλικών  , φτιάξε το νέο σου βιογραφικό σημείωμα, και κλείσε αμέσως την επόμενή σου δουλειά!

Похожие статьи