Bιογραφικό πωλητή | Συμβουλές, παραδείγματα & πρότυπα για να ακολουθήσετε

Το επάγγελμα του πωλητή είναι ένα επάγγελμα που κανείς συναντά από τους αρχαίους χρόνους, το οποίο έχει εξελιχθεί με πολύ ενδιαφέρον τρόπο στη σημερινή εποχή. Είναι γεμάτο προκλήσεις και προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση σε περίπτωση επιτυχίας, ενώ προσφέρει απλόχερα πείσμα και τάση για βελτίωση σε αντίθετη περίπτωση.

Средняя оценка для этого шаблона

4.5
Из 2 отзывов покупателей

Το να βρεις την πρώτη, ή την επόμενή σου δουλειά στον τομέα των πωλήσεων, μπορεί να γίνει πιο εύκολο με ένα σωστά στημένο βιογραφικό σημείωμα πωλητή. Για να έχεις τη δυνατότητα να πετύχεις  συνέντευξη με την εταιρεία ή τον οργανισμό που επιθυμείς, θα ήταν ιδανικό να το κάνεις με σωστό και δομημέμο τρόπο. Είμαστε εδώ για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Ένα επαγγελματικό βιογραφικό σημείωμα είναι αυτό που χρειάζεσαι σε πρώτη φάση. Με αυτό και με καλή κατανόηση του τι είναι ο πωλητής στη σημερινή αγορά, και τι μπορεί να κάνει επαγγελματικά, θα σου δώσουν μια καλή οπτική για το πως να προχωρήσεις στην καριέρα σου και να χαράξεις τη δική σου πορεία.

Σε μια Ελληνική πραγματικότητα που ο κατώτατος μισθός μετά βίας αγγίζει τα 650 ευρώ το μήνα, μια δουλειά πωλητή μπορεί να σε κάνει να βρεθείς σε ένα έυρος μισθού για πλασιέ, από 650-1350 ευρώ το μήνα ως βάση. Αν πάλι μιλάμε για μεγαλύτερες εταιρείες με μεγάλους στόχους πωλήσεων, το ποσό αυξάνεται εκθετικά.

Παράδειγμα βιογραφικού σημειώματος πωλητή

Γιάννης Τόμπρας
Πωλητής/Sales Manager
Αγίου Μελετίου 42, 13333, Αθήνα
Τηλ: 6979999999
g.tobras@gmail.com
LinkedIn.com/gtobras

Πωλητής με πάθος και όρεξη για πώληση προϊόντων σε επιχειρήσεις και στο καταναλωτικό κοινό. Επικοινωνιακός, εμφανίσιμος, με γρήγορη προσαρμογή στο κάθε προϊόν και κατανόηση του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Στρατηγική προσέγγιση στόχων πωλήσεων και επίτευξής τους.

Εργασιακή εμπειρία

Active Electronics – 2020-2021

Μέλος της ομάδας πωλήσεων με αντικείμενο την πώληση προϊόνταν γραφικής ύλης, εκτυπωτών-πολυμηχανημάτων, καθώς και Gaming. Οργάνωση στρατηγικής προώθησης και πώλησης συγκεκριμένων προϊόντων, επικοινωνία και συντονισμός με το τμήμα του e-shop.

Σπουδές/Εκπαίδευση

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ)- 2015-2019
Γλώσσες

 • Ελληνικά – Μητρική
 • Αγγλικά – C1

Δεξιότητες

 • Υψηλό επικοινωνιακό επίπεδο
 • Υψηλή οργανωτική ικανότητα
 • Άριστη διαχείρηση χρόνου
 • Εξοικείωση με νέα τεχνολογικά μέσα, λογισμικά και προϊόντα
 • Πάθος για τις πωλήσεις

Hobby και ενδιαφέροντα

 • Εθελοντισμός: Ελεύθερη κουζίνα. Μια φορά τη βδομάδα για σίτιση αστέγων στο κοινοτικό κέντρο δήμου Χαλανδρίου
 • Μουσική: 5 χρόνια κιθάρα με σχεδόν καθημερινή μελέτη και ζωντανές εμφανίσεις
 • Αθλητισμός: Τακτικές προπονήσεις σε γυμναστήριο και τρέξιμο αντοχής από το 2018, μέχρι και σήμερα
Το παραπάνω είναι απλά ένα βασικό πρότυπο βιογραφικού που μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για το βιογραφικό σημείωμα πωλητή που επιθυμείς να δημιουργήσεις, αλλά μπορείς και να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου με τα δείγματα βιογραφικών που παρέχουμε.

βιογραφικό πωλητή

Πως να γράψεις το βιογραφικό σημείωμα πωλητή

Εφόσον έχεις αποφασίσει να ξεκινήσεις, ή να συνεχίσεις την καρίερα σου ως πωλητής ή πλασιέ, το πιο σημαντικό σου όπλο στο να εξασφαλίσεις την επόμενή σου δουλειά, είναι το βιογραφικό σου σημείωμα. Μπορεί να κάνει όλη την διαφορά στο αν θα περάσεις στον πρώτο, ή στον επόμενο, κύκλο συνεντεύξεων μιας εταιρείας. Στο τι επιλογές έχεις ως πωλητής, πάλι, στην αγορά εργασίας, μπορείς να πάρεις μια καλή ιδέα εδώ.

Ένα σωστό βιογραφικό σημείωμα με έμφαση στα δυνατά σου σημεία, στις δεξιότητές σου και στη μέχρι τώρα εμπειρία σου, μπορεί να σου δώσει μια πολύ καλή αρχή στα πρώτα σου βήματα προς τη δουλειά που θες να αποκτήσεις. Αν δώσεις την κατάλληλη εικόνα στον, πιθανά, μελλοντικό σου εργοδότη, κάνωντας καλή πρώτη εντύπωση μέσα από το βιογραφικό σου σημείωμα, οι πιθανότητές σου αυξάνονται.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να δείξεις μέσα από το βιογραφικό σου σημείωμα, σε μια ή δυο σελίδες, ότι είσαι καταρτισμένος/η, και ο κατάλληλος/η για τη συγκεκριμένη θέση στη συγκεκριμένη εταιρεία, ότι είσαι άτομο που κατανοεί τους στόχους της εταιρείας και μπορείς να πετύχεις τους στόχους αυτούς ως άτομο. Αν πάλι δεν είσαι, μπορείς να δώσεις έμφαση στο πως θα γίνεις ακριβώς αυτό.

Παραθέτουμε κάποιες γενικές προτάσεις και σημεία όσον αφορά στο τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει βιογραφικό σου:

 • Πρέπει να κάνει την προσωπικότητά σου να ξεχωρίζει
 • Να κάνει σαφή τη μέχρι τώρα επαφή σου με το αντικείμενο. Η σειρά με την οποία θα παρουσιάσεις την εργασιακή σου εμπειρία , μπορεί να τηρεί σειρά σχετικότητας με την θέση που επιχειρείς να καλύψεις, ή χρονολική σειρά, ανάλογα
 • Προσαρμογή του σημειώματος στις ακριβείς απαιτήσεις της θέσης
 • Να παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους αξίζεις τη συγκεκριμένη θέση, σύντομα και λακωνικά

Διάταξη

Η διάταξη του βιογραφικού σημειώματος είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δώσεις την αρμόζουσα σημασία. Ο  εργοδότης ή recruiter που θα ξοδέψει παραμόνο λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά για να ασχοληθεί με το βιογραφικό σου,  δε θέλει να μάθει για τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σου, πριν καταλάβει αν πλησιάζεις στο να ταιριάξεις στη θέση που προσπαθεί να καλύψει.

Κάποιες γενικές συμβουλές για τη διάταξη:

 • Να έχει καθαρές υποπεριοχές οι οποίες να αφορούν ξεκάθαρα σε ένα μέρος, π.χ Εργασιακή εμπειρία. Δεν έχουν θέση τα άλλα ενδιαφέροντά σου εδώ
 • Διάταξη σε σειρές ή στήλες, ανάλογα το περιεχόμενο και πόσο μεγάλο είναι το κάθε τμήμα που το απαρτίζει
 • Δώσε έμφαση στα συγκεκριμένα κριτήρια που έχει θέσει η αγγελία της εταιρείας για τη συγκεκριμένη θέση

Μορφή και δομή

Η κατάλληλη οργάνωση και ιεραρχία στο βιογραφικό σου, θα δείξει στον υποψήφιο εργοδότη σου πολλά για εσένα, ακόμη και για το χαρακτήρα σου, ο οποίος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στις πωλήσεις.

Η μορφή που μπορεί να έχει το βιογραφικό σημειώμα πωλητή μπορεί να βασιστεί στις παρακάτω αρχές:

 • Τα στοιχεία σου παρουσιάζονται πρώτα ώστε να μπορεί ο εργοδότης ή recruiter να σε καλέσει απευθείας σε ένα τηλέφωνο ή να επικοινωνήσει μέσω email
 • Ακολουθούν, η εκπαίδευση, εργασιακή εμπειρία, και λογισμικά με τα οποία είσαι εξοικειωμένος/η
 • Καθαρή κατηγοριοποίηση ικανοτήτων, χόμπι, εμπειρίας, κλπ
 • Στοιχεία χαρακτήρα, τρόπος γραφής που μπορεί να αναδείξει την ικανότητά σου στις πωλήσεις

Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας

Τα στοιχεία επικοινίας πρέπει να βρίσκονται σε περίποπτη θέση, και πρώτα στο βιογραφικό σου, χωρίς όμως να αποτελούν τον κύριο πόλο έλξης στο μάτι, καθώς η εμπειρία και οι ικανότητές σου είναι αυτές που θέλεις να τραβήξουν την προσοχή του αναγνώστη.

Κάθε τι που θα είναι στο βιογραφικό σου, είναι ύψιστης σημασίας. Φρόντισε να βρεις έναν ελκυστικό επαγγελματικό τίτλο που σε περιγράφει, καθώς εν τέλει, προωθείς και πουλάς τον εαυτό σου στην προκειμένη, ακριβώς όπως θα έκανες με ένα προϊόν. Με αυτή τη λογική μπορείς να ξεχωρίσεις σε σχέση με άλλους υποψήφιους.

Αν δε συμπεριλάβεις αυτά τα στοιχεία, το βιογραφικό σου πολύ πιθανόν να θεωρεί άκυρο και εν τέλει, άχρηστο. Αν ο ανγνώστης δε μπορεί να βρει τον αριθμό του τηλεφώνου σου να σε καλέσει για συνέντευξη, ή τη διέυθυνση email σου, ή το προφίλ σου στο LinkedIn, για να διαβάσει περισσότερα για εσένα, τότε θα έχεις πρόβλημα.

Φρόντισε να βάλεις τίτλο εργασίας, διεύθυνση και κάποιο σύνδεσμο για το επαγγελματικό σου προφίλ (π.χ LinkedIn κ.ά.). Κράτα το απλό και συνοπτικό, σαφές και ξεκάθαρο.

Ακολουθεί μια λίστα με τα πιο βασικά συσταστικά αυτού του κομματιού του βιογραφικόυ σου σημειώματος ως πωλητής:

 • Πλήρες ονοματεπώνυμο
 • Τίτλος επαγγελματία
 • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
 • Αριθμός προσωπικού τηλεφώνου
 • Προφίλ σε πλατφόρμα επαγγελματιών, όπως το LinkedIn

Σημείωση: Ενώ ο τίτλος πρέπει να είναι πρώτος από τα στοιχεία αυτά, και να ακολουθείται από το πλήρες ονοματεπώνυμό σου (ή το αντίστροφο), η σειρά των υπόλοιπων στοιχείων έχει να κάνει με τον τρόπο επικοινωνίας που έσυ προτιμάς ως κυριότερο. Για παράδειγμα, αν προτιμάς την τηλεφωνική επικοινωνία λόγω της ικανότητας στο λέγειν και της ωραίας χροιάς της φωνής σου, βάλε τον αριθμό τηλεφώνου πρώτο.

Σημείωση:  Φρόντισε το βιογραφικό σου σημείωμα να είναι πάντα πλήρως ενημερωμένο. Αν έχεις αλλάξει αριθμό τηλεφώνου ή email, για παράδειγμα, η επικοινωνία θα είναι δύσκολη ή αδύνατη, και ο αποδέκτης του βιογραφικού σου δεν έχει αυτόν τον επιπλέον χρόνο να προσπαθήσει να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Παρακάτω μπορείς να βρεις ένα παράδειγμα που θεωρούμε καλό-κατάλληλο, και ένα ακόμη που δε θεωρούμε κατάλληλο, ως βάση για το πως θα συνθέσεις το δικό σου.

Καλό παράδειγμα - Συνίσταται
Γιάννης Τόμπρας
Πωλητής/Sales Manager
Αγίου Μελετίου 42, 13333, Αθήνα
Τηλ: 6979999999
g.tobras@gmail.com
LinkedIn.com/gtobras
Κακό παράδειγμα - Δε συνίσταται
Γιάννης Τόμπρας
Τηλ: 6979999999
13333, Αθήνα

Αν δεν έχεις εργασική εμπειρία, να ξέρεις ότι δεν είσαι ο μόνος/η. Χρειάζεται τύχη, τόλμη και ικανότητα για να βρεις την πρώτη σου δουλειά, αλλά η προσωπικότητα που μπορείς να αναδείξεις μέσα από τον τρόπο που έχεις παρουσιάσει το βιογραφικό σου, μπορεί να σου διασφαλίσει την πρώτη σου δουλειά.  Θα δεις και τρόπους που βοηθούν σε αυτό, στη συνέχεια.

βιογραφικό πωλητή

Μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις την εκπαίδευσή σου

Οι σπουδές σου έχουν μεγάλη σημασία στα μάτια αυτού που θα διαβάσει το βιογραφικό σου σημείωμα, ιδίως αν δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία στον τομέα των πωλήσεων. Σε περίπτωση που έχεις αφιερώσει το χρόνο και τους πόρους για να αποκτήσεις κάποιον τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών σε κάτι σχετικό με τη θέση που θες, μην ξεχάσεις να το συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου και να δώσεις έμφαση σε αυτό.

Αν έχεις παρακολουθήσει σεμινάρια ή ημερίδες για την κατάρτησή σου ως πωλητής, θα ήταν κρίμα να μην τα συμπεριλάμβανες στο βιογραφικό σου σημείωμα. Οι δεξιότητες που έχεις αποκτήσει από το σύνολο της εκπαίδευσής σου και των σπουδών σου, είναι ύψιστης σημασίας, και μπορεί να σε κάνουν να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους υποψήφιους για τη συγκεκριμένη θέση.

Ακολουθεί ένα βασικό υπόδειγμα που ίσως σε βοηθήσει να δημιουργήσεις αυτό το μέρος του βιογραφικού σου:

Σωστό - Συνίσταται
Υπόδειγμα
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ)
Αθήνα, 2017-2021

Πούλησε τις ικανότητές σου στις πωλήσεις μέσα από το βιογραφικό σου σημείωμα

Μια πιθανή ακαριαία θετική εντύπωση στον εργοδότη ή recruiter, είναι ο βασικός σου στόχος για να κλείσεις τη συνέντευξη που επιθυμείς.  Πρέπει να μπορείς να δείξεις μέσα από το βιογραφικό σου, πόσο καλός πωλητής είσαι. Αυτό γίνεται στην ουσία, πουλώντας τον εαυτό σου στον αναγνώστη του βιογραφικού σου. Οι τεχνικές, οργανωτικές, και άλλες, γνώσεις σου, είναι επιθυμητές, ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να προσληφθείς εν τέλει.

Οι δεξιότητες που πρέπει ένας πωλητής να μπορέσει να συμπεριλάβει στο βιογραφικό του σημείωμα είναι οι εξής, τεχνικές ή και ήπιες:

 • Άριστη γνώση της Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας
 • Εξοικείωση με νέα τεχνολογικά μέσα
 • Διάθεση για μάθηση και εκπαίδευση, συνεχής εξέλιξη
 • Ανοικτό μυαλό σε νέες μεθόδους προσέγγισης πωλήσεων
 • Ικανότητα στην παρουσίαση ιδεών
 • Διαχείρηση χρόνου και δημιουργία χρονοδιαγράμματος
 • Ομαδικό πνεύμα και δυνατότητες συνεργασίας
 • Υπομονή
 • Εξαιρετική επικοινωνιακή ικανότητα
 • Προσαρμοστικότητα
 • Κριτική και αναλυτική σκέψη
 • Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Ακόμη και αν η δουλειά σου είναι πωλητής σε κάποιο κατάστημα (π.χ ηλεκτρικών ειδών), θα πρέπει να μπορείς να μαθαίνεις τις βασικές προδιαγραφές και να εξηγείς στους πελάτες γιατί το εκάστωτε προϊόν είναι αυτό που έχουν ανάγκη, ή επιθυμούν να αποκτήσουν.

Εφόσον ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καταλυτικός στον τομέα των πωλήσεων, ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα και ο τρόπος ομιλίας σου, είναι σημαντικά στοιχεία. Διάλεξε 7 με 10 soft skills που έχουν να κάνουν με την αλληλεπίδρασή σου με άλλους άνθρωπους, άρα και πιθανούς πελάτες), και συμπεριέλαβέ τα στο βιογραφικό σου.

Σημείωση: Μη διστάσεις να αναδείξεις τον εαυτό σου με κάθε τρόπο, καθώς αυτή είναι η ουσία του επαγγέλματός σου, να αναδεικνύεις κάτι/κάποιον. Αν δε μπορείς να αναδείξεις τον εαυτό σου μέσα απο το βιογραφικό σου σημείωμα, ίσως να αντιμετωπίσεις παραπάνω δυσκολίες. Φυσικά το βιογραφικό σου πρέπει να είναι μια με δυο σελίδες το πολύ.

Επαγγελματική περίληψη: H παρουσίαση του βιογραφικού σου σημειώματος σε μόρφη κάρτας

Αν υπάρχει ένα επάγγελμα στο οποίο η επαγγελματική κάρτα και η σύνοψη του επαγγελματικού σου εαυτού, παίζει σημαντικό ρόλο, αυτό είναι του πωλητή ή του πλασιέ. Το να κουβαλάς επαγγελματικές κάρτες μαζί σου και να μπορείς να τις παρέχεις σε κάποιον πελάτη σου, άμεσα και αυτοπροσώπως, δείχνει πολλά για το πόσο οργανωμένος επαγγελματίας είσαι.

Η κάρτα εμπίπτει στην ίδια κατηγορία με την περίληψη του βιογραφικού σε μερικές γραμμές. Είναι μια πρόκληση να συνοψίσεις όλα όσα έχουμε αναφέρει παραπάνω, σε μια γραμμή αν χρειαστεί. Για μια ακόμη φορά, η μέθοδος, η οργάνωση και η σαφήνεια, είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες.

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα προτεινόμενων και μη προτεινόμενων επιλογών:

Σωστό - Προτεινόμενο
Γιάννης Τόμπρας – Sales Manager
Τηλ: 6979999999
g.tobras@gmail.com
Πωλητής με πάθος και πάντα στη διάθεσή σας για να βρούμε ΜΑΖΙ αυτό που αναζητάτε.
Λανθασμένο - Μην προτεινόμενο
Γιάννης Τόμπρας
Πλασίε
g.tobras@gmail.com
Αν δεν ξέρεις τι να αγοράσεις, κάλεσέ με τώρα.

βιογραφικό πωλητή

Στο πρώτο παράδειγμα που παραθέτουμε, βλέπεις πως υπάρχει η έννοια της φράσης κλειδί με τη λέξη “μαζί”, με κεφαλαία γράμματα. Έτσι δίνεις την αίσθηση στην πελάτη ή στο target group στο οποίο απευθύνεσαι, ότι δουλεύεις για αυτούς και για ανακαλύψεις τις ανάγκες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στο δεύτερο παράδειγμα, τα στοιχεία είναι ελλειπή και η φράση κλειδί πολύ απλή και σχετικά αδιάφορα-αντιεπαγγελματική. Δείχνει κάποιον ευκαιριακό πωλητή που μπορεί να το έχει σα δεύτερη ενασχόληση και ίσως δε τον ενδιαφέρει και πολύ.

Αυτό που θέλεις, είναι να κάνεις τον αναγνώστη της κάρτας και της σύνοψής σου, άρα και του βιογραφικού σου, να συγκεντρωθεί σε αυτή τη φράση και να έχεις την προσοχή του, να δείξεις ότι είσαι αφοσιωμένος επαγγελματίας. Η δομή πρέπει να είναι σαφής και να επικεντρώνεται πρώτα στην ειδικότητά σου και στο σήμα κατατεθέν σου, και μετά σε όλα τα άλλα.

Πρόσθετες ενότητες για το βιογραφικό σημείωμα ενός πωλητή

Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιες δεξιότητες, ικανότητες και ενδιαφέροντα, εκτός του κυρίως επαγγέλματός τους. Προσπάθησε μέσα από αυτό το μέρος του βιογραφικό σου, να δείξεις ότι είσαι άνθρωπος συγκεντρωμένος στους στόχους που θέτεις και ότι είσαι ικανός στο κομμάτι της διαχείρησης άλλων ανθρώπων και της επικοινωνίας. Αυτά θα σε κάνουν πιο ποθητό από διάφορες εταιρείες στον κλάδο των πωλήσεων. Αν κάνεις δρόμο αντοχής στα 10 χιλιόμετρα, για παράδειγμα, αυτό λέει από μόνο του πολλά.

Πέρα αυτό όμως, χρειάζεται να επιδείξεις και κάποιες γενικότερες ικανότητες που η πλειοψηφία των ανθρώπων κατέχει στη σημερινή επόχη. Ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα του πως μπορείς όλα να τα παρουσιάσεις κάτω από το πρίσμα των πωλήσεων, ό,τι και αν είναι.

Γνώση  Η/Υ και πιστοποιήσεις

Εάν έχεις κάποια τέτοια πιστοποίηση στο κάποιο πρόγραμμα ERP, βάσεων δεδομένων ή ο,τιδήποτε σχετικό και άσχετο με τις πωλήσεις, μη διστάσεις να το συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου σημείωμα.

Ξένες Γλώσσες

Αν έχεις μελετήσει ξένες γλώσσες, να το αναφέρεις καθώς μπορεί να μετρήσει θετικά, ως τυπικό, ή μη, προσόν. Η γλωσσομάθεια παίζει πάντα ρόλο, και εντελώς πρακτικά, αν η εταιρεία που επιθυμείς να δουλέψεις σχετίζεται με τουρισμό, αυτό είναι κάτι κρίσιμο για την πιθανή σου πρόσληψη. Επίσης, ακόμη και στο πιο απλό και μικρό κατάστημα πωλήσεων, πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάποιος πελάτης να μη μιλά Ελληνικά.

 • Αγγλικά (C2)
 • Γαλλικά (DELF Β2)

Τα ενδιαφέροντά σου

Ορισμένες εξωεπαγγελματικές σου ασχολίες και ενδιαφέροντα, μπορούν να δώσουν την εικόνα ενός ισορροπημένου ατόμου με διάφορες ικανότητες. Αν παίζεις μουσική, για παράδειγμα, το ότι μπορεί να παίζεις με άλλους μουσικούς και να είσαι μέρος μιας ομάδας, ή απλά το να παίζεις για το μικρό κοινό φίλων ή συγγενών, στο σπίτι, δείχνει ότι είσαι άνετος μπροστά σε κοινό και δε γνωρίζεις από ντροπές. Αν έχεις συμμετάσχει σε ομιλίες, ως ομιλητής, ασχέτως θεματολογίας, και αυτό μετράει πολύ.

Ακολουθούν κάποια ενδεικτικά παραδείγματα ασχολιών που μπορούν να συνδεθούν άμεσα με το επάγγελμα του πωλητή.

 • Μουσική
 • Αγοραπωλησίες και ανταλλαγές συλλεκτικών αντικειμένων (συλλογές)
 • Ενασχόληση με έρευνα αγοράς στον ελεύθερο σου χρόνο
 • Συμμετοχή σε ομάδες debate, ομιλητής

Σημείωση: Δε χρειάζεται να δώσεις έκταση στο καθένα, καθώς δεν είναι αυτό το κομμάτι στο οποίο πρέπει να επικεντρώνεται το βιογραφικό ενός πωλητή. Το να δείξεις ένα μικρό κομμάτι του εαυτού σου εκτός επαγγέλματος, αλλά ταυτόχρονα να δείξεις συνοπτικά ότι ό,τι κάνεις επαφίεται του επαγγέλματός σου, είναι ιδανικό.

Συμβουλές για να βελτιστοποιήσεις το βιογραφικό σημείωμα πωλητή

Ένα άτακτο και χαοτικό βιογραφικό, δε θα βοηθήσει κανέναν. Η σαφήνεια, η σωστή ιεράρχηση και οργάνωση των περιεχομένων του, με γνώμονα, πάντα, το πως εσύ είσαι ο τέλειος υποψήφιος για τη θέση την οποία επιθυμείς να διεκδικήσεις, είναι οι καλύτεροί σου φίλοι σε κάθε περίπτωση.

Αν θες το βιογραφικό σου να σε βοηθήσει να φτάσεις εκεί που θες και να σε εκπροσωπεί ορθά κατά την απουσία σου, μπορείς να λάβεις υπόψην σου τα παρακάτω:

 • Πάρε το χρόνο σου να το δομήσεις σωστά, οργανωμένα και με σαφήνεια
 • Οι λέξεις κλειδιά σχετικές με την περιγραφή της θέσης, αποτελούν ιδανικό σημείο για να επικεντρωθείς στο πως θα συνθέσεις το βιογραφικό σου
 • Να είσαι ειλικρινής και ανοικτός, χωρίς να ξεχνάς να προωθείς τον εαυτό σου
 • Να είσαι επαγγελματίας ακόμη κι αν δεν έχεις εμπειρία, το ήθος και η διάθεση μετράει πάντα. Ό,τι είναι σχετικό, άμεσα ή έμμεσα, μπορείς να το συμπεριλάβεις

Αναζήτησε τώρα ποιο πρότυπο βιογραφικού θα χρησιμοποιήσεις για να ξεκινήσεις να φτιάχνεις το βιογραφικό σημείωμα που θα σε βοηθήσει να βρεις την επόμενή σου δουλειά.

Περίληψη: Γράψε το τέλειο βιογραφικό πωλητή

Όπως θα έχεις καταλάβει μέχρι τώρα, το βιογραφικό σου ως πωλητής, πρέπει να είναι ευανάγνωστο, σαφές, οργανωμένο, περιεκτικό, και να προωθεί εσένα και αυτά που μπορείς να προσφέρεις σε μια εταιρεία.  Όπως μπορείς να δεις και το πρότυπο βιογραφικό πωλητή, οι επιλογές είναι όλες μπροστά σου, μπορείς να ξεκινήσεις τώρα.

Συχνές ερωτήσεις (F.A.Qs)

Τι επαγγελματικές επιλογές έχω ως πωλητής?

Μπορείς να βρεις δουλειά σε οποιαδήποτε εταιρεία έχει να κάνει με εξυπηρέτηση κοινού και διαθέτει καταστήματα. Σε άλλο επίπεδο, αν έχεις ειδικές γνώσεις ή το επιθυμείς, μπορείς να κοιτάξεις μεγάλες εταιρείες που απασχολούν πωλητές και δουλεύουν με bonus αποδοτικότητας. Έτσι είναι στο χέρι σου το πόσο ψηλά θα φτάσεις μισθολογικά.

Χρειάζομαι μεταπτυχιακό για να βρω δουλειά ως πωλητής? 

Αυτό έχει να κάνει με την εκάστωτε εταιρεία στην οποία απευθύνεσαι. Το πιο σημαντικό, πέρα από το πτυχίο και τα τυπικά προσόντα, έιναι να έχεις ικανότητες με τους ανθρώπους, να είσαι κοινωνικό άτομο, επικοινωνιακό, και με θετική διάθεση.  Όσα περισσότερα ξέρεις, τόσο καλύτερα, αλλά η ικανότητά σου με τους ανθρώπους, είναι καθοριστική.

 

Похожие статьи