Οδηγός βιογραφικού : Πως να δημιουργήσεις ένα ανταγωνιστικό βιογραφικό που θα ενθουσιάσει

Το βιογραφικό είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσει ένας άνθρωπος να παρουσιάσει τα προσόντα του για μια θέση εργασίας που τον ενδιαφέρει. Το βιογραφικό περιέχει όλες τις σημαντικές πληροφορίες για το άτομο όπως για παράδειγμα τις σπουδές του, τις δεξιότητες του πάνω στο επάγγελμα και γενικότερα τις γνώσεις του.

Средняя оценка для этого шаблона

5.0
Из 1 отзывов покупателей

Το βιογραφικό θεωρείται από πολλούς στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα ως μια στρατηγική προώθησης της προσωπικότητας του ατόμου. Καθώς μέσα από αυτό παρουσιάζονται όλα τα σημαντικά προσόντα του υποψηφίου και οι δυνατότητες του.

Η ιστορία του βιογραφικού στην Ελλάδα έχει αλλάξει, τα προηγούμενα χρόνια ο ενδιαφερόμενος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το βιογραφικό του σε συγκεκριμένες εταιρείες. Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας ο υποψήφιος μπορεί να στείλει το βιογραφικό του σε πολλές εταιρείες ταυτόχρονα αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόσληψης.

Κρατώ βιογραφικό

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στην σημαντικότητα της ανανέωσης του βιογραφικού στις σημαντικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να περιέχει ένα βιογραφικό, αλλά και σε πολλά άλλα.

Πάμε να δούμε μαζί πως θα φτιάξεις ένα ξεχωριστό βιογραφικό που θα συναρπάσει όλους τους εργοδότες!

Ποια στοιχεία θα πρέπει να διαθέτει ένα αξιομνημόνευτο βιογραφικό για να ξεχωρίσει μεταξύ των άλλων

Κρατώ βιογραφικό

Σε αντίθεση με τα παλαιότερα ένα βιογραφικό του 2023 θα πρέπει να περιέχει κάποια σημαντικά στοιχεία έτσι ώστε να μπορέσει να ξεχωρίσει ανάμεσα στα χιλιάδες άλλα βιογραφικά.

Παρακάτω παρατίθενται 5 σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να υπάρχουν πάντα στο βιογραφικό σου σημείωμα. Πάμε να τα δούμε!

Προϋπηρεσία

Η προϋπηρεσία παίζει μεγάλο ρόλο στην δυναμικότητα ενός βιογραφικού καθώς μέσα από αυτή ο εργοδότης καταλαβαίνει τον βαθμό εμπειρίας του υποψηφίου εργαζόμενου. Ειδικά οι εταιρείες που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα απαιτούν προϋπηρεσία σχετική με το αντικείμενο.

Σωστή σύνταξη και ορθογραφία

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο που πολλοί υποψήφιοι αγνοούν είναι η σωστή σύνταξη και ορθογραφία της ελληνικής γλώσσας σε ένα βιογραφικό. Οι περισσότεροι υποψήφιοι εργαζόμενοι εστιάζουν στα επιτεύγματα τους με αποτέλεσμα να κάνουν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη.

Η σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας είναι πάντα ένα προσόν που δημιουργεί θετικές εντυπώσεις στους εργοδότες.

Λέξεις κλειδιά

Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να περιέχει το βιογραφικό είναι οι λέξεις κλειδιά. Είναι ουσιαστικά λέξεις που θα πρέπει κάποιος να χρησιμοποιεί σε ένα βιογραφικό. Για να βρει κάποιος αυτές τις λέξεις μπορεί να πατήσει “λέξεις κλειδιά” σε μια μηχανή αναζήτησης για βιογραφικό το 2023 και οι επιλογές που θα του εμφανιστούν είναι άπειρες.

Προσωπικά ενδιαφέροντα

Τα προσωπικά ενδιαφέροντα αν και δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες να ενισχύσουν το βιογραφικό σου είναι αρκετά σημαντικές ως προς την γνωριμία. Μέσα από τα προσωπικά ενδιαφέροντα ο εργοδότης γνωρίζει τον υποψήφιο εργαζόμενο και σχηματίζει μια εικόνα για αυτόν. Τα προσωπικά ενδιαφέροντα πολλές φορές μπορούν να δείξουν αν κάποιος είναι κατάλληλος για μια θέση.

Χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή

Ακόμα μία σημαντική δεξιότητα που μπορεί κάποιος να συμπεριλάβει στο βιογραφικό του είναι η καλή χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Πλέον στην εποχή μας με την μεγάλη εξέλιξη της τεχνολογίας και τις πληροφορικής είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κάποιος να χειριστεί έναν υπολογιστή και να εκτελεί εργασίες που αφορούν την δουλειά του μέσα από αυτόν.

Ανανέωση βιογραφικού: Το πιο σημαντικό κομμάτι ενός βιογραφικού

Κρατώ βιογραφικό

Μια πολύ σημαντική διαδικασία που θα πρέπει ως υποψήφιος εργαζόμενος να κάνεις αρκετά συχνά είναι η ανανέωση του βιογραφικού σημειώματος σου. Καθώς ένας εργαζόμενος αποχωρεί από μια εργασία και έχει μπει στην διαδικασία εύρεσης μιας άλλης εργασίας η ανανέωση είναι απαραίτητη.

Παρακάτω θα αναφερθούμε σε 4 βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να ανανεώσεις το βιογραφικό σου.

 • Το βασικό ερώτημα

Τι είδους δουλειά θέλεις να κάνεις;

Ξεκίνα κάνοντας μια μικρή συνέντευξη στον εαυτό σου, για παράδειγμα τι έχεις σπουδάσει; Θέλεις να ασχοληθείς με αυτό που έχεις σπουδάσει; Θέλεις να ξεκινήσεις τώρα τις σπουδές σου; έτσι ώστε μελλοντικά να βρεις αυτό που σου ταιριάζει;

Όταν αποφασίσεις με το τι θέλεις να ασχοληθείς τότε θα μπορέσεις να κάνεις και την σωστή έρευνα και έπειτα να προσθέσεις ή να αντικαταστήσεις στο βιογραφικό σου τις νέες πληροφορίες.

 • Αλλαγή στα έγγραφα του βιογραφικού

Αρχικά θα πρέπει να συμπληρώσεις ένα ερωτηματολόγιο με τα προσωπικά σου στοιχεία. Αν το ερωτηματολόγια απαιτεί στοιχεία τα οποία είναι γραμμένα σε κάποια άλλη γλώσσα προτιμήστε τους λατινικούς χαρακτήρες.

Τα προσωπικά στοιχεία όπως για παράδειγμα η ηλικία αλλάζουν οπότε θα πρέπει να γίνεται συχνή ανανέωση.

Αν δεν θέλεις να φτιάξεις  το βιογραφικό σου με τον παραδοσιακό τρόπο τότε προτήμησε κάποια έμπιστη ιστοσελίδα δημιουργίας βιογραφικών όπως για παράδειγμα το Βιογραφικό. Σε μικρό χρονικό διάστημα θα δημιουργήσεις ένα ολοκληρωμένο βιογραφικό σημείωμα που θα σε αναδείξει

 • Άλλαξε την κεφαλίδα του βιογραφικού σου

Η επικεφαλίδα στο βιογραφικό σου αποτελεί το πρώτο πράγμα που βλέπει ο εργοδότης όποτε πρέπει να είναι αρκετά καλή έτσι ώστε να του τραβήξει το ενδιαφέρον. Εκτός από την κεφαλίδα φροντίστε τα στοιχεία επικοινωνίας και η διεύθυνση Email να μπορούν να εντοπιστούν από τον εργοδότη με ευκολία.

 • Εμφάνιση του βιογραφικού

Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ανανέωση στην μορφοποίηση του βιογραφικού πολύ συχνά πόσο μάλλον όταν έχουμε να το αλλάξουμε χρόνια. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται η μορφοποίηση του βιογραφικού σας πρέπει να είναι καλύτερη κάθε φορά.

Δώσε βάση στα παρακάτω βήματα για μια σωστή μορφοποίηση βιογραφικού.

 • Να θυμάσαι ότι οι ενότητες του βιογραφικού θα πρέπει να ξεχωρίζουν τόσο για την δική σου ευκολία όσο και για την ευκολία των υπεύθυνων προσλήψεων.
 • Η διάταξη του χώρου στο βιογραφικό σας θα πρέπει να είναι κομψή και να ανταποκρίνεται στα σημερινά πρότυπα βιογραφικού.
 • Δώσε ένα επαγγελματικό όνομα στο βιογραφικό σου.
 • Μαζί με το βιογραφικό θα πρέπει να έχεις κάνει εξαγωγή και ένα Pdf στο οποίο θα πρέπει να ακολουθήσεις την ίδια μορφοποίηση με του βιογραφικού.

Η προσθήκη λεπτομερειών και διαφόρων άλλων στοιχείων στο βιογραφικό μπορεί γίνεται αρκετά συχνά ενώ πρέπει να γίνεται απαραίτητη ανανέωση κάθε 6 με 12 μήνες. Οι περισσότεροι όμως εργαζόμενοι προβαίνουν στην ανανέωση του βιογραφικού τους κατά την διάρκεια που είναι άνεργοι.

Δώσε προσοχή στην έκταση για ένα εξαιρετικό βιογραφικό

Κρατώ βιογραφικό

Όταν ένα βιογραφικό έχει την σωστή έκταση τότε γίνεται αυτομάτως πιο ελκυστικό στα μάτια των υπευθύνων προσλήψεων. Θα πρέπει επίσης να πούμε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός λέξεων για ένα βιογραφικό αλλά σε γενικές γραμμές καλό θα είναι να μην υπερβαίνει τις 2 σελίδες.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί προτιμούν βιογραφικά που να μην ξεπερνούν την 1 σελίδα ενώ στην Ευρώπη πολλές φορές τα βιογραφικά μπορεί να ξεπερνούν την 1 σελίδα. Αρκετές φορές οι υποψήφιοι εργαζόμενοι προτιμούν μικρά σε έκταση βιογραφικά καθώς δεν θέλουν να κουράσουν τους υπεύθυνους προσλήψεων με σκοπό να πάρουν την θέση εργασίας.

Αν τώρα το βιογραφικό σου ξεπερνά τις 2 σελίδες τότε θα πρέπει να επιστρατεύσεις τις δυνατότητες που σου δίνουν τα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου. Πιο συγκεκριμένα τα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου έχουν την δυνατότητα αλλαγής των περιθωρίων αλλά και της γραμματοσειράς.

Όμως κατά την διάρκεια της εφαρμογής των περιθωρίων και τις γραμματοσειράς θα πρέπει να προσέξεις μην χαθεί σημαντική πληροφορία καθώς πολλές φορές συμβαίνει να διαγράφονται λέξεις ή γράμματα.

Πως να αποφύγουμε ένα λάθος βιογραφικό: Ποια λάθη συμβαίνουν πιο συχνά

Κρατώ βιογραφικό

Πολύ συχνά αρκετοί υποψήφιοι εργαζόμενοι κάνουν μια σειρά από λάθη στο βιογραφικό τους που τους στερούν την θέση εργασίας. Για να μπορούμε να αποφύγουμε αυτά τα λάθη θα πρέπει πρώτα να τα γνωρίζουμε. Πάμε να δούμε λοιπόν ποια είναι τα 4 συχνότερα λάθη που γίνονται σε ένα βιογραφικό.

 • Το πρώτο και το πιο συχνό λάθος είναι η αστοχία στην θέση εργασίας. Αρκετοί υποψήφιοι κάνουν αιτήσεις σε πολλές διαφορετικές θέσεις με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να στέλνουν βιογραφικό σε θέσεις εργασίας που δεν έχουν καμία σχετική γνώση.

Αποφάσισε λοιπόν τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις και στην συνέχεια ξεκίνησε την αναζήτηση της εργασίας. Εφόσον έχεις αποφασίσει τι είναι αυτό που θέλεις να ακολουθήσεις θα είσαι και πιο στοχευμένος και σίγουρος.

 • Αρκετά βιογραφικά δεν έχουν όλα τα απαραίτητα προσωπικά στοιχεία με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι προσλήψεων να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υποψήφιους.

Προσπάθησε να δώσεις όλα τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σου στην περίπτωση που επιλεχθείς για την θέση. Επίσης τα στοιχεία θα πρέπει να είναι πραγματικά καθώς αν δεν αντιστοιχούν σε εσένα οι υπεύθυνοι προσλήψεων θα απορρίψουν αμέσως το βιογραφικό σου.

 • Αρκετά είναι αυτά τα άτομα που δεν προσθέτουν φωτογραφία στο βιογραφικό τους σημείωμα με αποτέλεσμα να μην κάνουν καλή εντύπωση.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ένα βιογραφικό να είναι πλήρης και να περιέχει τα πάντα! ακόμα και μια φωτογραφία σου! Με την προσθήκη μιας φωτογραφίας δίνεις την εντύπωση ότι είσαι σοβαρός επαγγελματίας και ενδιαφέρεσαι πραγματικά για την θέση εργασίας.

Ποιες δεξιότητες θα κάνουν το βιογραφικό σου πιο αξιόπιστο

Κρατώ βιογραφικό

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθείς ονομαστικά σε κάποιες δεξιότητες που κατέχεις.

Για παράδειγμα μερικές που θα μπορούσες να πεις είναι:

 • Οργανωτικότητα
 • Ομαδικότητα
 • Ικανότητες στην ηγεσία
 • Γρήγορη και εύκολη επικοινωνία
 • Ευκολία στην προσαρμογή
 • Καλή διαχείριση του χρόνου

Σίγουρα κατέχεις κάποιες από τις παραπάνω δεξιότητες η αναφορά σε αυτές θα σε κάνει σίγουρα να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους υποψηφίους

Πως να δημιουργήσεις ένα αψεγάδιαστο και ελκυστικό βιογραφικό

Αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα ολοκληρωμένο και αισθητικά αψεγάδιαστο βιογραφικό μπες στο βιογραφικό. Το βιογραφικό είναι μια ιστοσελίδα που σε βοηθάει να δημιουργήσεις το δικό σου βιογραφικό σημείωμα εύκολα και γρήγορα. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που σας δίνει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι τα πολλά διαφορετικά πρότυπα αλλά και παραδείγματα που θα σε βοηθήσουν στο να δημιουργήσεις ένα εξαιρετικό βιογραφικό.

Αν θέλεις και εσύ να εντυπωσιάσεις τους διευθυντές πωλήσεων και να κερδίσεις σίγουρα την θέση εργασίας εμπιστεύσου το βιογραφικό.

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι απαραίτητο το βιογραφικό για όλες τις δουλειές;

Για την πλειοψηφία των επαγγελμάτων και για τις περισσότερες διαδικασίες πρόσληψης, η επίδειξη του βιογραφικού είναι απαραίτητη. Το βιογραφικό είναι ένα σύντομο έγγραφο που επιδυκνύει όλες τις ικανότητες και εμπείρίες σας και το οποίο θα σας χρειαστεί κατά 99% σε κάθε δουλειά που υποβάλετε αίτηση.

Πρέπει να κρατάτε το βιογραφικό πάντα μαζί σας;

Στην σημερινή εποχή δεν είναι απαραίτητο να κουβαλάτε το πραγματικό έγγραφο του βιογραφικού σας κάθε φορά που πηγαίνετε σε μια πιθανή συνέντευξη για δουλειά. Μπορείτε απλά να το έχετε σαν αρχείο στο κινητό σας και κάθε φορά που σας ζητείτε να το δείχνετε από το κινητό.

Πρέπει να κρατώ κάθε εμπειρία μου στο βιογραφικό;

Η μονολεκτική απάντηση είναι ναι! Εφόσον η συγκεκριμένη εμπειρία σχετίζεται με την θέση εργασίας που προσπαθείτε να κατακτήσετε, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο βιογραφικό σας. Θυμηθείτε πάντα να χρησιμοποιείτε την κρίση σας πριν προσθέσετε το οτιδήποτε στο βιογραφικό σας.

Похожие статьи