Οποιονδήποτε καλλιτεχνικό κλάδο και να εξετάσει κανείς, αποτελεί αντικείμενο πάθους που όσοι τον επιλέγουν συνήθως τον αγαπούν και δε βρίσκονται τυχαία να ασχολούνται με κάτι τέτοιο. Για ο,τιδήποτε θες να κάνεις σε κάποιον καλλιτεχνικό κλάδο, ως μη ελεύθερος επαγγελματίας, ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό βιογραφικό σημείωμα μπορεί να είναι ο καλύτερος συνοδοιπόρος για την επαγγελματική σου εξέλιξη και πορεία στο χώρο.
Ας υποθέσουμε ότι είσαι τραγουδιστής/ια, ηθοποιός, χορευτής/ια ή ο,τιδήποτε άλλο σχετικό. Το βιογραφικό σου σημείωμα ως καλλιτέχνης, πρέπει να δίνει έμφαση στις ικανότητές σου πάνω στο αντικείμενό σου, και στις όποιες διακρίσεις έχεις γνωρίσει σε διαγωνισμούς, συμμετοχές σε εκθέσεις, συναυλίες, performances κλπ. Σε αυτό το άρθρο θα σου δώσουμε συμβουλές και πρότυπα για το πως να στήσεις ένα πολύ καλό καλλιτεχνικό βιογραφικό σημείωμα.
Παράδειγμα βιογραφικού σημειώματος καλλιτέχνη
Τραγουδίστρια/Ερμηνεύτρια
Αγίου Ιωάννη Προδρόμου 32, 12325, Αθήνα
Τηλ: 6975555555
ionpa@gmail.com
LinkedIn.com/ionpa
Τραγουδίστρια και ερμηνεύτρια με εκτεταμένη εμπειρία και σπουδές στο κλασικό τραγούδι/μονωδία. Έχω συμμετάσχει σε αμέτρητες διασκευές και σχήματα κάθε είδους και έντασης, για μοναδικές ερμηνείας, διφωνίες, ensemble, ενώ είμαι και σταθερό μέλος χορωδίας με τακτικές πρόβες και ζωντανές εμφανίσεις.
Εργασιακή εμπειρία
- Εθνικό Ωδειο Χολαργού -Βοηθός καθηγητή κλασσικού τραγουδιού (2018-2019)
- Lab music education – Vocal coach και συμμετοχή σε ωδειακά σχήματα (2018-2022)
Μέλος της ομάδας μελετών vocal coaching και στο τμήμα αρμονίας για τη βασική κατανόηση των περιοχών κάθε φωνής και του ρόλου της στο σύνολο.
Σπουδές/Εκπαίδευση
Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – 2014-2019
Εθνικό ωδείο Αγίας Παρασκευής – Τμήμα μονωδίας – 2012-2016
Γλώσσες
- Ελληνικά – Μητρική
- Γαλλικά – Β2
- Αγγλικά – C2
Δεξιότητες
- Eυχέρεια στο τραγούδι
- Εξοικείωση με σύγχρονες τεχνικές φωνητικής
- Υψηλό επικοινωνιακό επίπεδο
- Υψηλή οργανωτική ικανότητα
- Άριστη διαχείρηση χρόνου
- Πάθος για τη μουσική και για κάθε είδους πρόκληση
- Πάθος για διδασκαλία
Hobby και ενδιαφέροντα
- Εθελοντισμός: Σε διάφορες συναυλίες διάσημων καλλιτεχνών εσωτερικού και εξωτερικού
- Πιάνο: 5 χρόνια εξάσκηση και μαθήματα με σχεδόν καθημερινή μελέτη
- Αθλητισμός: Προπονήσεις σε γυμναστήριο και στίβος
Το παραπάνω βιογραφικό είναι απλά ένα δείγμα βασικής δομής, και με την παραδοχή ότι το γράφει κάποιος/α που είναι τραγουδιστής/ια-μουσικός. Φυσικά μπορεί να προσαρμοστεί σε εικαστικούς, χορευτές/ιες και ο,τιδήποτε άλλο στο φάσμα του καλλιτεχνικού, αλλά και των Performing Arts. Φυσικά μπορείς να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου με τα δείγματα βιογραφικών που παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αναπτύξεις το νέο και βελτιωμένο σου βιογραφικό, τώρα κιόλας.
Πως να γράψεις ένα καλλιτεχνικό βιογραφικό σημείωμα
Το να είσαι καλλιτέχνης είναι ιδιότητα και state of mind, οπότε κατά πάσα πιθανότητα αυτό είναι το πάθος σου και ο τρόπος ζωής που έχεις επιλέξει ή θεωρείς μονόδρομο καθώς είναι συνυφασμένο με την ίδια σου την ύπαρξη.
Το να μπορέσεις όμως να βρεθείς σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα αποκτήσεις νέες γνώσεις και θα προσφέρεις αυτές που ήδη έχεις αποκτήσει στη μέχρι τώρα σταδιοδρομία σου στο χώρο, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερη πρόκληση στην Ελληνική πραγματικότητα.
Ένα καλοστημένο βιογραφικό σημείωμα μπορεί να δώσει τη σωστή και αρμόζουσα εικόνα στον πιθανό σου εργοδότη, να σου εξασφαλίσει συνεντεύξεις, και εν τέλει, την επόμενή σου δουλειά. Με μια ή δυο σελίδες δείξε ότι είσαι εσύ ο/η κατάλληλος/η καλλιτέχνης για τη θέση που ζητά να καλύψει ο εκάστωτε οργανισμός, εταιρεία, σχολή κλπ.
Αποφάσισε που ακριβώς θα απευθυνθείς και ποιά περιμένεις να είναι η καθημερινότητα και οι αρμοδιότητές σου, και στήσε το βιογραφικό σου με ανάλογο τρόπο. Μην ξεχνάς ότι το βιογραφικό σου είναι ένας λευκός καμβάς, ένα κομμάτι μάρμαρο που δεν έχει μορφοποιηθεί, ή μια χορογραφία που δεν έχει γραφτεί. Ακολουθούν κάποιες γενικές συμβουλές για το τι πρέπει να είναι το βιογραφικό σου:
- Πρέπει να είναι ιδιαίτερο και να αντικατοπτρίζει το ποιος/α είσαι ως καλλιτέχνης
- Να κάνει σαφή τη μέχρι τώρα επαφή σου με την τέχνη σου. Παρουσίασε την εμπειρία σου με τρόπο δημιουργικό και πρωτότυπο, χωρίς υπερβολές
- Συνοπτικά, δείξε με απλό και λακωνικό τρόπο πως θα προσφέρεις στην ομάδα της οποίας επιχειρείς να γίνεις μέλος
Διάταξη
Στην προκειμένη, η απλότητα είναι κλειδί για ένα καλό βιογραφικό σημείωμα. Χρησιμοποίησε γράμματα μεγέθους απο 10 ως 12pt και γραμματοσειρές όπως Times New Roman, Cambria, Arial ,Calibri, και Georgia, καθώς είναι πιο κλασσικές και γνώριμες στο μάτι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλες, αλλά με φιδώ, δεν είναι το πορτφόλιό σου αυτο. Δυο γραμματοσειρές είναι αρκετές. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια για τους τίτλους και ό,τι θες να ξεχωρίσει στο μάτι, και την άλλη για όλα τα υπόλοιπα κείμενα. Κάποιες συμβουλές για τη διάταξη:
- Καλό θα ήταν κάθε μέρος να καταλαμβάνει τη σημασία που έχει σε σχέση με την αίτηση που κάνεις, καθώς και τη θέση την οποία διεκδικείς. Μια διάταξη σε σειρές ή στήλες θα ήταν μια καλή αρχή για να εξετάσεις το στήσιμο
- Να έχει καθαρές υποπεριοχές οι οποίες να αφορούν ξεκάθαρα σε ένα μέρος, π.χ Εργασιακή εμπειρία. Τα εξωεπαγγελματικά σου ενδιαφέροντα δεν έχουν θέση εδώ
Μορφή και δομή
Αυτό που θα απασχολήσει περισσότερο τον πιθανό σου εργοδότη είναι η τελευταία σου ενασχόληση με την τέχνη σου καθώς και το τι σου αρέσει να κάνεις πάνω στο αντικείμενο. Αν ασχολήθηκες με χορογραφίες και συντονισμό χορευτικών ομάδων, ίσως να το μην το αναφέρεις ως πιο πρόσφατο γιατί θέλεις να μεταπηδήσεις σε ατομική διδασκαλία μοντέρνου χορού, και να δώσεις έμφαση στο πόσο καλά μπορείς να κάνεις αυτό.
Ο καλύτερος τρόπος να παρουσιάσεις τα στοιχεία σου, είναι με αντίστροφη χρονολογική σειρά . Αυτό θέλει να δει ένα εργοδότης, όλη την πορεία σου, με την πιο σχέτικη ή την πιο πρόσφατη, πρώτη στη λίστα.Μπορείς να αντλήσεις στοιχεία καθώς και να πάρεις ιδέες από τις παρακάτω συμβουλές που παρέχουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι:
- Ιεράρχησε σωστά το περιεχόμενό του με τα στοιχεία σου πρώτα μαζί με τον επαγγελματικό σου τίτλο, την εκπαίδευσή και τις σπουδές σου, καθώς και τα εργαλεία με τα οποία είσαι εξοικειωμένος στην εργασία σου
- Καθαρή κατηγοριοποίηση ικανοτήτων, χόμπι, εμπειρίας, κλπ
- Χρωματική παλέτα που να λειτουργεί με μια νύξη στην αντιμετώπιση του βιογραφικού σου ως task προς οργάνωση και ως μια μικρή σύνθεση από μόνο του
Τίτλος και στοιχεία επικοινωνίας
Όσον αφορά στο κομμάτι του επαγγελματικού σου τίτλου, σαν καλλιτέχνης ίσως να μην το έχεις σκεφτεί και πολύ, καθώς η δημιουργία ή/και το performance είναι αυτό για το οποίο ζεις και αναπνέεις. Πρέπει όμως να συνοψίζει το ποιος/α είσαι ως επαγγελματίας, χωρίς ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Πρέπει να είναι απλό και σαφές.
Χορογράφος/Χορεύτρια
Τηλ: 6998888888
Άγιoς Ιωάννης Ρέντης, Αθήνα
ionpa@gmail.com
LinkedIn.com/ionpa
Χορεύτρια
6998888888
ioannaboubou@gmail.com
Έλληνος Στρατιώτου 15, 13334, Αθήνα
Ημερομηνία γέννησης: 07/08/1996
Δε χρειάζεται συνήθως φωτογραφία στο βιογραφικό σημείωμα ενός καλλιτέχνη, καθώς η τέχνη σου και οι ικανότητές σου είναι αυτά που μετρούν πάνω απ’όλα, και δε συνίσταται απο τους περισσότερους recruiters και hiring managers. Αυτό διότι η πρώτη εντύπωση έχει να κάνει με το περιεχόμενο του βιογραφικού σου και όχι με την εμφάνισή σου. Έτσι οποιαδήποτε προκατάληψη μένει εκτός συναγωνισμού. Αν πάλι αποφασίσεις να συμπεριλάβεις φωτογραφία, φρόντισε να είναι επαγγελματική, σοβαρή και καλοφωτισμένη. Μην ξεχνάς να χαμογελάς.
Εμπειρία: Θεμελιώδης για τους καλλιτέχνες?
Σε αυτό το μέρος του σημειώματός σου, σου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσεις σύντομα τη μέχρι τώρα εργασιακή σου εμπειρία στον κλάδο σου, είτε είσαι Ακαδημαϊκός/καθηγητής, είτε καλλιτέχνης που αναζητεί συνεργασίες ή νέους πελάτες. Η δουλεία σου μπορεί να περιλαμβάνει τεχνικές γνώσεις και αντίληψη για τα πράγματα, και πρέπει να μπορείς να δώσεις μια γεύση του σε τι ακριβώς διαθέτεις εμπειρία.
Ιεράρχησε σωστά τι θα αναφέρεις πρώτο και τι ίσως δεν αναφέρεις καθόλου, βλέποντας τι ακριβώς ζητά απο τον υποψήφιο η αγγελία του εκάστωσε οργανισμού, ιδρύματος, σχολής ή εταιρείας. Ξεκίνα με του που εργάζεσαι αυτή τη στιγμή και συνέδεσε την ειδικότητά σου με αυτό που θέλεις να κάνεις.
Αν η τελευταία εταιρεία με την οποία συνεργάστηκες δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με το αντικείμενο αυτής στην οποία ευελπιστείς να εργαστείς, μπορείς να επικεντρωθείς και να δώσεις μεγαλύτερη έμφαση σε κάποια άλλη σου συνεργασία, ή κάποιο άλλο έργο/προτζεκτ/σχήμα που θεωρείς σημαντικότερο απο τη μέχρι τώρα σταδιοδρομία σου.
Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές πάνω σε αυτό το μέρος του καλλιτεχνικού βιογραφικού σημειώματος, καθώς και ένα υπόδειγμα παρουσίασης εργασιακής εμπειρίας, για λίγο καλύτερη εικόνα:
- Απλά και συνοπτικά, περιγραφή του ρόλου σου σε άλλες σχετικές δουλείες
- Κάθε τμήμα να είμαι μέχρι δυο με τρεις γραμμές κειμένου, με μέγιστη μια παράγραφο αν υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος να δώσεις έκταση
- Μπορείς να εισάγεις κάποιο Passion project ή διαγωνισμούς που έχεις συμμετάσχει, δικά σου σχήματα, έργα ή ο,τιδήποτε άλλο
- Δε συνιστούμε να συμπεριλάβεις άσχετη με το αντικείμενο εμπειρία, εκτός αν αυτή είναι η πρώτη σου δουλειά στο αντικείμενο ως εργαζόμενος
Iris Dance Studio
Δασκάλα στο ομαδικό jazz χορού
Ιανουάριος 2020-Απρίλιος 2022
- Μέλος τριμελούς ομάδας καθηγητών στο μοντέρνο jazz τμήμα του studio με παρουσίαση της δουλειάς μας ζωντανά στο τέλος κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς.
- Συντονισμός του τμήματος σε συνεργασία με την ομάδα μου, δημιουργία χορογραφιών και θεματικών, αμφιέσεων και σκηνικών.
Κι αν δεν έχεις εμπειρία….
Αν δεν έχεις εμπειρία, προσπάθησε να τονίσεις ό,τι χαρακτηριστικά έχεις τα οποία μπορούν να σε κάνουν να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους άπειρους υποψήφιους. Διαθέτεις πολλά εργαλεία και τη δημιουργική σκέψη που απαιτείται στο επάγγελμα, οπότε μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητές σου σημαντικά αν τονίσεις τα δυνατά σου σημεία.
Επισήμανε τις σπουδές και την εκπαίδευσή σου
Οι περισσότεροι από αυτούς που θα δουν το βιογραφικό σου κατά την περίοδο που αναζητείς εργασία, θα επικεντρωθούν στις σπουδές σου και στην εμπειρία σου. Αν αυτή είναι η πρώτη σου δουλειά και θες να μπεις σε ένα εργαστήριο, μια σχολή, ή σε μια όμαδα ανθρώπων για να εργαστείς σε μια έκθεση, αυτά τα δυο είναι πολύ σημαντικά σε αυτή σου την αποστολή.
Το πτυχίο του Πανεπιστημίου, της σχολής Καλών Τεχνών, του Ωδείου, ή ό,τι άλλο μπορεί να έχεις ως καλλιτέχνης είναι το πιο κυρίαρχο στοιχείο, και κάποιοι θα κοιτάξουν και από ποιο ίδρυμα έχεις αποφοιτήσει. Αν αφιερώσεις το χρόνο και τον κόπο να αποκτήσεις κάποιον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ή με κάποιον τρόπο έχεις εξειδικευτεί σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του κλάδου σου, η σωστή αναφορά σε αυτό θα σε βοηθήσει.
Ακολουθεί ένα ενδεικτικό υπόδειγμα που θα σε βοηθήσει να γράψεις αυτό το μέρος του βιογραφικού σου:
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Αθήνα, 2014-2019
Δεξιότητες στο βιογραφικό σημείωμα ενός καλλιτέχνη
Ως καλλιτέχνης που αναζητεί εργασία κατ’αυτόν τον τρόπο, θέλεις να προσληφθείς άμεσα και να αποκτήσεις αυτό που πραγματικά επιθυμείς στην επαγγελματική σου ζωή και σταδιοδρομία. Αυτό που πρέπει να επιτύχεις μέσα απο το βιογραφικό σου σημείωμα, είναι η ακαριαία θετική εντύπωση στον παραλήπτη.
Πρέπει να μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να λάβει χώρα μια συνέντευξη ή συνάντηση, και να δείξεις με το ήθος, τη συνέπεια και την αύρα σου ότι είσαι ο/η κατάλληλος/η για τη δουλειά. Για να συμβεί αυτό πρέπει να διαθέτεις ένα σύνολο τεχνικών, αλλά και ήπιων δεξιοτήτων, ανάλογα τον κλάδο φυσικά.
Ακολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα δεξιοτήτων τις οποίες πρέπει να κατέχεις:
Τεχνικές δεξιότητες:
- Το αντικείμενό σου (χορός, ζωγραφική, τραγούδι κλπ)
- Διαφορετικές τεχνικές χρήσιμες για διδασκαλία π.χ
- Λογισμικά που απαιτούνται (αν είσαι δημιουργικός/η γραφίστας/ρια π.χ)
- Βασική γνώση διδακτέας ύλης σε περιπτώσεις διδασκαλίας
- Τη ρουτίνα και τις απαιτήσεις της σε περίπτωση οντισιόν
- Γνώσεις θεωρητικές και εγκυκλοπαιδικές πάνω στο αντικείμενό σου
Ήπιες δεξιότητες:
- Δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων
- Ομαδικό πνεύμα
- Ηγετική ικανότητα
- Κριτική σκέψη
- Οργανωτική ικανότητα
- Διαχείρηση χρόνου και χρονοδιαγράμματος
- Δυνατότητα λήψης αποφάσεων
- Άνεση στο performance μπροστά σε κοινό
Συνιστούμε να επιλέξεις 5 με 7 δεξιότητες για το καλλιτεχνικό βιογραφικό σου, τόσο για το τεχνικό μέρος όσο και για τις ήπιες ικανότητες που χρειάζονται, και να επικεντρωθείς σε αυτές. Επίλεξέ τες προσεκτικά και ανάλογα με τη θέση που διεκδικείς πάντα.
Η παρουσίαση παραπάνω ικανοτήτων, ιδίως για κάποιον με λίγη εμπειρία, μπορεί να κινήσει υποψίες, οπότε δε χρειάζεται να το παρακάνεις με το πόσες ικανότητες έχεις, ακόμη κι αν είναι όντως πολλές, ασχέτως εμπειρίας.
Επαγγελματική περίληψη: Μια σύντομη εισαγωγή στο προφίλ σου ως εργαζόμενος/η
Η πρώτη αλληλεπίδραση είναι μεταξύ εργοδότη και βιογραφικού, αυτό ισχύει σε κάθε επίπεδο και σε κάθε είδους εργασία, ασχέτως του πόσο επαναλαμβανόμενη και τεχνοκρατική, ή καλλιτεχνική, μπορεί να είναι. Με το κατάλληλο ύφος και τόνο, μπορείς να συμπεριλάβεις πολύ σημαντικές πληροφορίες-κλειδιά, και να δώσεις έμφαση εκεί που πρέπει.
Η επαγγελματική σου περιγραφή μπορεί να έχει να κάνει με τους επαγγελματικούς σου στόχους για το μέλλον, τονίζοντας πως μπορείς να κάνεις άμεσα την αρχή με τη συγκεκριμένη συνεργασία. Μια πολύ καλή πρώτη εντύπωση είναι απαραίτητη για να έχεις καλές πιθανότητες να κανονιστεί μια δια ζώσης συνάντηση με πιθανούς εργοδότες.
Ακολουθούν, ένα προτεινόμενο και ένα μη προτεινόμενο παράδειγμα, για να καταλάβεις καλύτερα τι εννοούμε σε κάθε περίπτωση:
Η δομή πρέπει να είναι σαφής και ξεκάθαρη, να τονίζεις ποιοί είναι οι στόχοι σου στον κλάδο σου και γιατί θα είσαι καλό ταίρι για τη συγκεκριμένη θέση. Γενικές φράσεις που δείχνουν ότι το κάνεις γιατί δεν έχεις επιλογή ή γιατί έχεις ανάγκη τα χρήματα, δεν έχουν θέση εδώ, ακόμη κι αν αυτή είναι η πραγματικότητα. Η τέχνη σου είναι σημαντική αλλά το ταλέντο ίσως δεν είναι κάτι στο οποίο πρέπει να επικεντρωθείς σε αυτό το σημείο.
Η επαγγελματική περίληψη
Μια πολύ καλή πρώτη εικόνα, είναι απαραίτητη για να έχεις καλές πιθανότητες να κληθείς για συνέντευξη, καθώς ό,τι έχει σχέση με τέχνη μπορεί να είναι και αρκετά υποκειμενικό. Αρκεί να επιβεβαιώσει αυτός/η που έχεις απέναντί σου, ότι είσαι το άτομο που θέλει για τη θέση που διεκδικείς.
Πρέπει να μπορείς να δώσεις μια καλή πρώτη εικόνα χωρίς να είσαι παρόν/ούσα. Το ύφος και οι πληροφορίες-κλειδιά σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της θέσης, είναι ύψιστης σημασίας. Καλείσαι λοιπόν στο βιογραφικό σου να περιγράψεις σύντομα τον επαγγελματικό σου εαυτό, όχι κατ’ανάγκη και τον καλλιτεχνικό σου όμως.
Ας δούμε τώρα μέσα απο παραδείγματα, πως μπορείς να γράψεις την καλύτερη δυνατή περίληψη:
Η δομή πρέπει να είναι σαφής και να επικεντρώνεται σε ό,τι έχεις πολλή εμπειρία και σε ό,τι αναζητά η αγγελία ως προαπαιτούμενο.
Γράψε ένα εξαιρετικό βιογραφικό χωρίς κόπο
Δώσε έμφαση σε αυτά που σε κάνουν εξαιρετικό/ή στη δουλειά σου και στο αντικείμενό σου. Είναι κρίσιμο να αναδείξεις τα δυνατά σου σημεία και πιθανές ικανότητες που άλλοι υποψήφιοι ίσως δε διαθέτουν, ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητές σου σημαντικά. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές και κατευθυντήριες που θα σου φανούν χρήσιμες:
- Μην ξεχνάς να εκμεταλλευτείς σημαντικές λέξεις-κλειδιά της αγγελίας, ή αυτές που χαρακτηρίζουν τον οργανισμό στον οποίο απευθύνεσαι
- Η σωστή δομή και διάταξη του βιογραφικού σου είναι σημαντική
- Πάρε το χρόνο σου να το στήσεις και να βρεις τον ξεκάθαρο στόχο σου
- Αντιμετώπισέ το σα μια σύνθεση η οποία θα δείξει πράγματα για εσένα
- Επίλεξε προσεκτικά μια αρμόζουσα χρωματική παλέτα (μέγιστο τα τρία χρώματα)
- Διάβασε ήρεμα και υπομονετικά το βιογραφικό σου ώστε να εντοπίσεις, και να διορθώσεις, τυχόν λάθη
- Να είσαι ειλικρινής και ανοιχτός/η, δεν έχει σημασία πάντα το να πληρείς όλες τις προϋποθέσεις
Αναζήτησε τώρα ποιο πρότυπο βιογραφικού θα χρησιμοποιήσεις για να ξεκινήσεις την πορεία σου στον καλλιτεχνικό χώρο.
Συχνές ερωτήσεις (FAQ‘S)
Τι επαγγελματικές επιλογές έχω ως καλλιτέχνης?
Εδώ θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μια όσο καλύτερη κατακλείδα γίνεται καλύπτοντας πολλαπλούς κλάδους και σενάρια εργασίας που χρειάζονται καλλιτεχνικό βιογραφικό σημείωμα, συνοπτικά.
Μπορεί να είσαι χορευτής/τρια, ζωγράφος, κιθαρίστας/τρια, γλύπτης/τρια ή ο,τιδήποτε άλλο, και να θες να διδάξεις σε μια ιδιωτική σχολή ή σε ένα Πανεπιστήμιο-Ιδιωτικό κολλέγιο. Μπορεί να είσαι ηθοποιός και να θες να στείλεις ένα βιογραφικό για μια οντισιόν, είτε να λάβεις μέρος σε ένα σχήμα ως μουσικός, χορευτής, ή ο,τιδήποτε άλλο. Η διδασκαλία, η συνεργασία, η δημιουργική απασχόληση και κάθε είδους παιδαγωγική διαδικασία, σε αφορά.
Τι ικανότητες χρειάζεται να έχω ως καλλιτέχνης?
Ο πρώτος και πολύ σημαντικός τομέας στον οποίο χρειάζεται ικανότητα, είναι η ίδια σου η τέχνη. Πρέπει να γνωρίζεις τεχνικές, τρόπους διδασκαλίας, να είσαι σε φόρμα σωματική και πνευματικά. Οι καλλιτεχνικοί και πολύ δημιουργικοί άνθρωποι έχουν άλλο είδους εγκέφαλο και λειτουργούν διαφορετικά, οπότε είναι κρίσιμο να έχεις και τις κοινωνικές ικανότητες που χρειάζονται αν σκοπεύεις να συναναστραφείς με πελάτες, συναδέλφους ή μαθητές στη δουλειά σου.
Βρες εδώ το καλύτερο πρότυπο καλλιτεχνικού βιογραφικού σημειώματος, και ξεκίνα να γράφεις τώρα τη νέα και βελτιωμένη εκδοχή του για να φτάσεις ένα βήμα πιο κοντά στη δουλειά των ονείρων σου. Καλό γράψιμο και καλή επιτυχία.