Βιογραφικό σημείωμα Κτηνιάτρου | Παραδείγματα, συμβουλές & πρότυπα

Το επάγγελμα του κτηνιάτρου μπορεί να είναι σχετικά νέο με την έννοια που το γνωρίζουμε σήμερα, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχει γνωρίσει τρομερή άνθιση. Η κοινωνία αλλάζει και μαζί της αλλάζουν και οι συνήθειες του απλού ανθρώπου.

Средняя оценка для этого шаблона

5.0
Rated 5.0 out of 5
Из 1 отзывов покупателей

Τα ζώα από αγροτικά εργαλεία και μια παρουσία στα χωριά τη δεκαετία του ‘70, έχουν πλέον αρκετά διαφορετικό ρόλο σε μια κοινωνία στην οποία η αγροτική δραστηριότητα μειώνεται σημαντικά τελευταία.

Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου από αρχαιοτάτων χρόνων και πως πολλά ζωάκια ευθύνονται για την αποφυγή υγειονομικών προβλημάτων. Το να γίνει κάποιος κτηνίατρος λοιπόν,προσφέρει προκλήσεις, επαφή με τους αγαπημένους μας τετράποδους, και μη, φίλους, αλλά και συμβάλλει στο να κρατάμε υγιή τα κατοικίδιά μας.

Τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα στον τομέα αυτόν μπορεί να είναι μια πρόκληση, ιδίως αν τώρα κάνεις την αρχή σου. Το να βρεις την πρώτη, ή την επόμενή σου δουλειά, μπορεί να γίνει πιο εύκολο με ένα σωστά στημένο βιογραφικό σημείωμα κτηνιάτρου. Είτε δουλέψεις σε κάποια κλινική είτε σε κάποιον οργανισμό ή Μ.Κ.Ο, σκοπός μας είναι να σε βοηθήσουμε να το πετύχεις.

Ένα επαγγελματικό βιογραφικό σημείωμα είναι αυτό που χρειάζεσαι, λοιπόν, για να μπορούμε να μιλήσουμε για αναζήτηση εργασίας. Θα επιχειρήσουμε να σου δώσουμε μια εικόνα των επιλογών που έχεις καθώς και καθοδήγηση στο πως να στήσεις ένα βιογραφικό που θα λειτουργεί υπέρ σου.

Τέλος, καθώς κάθε επάγγελμα υφίσταται για το βιοπορισμό του ανθρώπου, μπορείς να βρεις κάποια ενδεικτικά στοιχεία για τις απολαβές του επαγγέλματος, εδώ.

Παράδειγμα βιογραφικού σημειώματος Κτηνιάτρου

Πέτρος Ιωάννης Παύλου
Κτηνίατρος
Αγίου Προκοπίου 42, 12321, Αθήνα
Τηλ: 6974544464
petrospaulou@gmail.com
LinkedIn.com/petrospaulou

Νέος κτηνίατρος, απόφοιτος τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με μεγάλο πάθος για την επαφή με τα ζώα και την περίθαλψή τους.

Εργασιακή εμπειρία
Κτηνιατρική κλινική Petmed – Πρακτική άσκηση (2021-2022)
Βοηθός κτηνιάτρου με εμπειρία σε αναισθησίες και χειρουργεία μικρών ζώων. Έχω εργαστεί σε δυο κλινικές στις οποίες απέκτησα και εμπειρία στη διάγνωση και χορήγηση αγωγής, καθώς και δεξιότητες στην ομαλή αντιμετώπιση των ιδιοκτητών των ζώων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σπουδές/Εκπαίδευση
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας -Τμήμα Κτηνιατρικής (2015-2021)
Faculty of Veterinary Medicine of the University of Lisbon (Erasmus 2018-2019)

Γλώσσες

  • Ελληνικά – Μητρική
  • Αγγλικά – C1
  • Γερμανικά – Β2
  • Πορτογαλικά – Α1

Δεξιότητες

  • Υψηλό επικοινωνιακό επίπεδο
  • Υψηλή οργανωτική ικανότητα
  • Άριστη διαχείριση χρόνου
  • Γνώση φαρμάκων και αγωγών για ποικιλία ζώων
  • Πάθος και αγάπη για την φροντίδα ζώων

Hobby και ενδιαφέροντα

  • Εθελοντισμός: Καταφύγιο αδέσποτων ζώων Μαρκοπούλου απο το 2017.
  • Μουσική: Σπουδές στην τζαζ μουσική και εμφανίσεις σε φεστιβάλ και σκηνές της Αθήνας και του Βόλου ως σαξοφωνίστας.
  • Αθλητισμός: Τακτικές προπονήσεις σε γυμναστήριο, τρέξιμο αντοχής-ημιμαραθώνιοι από το 2016, μέχρι και σήμερα
Το παραπάνω βιογραφικό αποτελεί ένα θεμελιώδες πρότυπο-παράδειγμα  που μπορεί να λειτουργήσει για σένα και τις ανάγκες σου, και να σου δώσει το έναυσμα να δημιουργήσεις το δικό σου. Φυσικά, προτείνουμε  εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου και με τα δείγματα βιογραφικών που παρέχουμε.  Ακολουθούν ενδιαφέρουσες ενότητες που αφορούν το βιογραφικό και την επαγγελματική σου σταδιοδρομία, ελπίζουμε να σε βοηθήσουν με τον τρόπο που περιμένεις.

Πως να γράψεις το βιογραφικό σημείωμα Κτηνιάτρου

Η επαγγελματική σου πορεία σε αυτό τον ιδιαίτερο κλάδο, όπως και κάθε άλλος, προαπαιτεί ένα καλό βιογραφικό ως κύριο μέσο για την εύρεση της εργασίας που αναζητάς. Μέσω του βιογραφικού σου μπορείς να κάνεις όλη την διαφορά σε σχέση με άλλους υποψηφίους και να περάσεις στον πρώτο, ή στον επόμενο, κύκλο συνεντεύξεων για μια θέση εργασίας.

Δώσε μια καλή και επαγγελματική εικόνα στο μελλοντικό σου εργοδότη κάνοντας μια αξιόλογη πρώτη εντύπωση μέσα από το σημείωμά σου. Δώσε έμφαση στα δυνατά σου σημεία και στις πιο χαρακτηριστικές σου δεξιότητες, ήπιες ή τεχνικές, τις σπουδές και την εμπειρία σου, και δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα.

Δείξε μέσα σε μια σελίδα, ότι είσαι ο/η κατάλληλος/η για τη δουλειά, ότι έχεις την κατάρτιση και την εμπειρία να ανταπεξέλθεις. Αν είσαι άπειρος και δε διαθέτεις τα προαπαιτούμενα, δείξε ήθος και χαρακτήρα, μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, και σίγουρα θα μετρήσει θετικά.

Ακολουθούν κάποιες συμβουλες για το ρόλο που παίζει το βιογραφικό σημείωμα και το τι πρέπει να πετυχαίνει ως επίσημο επαγγελματικό σου έγγραφο:

  • Ιδανικά, πρέπει να αναδεικνύει την προσωπικότητά σου, καθώς έτσι έχεις περισσότερες πιθανότητες να ξεχωρίσεις ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους
  • Η επαφή σου με το αντικείμενο και η σχετική εργασιακή σου εμπειρία πρέπει να είναι ξεκάθαρες μέσα σε αυτή τη μια σελίδα. Μπορείς να την παρουσιάσεις με αντίστροφη χρονολογική σειρά ή με σειρά σχετικότητας ως προς τη θέση που διεκδικείς
  • Θα πρέπει με κάποιον τρόπο να δείχνει γιατί αξίζεις τη συγκεκριμένη θέση, σύντομα και περιεκτικά
  • Πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ακριβείς απαιτήσεις της εκάστοτε θέσης με έμφαση στις λέξεις-κλειδιά, στο χαρακτήρα σου, αλλά και στις απαιτήσεις που θέτει

βιογραφικό σημείωμα κτηνιάτρου

Η διάταξη του βιογραφικού

Είναι κρίσιμο το βιογραφικό σου να είναι απλό, αλλά όχι απλοϊκό και αδιάφορο, δε θα ξεχωρίσεις έτσι. Χρησιμοποίησε γράμματα μεγέθους 10-12pt και γραμματοσειρές όπως Times New Roman, Georgia, Calibri, Cambria, Gothic και Arial, καθώς είναι πιο κλασικές και γνώριμες στο μάτι, δε χρειάζεται κάτι πιο εξεζητημένο σε αυτό το κομμάτι. Δυο γραμματοσειρές είναι αρκετές για να ξεχωρίσεις τίτλους από κείμενο, καθώς και δύο μεγέθη γραμμάτων για να διαχωρίζονται μεταξύ τους.

Κάποιες βασικές κατευθυντήριες για τη διάταξη του σημειώματός σου:

  • Οργάνωσέ το σε σειρές ή στήλες, καθώς κάτι τέτοιο συνήθως λειτουργεί και είναι ξεκάθαρο ως διάταξη. Κάθε μέρος να καταλαμβάνει έκταση ανάλογη της σχετικότητάς του με τη θέση καθώς και την εταιρεία ή οργανισμό που την προσφέρει
  • Να είναι σαφής η παρουσίαση της πληροφορίας και να μη μπερδεύει τον αναγνώστη
  • Οι υποπεριοχές του να είναι ξεκάθαρες, και κάθε μια να φέρει τον αντίστοιχο τίτλο. Για παράδειγμα, τα χόμπι σου ενδιαφέροντα δεν έχουν καμία απολύτως θέση στο κομμάτι που είναι αφιερωμένο στις σπουδές σου

Η μορφή και η δομή

Η κατάλληλη δομή και οργάνωση του βιογραφικού μπορεί να δείξει πολλά για σένα, την προσωπικότητά σου και τον επαγγελματισμό σου. Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, η σαφήνεια και η καλή οργάνωση δείχνει ότι είσαι μεθοδικός/η, οργανωμένος/η, άρα μάλλον θα είσαι πιο σωστός/ή στην εργασία σου, εμπνέει εμπιστοσύνη κάτι τέτοιο, και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Η μορφή που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για το βιογραφικό σημείωμα κτηνιάτρου μπορεί να βασιστεί στα παρακάτω:

  • Εμφάνισε τα στοιχεία σου σε θέση που να τα βρίσκει κανείς εύκολα, ίσως πάνω πάνω, ώστε να μπορεί ο πιθανός εργοδότης ή υπέυθυνος για την πρόσληψη να επικοινωνήσει άμεσα μαζί σου ή να επισκεφθεί τη σελίδα σου σε κάποια πλατφόρμα για επαγγελματίες (π.χ LinkedIn), και να ανακαλύψει πράγματα για σένα
  • Τα στοιχεία αυτά καλό θα ήταν να ακολουθούνται από την εκπαίδευσή σου και τις σπουδές σου, ακολουθούμενα από την εμπειρία σου στον κλάδο
  • Να κάνεις καθαρή κατηγοριοποίηση ικανοτήτων, εμπειρίας, χόμπι, κλπ.
  • Προσπάθησε να δείξεις στοιχεία του χαρακτήρα σου μέσα από χόμπι και ενδιαφέροντα, τον, τον τρόπο γραφής σου, το πως παρουσιάζεις τον εαυτό σου για να αναδείξεις τις ικανότητές σου

Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, τα στοιχεία επικοινωνίας και οι βασικές σου πληροφορίες πρέπει να μπορεί να τις βρει εύκολα ο παραλήπτης, ωστόσο πρόσεξε να μην αποτελούν το κυρίαρχο στοιχεία της σελίδας του βιογραφικό σου. Η εμπειρία, οι σπουδές  και οι δεξιότητες σου είναι τα στοιχεία στα οποία θες να επικεντρωθεί ο αναγνώστης του βιογραφικού σου.

Ένας σαφής επαγγελματικός τίτλος είναι πάντα ένα θετικό στοιχείο στην αναζήτησή σου και καλό θα ήταν να σε καθορίζει μέσα από 2 με 3 λέξεις μονάχα. Μην ξεχνάς ότι το βιογραφικό σου είναι ο αντιπρόσωπός σου και μέσω αυτού επιχειρείς να προωθήσεις τον εαυτό σου και να πείσεις ότι είσαι κατάλληλος/η για μια θέση εργασίας. Αν δεν καταφέρεις να πετύχεις κάτι τέτοιο, θα πρέπει τουλάχιστον να καταφέρεις να ξεχωρίσεις απο τους υπόλοιπους, για καλύτερες πιθανότητες.

Αν το βιογραφικό σου δεν περιέχει για κάποιο λόγο αυτά τα βασικά στοιχεία, τότε είναι πρακτικά άχρηστο. Αν ο αναγνώστης δε μπορεί να βρει τον αριθμό του τηλεφώνου σου, μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώστε να σε καλέσει για συνέντευξη, τότε έχουμε αποτύχει. Αν για κάποιο λόγο δε του/ης δώσεις να καταλάβει σε τι έχεις εμπειρία, δε θα ασχοληθεί περαιτέρω καθώς ο χρόνος που μπορεί να αφιερώσει σε ένα βιογραφικό είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Ακολουθεί μια σύντομα λίστα από βασικά συστατικά στοιχεία ενός βιογραφικού:

  • Πλήρες ονοματεπώνυμο επαγγελματία
  • Επαγγελματικός τίτλος
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)
  • Προσωπικός αριθμός τηλεφώνου (ή και σταθερό αν είναι σκόπιμο)
  • Προφίλ σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αναζήτησης εργασίας (π.χ LinkedIn)
Σημείωση: Ο τίτλος πρέπει να είναι πρώτος από τα στοιχεία αυτά, καλό θα ήταν να τον ακολουθούν τα στοιχεία σου. Ο τίτλος εδώ δε μπορεί να διαφοροποιηθεί αρκετά στο συγκεκριμένο επάγγελμα όπως, για παράδειγμα στο βιογραφικό ενός πωλητή. Η σειρά των υπόλοιπων στοιχείων είναι θέμα προτίμησης και του τρόπου που επιθυμείς να επικοινωνήσει ο παραλήπτης μαζί σου.
Σημείωση:  Κάτι που πολλοί αγνοούν είναι το γεγονός ότι το βιογραφικό σου σημείωμα πρέπει να είναι πάντα πλήρως ενημερωμένο. Αν έχεις αλλάξει αριθμό τηλεφώνου ή email, τότε το βιογραφικό σου πρακτικά αχρηστεύεται. Φρόντισε να είναι πάντα ενημερωμένο.

Παρακάτω μπορείς να βρεις παραδείγματα προς μίμηση και αποφυγή όταν γράφεις αυτά σου τα στοιχεία στο βιογραφικό σου σημείωμα:

Καλό παράδειγμα - Προτεινόμενο
Πέτρος Ιωάννης Παύλου
Βοηθός κτηνιάτρου
Petrospaulou@gmail.com
LinkedIn.com/petrospaulou
Αγία Βαρβάρα, 12321, Αθήνα
Τηλ: 6974544464
Κακό παράδειγμα - Μη προτεινόμενο
Πέτρος Ιωάννης Παύλου
Απόφοιτος κτηνιατρικής σχολής
Τηλ: 6971234569
Αθήνα
Αν δεν έχεις εργασιακή εμπειρία, να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος/η εκεί έξω. Διάλεξε προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο θα στήσεις το βιογραφικό σου και όλα θα γίνουν εν καιρώ. Ακολούθησε τις συμβουλές και τα πρότυπά μας, οπλίσου με υπομονή και δώσε παραπάνω σημασία στις διασυνδέσεις σου. Χρειάζεται τύχη, τόλμη και ικανότητα για να βρεις την πρώτη σου εργασία.

βιογραφικό σημείωμα κτηνιάτρου

Μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις τις σπουδές σου

Η συνολική σου πορεία μέχρι τώρα, οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο, η εκπαίδευσή σου, κάποια πρακτική άσκηση ή κάποια ημερίδα που παρακολούθησες, όλα έχουν μεγάλη σημασία στα μάτια του παραλήπτη του βιογραφικού σου, ιδίως αν δεν έχεις εμπειρία ως κτηνίατρος.

Ό,τι δεξιότητες έχεις αποκτήσει στην μέχρι τώρα πορεία σου στο χώρο, καλό θα ήταν να τις συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου σημείωμα. Ακόμη κι αν αυτό είναι απλά κάποια σεμινάρια ή απλά οι σπουδές σου σε κάποια σχολή, πρέπει να καταφέρεις να πορευτείς με ό,τι έχεις, χωρίς να αμελείς να εμπλουτίζεις συνεχώς το βιογραφικό και την όλη σου κατάρτιση φυσικά.

Ακολουθούν ένα πολύ απλό και βασικά παραδείγματα που ελπίζουμε να σε βοηθήσει στην επιγραμματική παρουσίαση των σπουδών σου:

Υπόδειγμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Κτηνιατρικής
Καρδίτσα, 2016-2021

Δεξιότητες στο βιογραφικό σημείωμα Κτηνίατρου

Σίγουρα θα ήθελες να προσληφθείς άμεσα και να αποκτήσεις αυτό που πραγματικά επιθυμείς στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Αυτό θα καταστεί εφικτό αν μπορέσεις να κάνεις ακαριαία θετική εντύπωση στον εργοδότη σου μέσα, αρχικά, μέσα από το βιογραφικό σου σημείωμα.

Για να συμβεί αυτό πρέπει να διαθέτεις ένα σύνολο τεχνικών γνώσεων, αλλά και ήπιων δεξιοτήτων που έχουν να κάνει με τα ζώα αυτά καθαυτά, καθώς και φάρμακα κλπ. Αν θέλεις πραγματικά να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να κληθείς για συνέντευξη από μια κλινική ή κάποιο ιατρείο μικρών ζώων, θα πρέπει να δείξεις ότι έχεις τις ικανότητες που απαιτούνται.

Δείξε ότι είσαι ο/η εργαζόμενος/η που αναζητεί το συγκεκριμένο ιατρείο, και δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα για τα επόμενά σου βήματα στον κλάδο αυτόν.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα ήταν καλό να διαθέτεις ως κτηνίατρος:

Τεχνικές δεξιότητες:

  • Χειρισμός Ηλεκτρονικού υπολογιστή
  • Καθαρισμός και φροντίδα πληγών
  • Χειρουργικές ικανότητες
  • Ικανότητα χορήγησης εμβολίων
  • Συνταγογράφηση – Αγωγή
  • Δυνατότητα χειρισμού εξοπλισμού για ακτινογραφίες και λοιπές εξετάσεις

Ήπιες δεξιότητες:

  • Δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων
  • Κριτική σκέψη
  • Οργανωτική ικανότητα
  • Ομαλή διαχείριση ιδιοκτητών των ζώων
  • Δυνατότητα λήψης αποφάσεων
  • Παροχή συμβουλών για την υγεία των ζώων
  • Ομαδικό πνεύμα

Συνήθως συνιστούμε να επιλέξεις 5 με 7 δεξιότητες για το βιογραφικό, αλλά στην περίπτωση του κτηνιάτρου μπορείς να υπερβείς αυτό τον αριθμό. Οι τεχνικές όσο και ήπιες (soft skills) ικανότητες είναι σημαντικές σε ένα τόσο πρακτικό επάγγελμα. Επίλεξέ τες προσεκτικά και προσάρμοσε τη λίστα σου ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε θέσης που διεκδικείς. Μη δείξεις υπερβολικά πολλές, ή άσχετες με το αντικείμενο, δεν συνίσταται κάτι τέτοιο.

βιογραφικό σημείωμα κτηνιάτρου

Η επαγγελματική σου περίληψη

Μια πολύ καλή πρώτη εικόνα η οποία να προκύπτει από το βιογραφικό, είναι ένα πολύ θετικό σενάριο. Το να περάσεις μηνύματα σε κάποιον μέσα από μια σελίδα και χωρίς να είσαι παρών/ούσα, είναι δύσκολο αλλά εφικτό, και αυτό είναι το στοίχημα του βιογραφικού στην ουσία. Η πρώτη σου αλληλεπίδραση με τον παραλήπτη γίνεται μέσω του εκπροσώπου σου, ο οποίος δεν είναι άλλος από το βιογραφικό σημείωμα.

Αν καταφέρεις να το χειριστείς σωστά και να κάνεις τον παραλήπτη να θέλει να σε γνωρίσει, έχεις κάνει ένα κρίσιμο πρώτο βήμα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να δώσεις μια σύντομη περιγραφή του επαγγελματικού σου εαυτού με κάποιον τρόπο, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά που αφορούν στη θέση που διεκδικείς.

Ακολουθούν δύο παραδείγματα, ενός προς μίμηση και ένα προς αποφυγή.

Προτεινόμενο
Νέος βοηθός κτηνιάτρου με διετή εργασιακή εμπειρία σε ιατρείο μικρών ζώων. Εμπειρία σε συνταγογράφηση, εκτιμήσεις και διαγνώσεις, προχειρουργικούς ελέγχους και προετοιμασία, και αναισθησία. Γνώση φαρμάκων και εναλλακτικών θεραπειών, διαχείριση αποθήκης, αγάπη για τα ζώα και την περίθαλψή τους.
Μη προτεινόμενο
Αφοσιωμένη κτηνίατρος με εμπειρία σε κλινικές κάθε είδους. Γνωρίζω από ζωάκια, τα αγαπώ, με ενδιαφέρει η υγεία τους, είναι τόσο γλυκά.

Η δομή πρέπει να επικεντρώνεται στην εμπειρία σου που έχει σχέση με τα προαπαιτούμενα της κάθε θέσης, αν τα διαθέτεις. Αν δε τα διαθέτεις όμως, μη διστάσεις να στείλεις την αίτησή σου, η διαφορά έγκειται στο που θα δώσεις έμφαση στο βιογραφικό σου. Αν έχεις την κατάλληλη εμπειρία δώσε βάση στις σπουδές σου, στις διαπροσωπικές σου ικανότητες και την επαφή σου με τα ζώα.

Σημείωση: Οι γενικότητες και η ασάφεια δεν έχουν θέση εδώ, καθώς το μη προτεινόμενο είναι φτωχό και σχετικά αντιεπαγγελματικό. Μπορεί να θεωρείς τα ζώα ό,τι πιο γλυκό και να τα αγαπάς, κάτι το οποίο είναι υπέροχο σα γεγονός, αλλά το να το αναφέρεις στην επαγγελματική σου περιγραφή δεν είναι σοφό. Είναι σημαντικό να αποσαφηνίσεις σε τι έχεις πείρα ως κτηνίατρος.
Σημείωση: Αν δεν έχει εμπειρία, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να στείλεις το βιογραφικό σου. Η αρχή ίσως να είναι δύσκολη, αλλά αν δε δοκιμάσεις το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα καταφέρεις αυτό που θέλεις. Πρέπει να προχωράς και να κοιτάς πάντα μπροστά, σίγουρα θα σου ανοιχτούν δρόμοι στην πορεία.

Πρόσθετες ενότητες για ένα βιογραφικό σημείωμα Κτηνίατρου

Κάθε άνθρωπος έχει ενδιαφέροντα και χόμπι εκτός επαγγέλματος. Σίγουρα έχεις τις δικές σου ασχολίες και ενδιαφέροντα, χόμπι και αγάπες στη ζωή. Το να τα αναφέρεις επιγραμματικά στο βιογραφικό σου σημείωμα δείχνει ότι εκτός του επαγγέλματος είσαι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος και ότι ασχολείσαι και είσαι δραστήριος/α, είτε σε σχέση με το επάγγελμα είτε όχι.

Ξένες Γλώσσες

Το πιο κλασικό προσόν που μπορείς να αναφέρεις εδώ είναι οι ξένες γλώσσες. Λογικά οι γνώσεις σου στα Αγγλικά θα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς η διδασκαλία τους ξεκινά από μικρή ηλικία στο σχολείο στην Ελλάδα. Μπορείς λοιπόν να τις αναφέρεις ως τυπικό, ή μη, προσόν.

Η γλωσσομάθεια παίζει πάντα ρόλο, οπότε κάθε γλώσσα μπορεί να φανεί χρήσιμη και έτσι δείχνεις ότι έχεις και όρεξη για μάθηση. Τέλος, στο ιατρείο μικρών ζώων ή σε κάποια εταιρεία που θα εργαστείς μπορεί να έρθεις σε επαφή με ιδιοκτήτες ζώων ή κοινό, που δε μιλά ελληνικά, και να πρέπει να συνεννοηθείς μαζί τους.

  • Αγγλικά (IELTS)
  • Ισπανικά (SIELE)
  • Γαλλικά (Β1)

Γνώση Η/Υ και πιστοποιήσεις

Εάν έχεις κάποια τέτοια πιστοποίηση, πτυχίο ECDL, ή σε οποιοδήποτε άλλο λογισμικό, αξίζει να τα συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου σημείωμα, καθώς πάρα πολλές διεργασίες, π.χ συνταγογράφηση και παραγγελίες φαρμάκων, γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Στην εποχή της πληροφορίας και της τεχνολογικής εξέλιξης, είναι σχεδόν απαραίτητη η χρήση Η/Υ.

Τα hobby και τα ενδιαφέροντά σου

Αυτή είναι ίσως και η πιο σημαντική κατηγορία για την εργασία σου σε έναν κλάδο όπως η κτηνιατρική. Καλό θα είναι να μπορείς να δείξεις άλλες πτυχές της προσωπικότητάς σου, επιγραμματικά και χωρίς ανάλυση, μέσα από την ενότητα αυτή.

Συνεπώς, μπορείς να αναφέρεις επιγραμματικά κάποιες από τις ασχολίες σου εκτός εργασίας. Ακολουθούν ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα που μπορεί να σε αφορούν ή να σου δώσουν μια ιδέα στο τι μπορείς να συμπεριλάβεις και εσύ στο δικό σου βιογραφικό:

  • Πολεμικές τέχνες (δείχνει πειθαρχία)
  • Ταξίδια – roadtrips (αγάπη για εξερεύνηση, διάθεση για ζωή)
  • Φωτογραφία (δείχνει ότι θέλεις να δεις τον κόσμο από άλλο πρίσμα)
  • Διάβασμα (δείχνει αγάπη για τη γνώση και ενεργή φαντασία)
  • Αθλητισμός (δείχνει πειθαρχία και αγάπη για τον εαυτό σου)
  • Σκάκι (σημασία της τακτικής, της υπομονής και της διαχείρισης)
  • Συλλογές (νομίσματα, φιλοτελισμός, κλπ)
Σημείωση: Προτείνουμε να μη δώσεις έκταση στο μέρος αυτό του βιογραφικού σου, αυτό που θέλεις να πετύχεις μέσα από μερικές γραμμές πληροφορίας είναι να δείξεις κάτι άλλο, πλην πληροφοριών σχετικές με το επάγγελμα. Το τι κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο δείχνει πράγματα για την προσωπικότητά σου. Ανάφερέ τα σύντομα και λιτά. Κάποιος που τρέχει μαραθώνιο ίσως δώσει καλύτερη εντύπωση σε σχέση με κάποιον που μένει σπίτι συνεχώς.

Εθελοντισμός

Ο εθελοντισμός είναι μια πρόσθετη ενότητα την οποία κανείς υποψήφιος εργαζόμενος δεν πρέπει να υποτιμά σε καμία περίπτωση. Εάν έχεις εργαστεί ως εθελοντής/ρια σε κάποιο καταφύγιο αδέσποτων ζώων ή σε κάποια Μ.Κ.Ο που ασχολείται με διάσωση ζώων σε κίνδυνο ή ο,τιδήποτε σχετικό, το να το συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου θα αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα για σένα.

Είναι ένας ακόμη ποιοτικός τρόπος να ξεχωρίσει το δικό σου βιογραφικό κτηνιάτρου από αυτά των υπόλοιπων υποψηφίων για την εκάστοτε θέση. Αποτελεί την τέλεια πρόσθετη ενότητα καθώς θα είναι η μόνη σχετική με το επάγγελμα. Περισσότερες πληροφορίες για το πως να εντάξεις αυτή την ενότητα στο βιογραφικό σου, μπορείς να βρεις εδώ.

βιογραφικό σημείωμα κτηνιάτρου

Συμβουλές για να βελτιστοποιήσεις το βιογραφικό σημείωμα κτηνίατρου

Ένα τακτοποιημένο και καλά δομημένο βιογραφικό, δε μπορεί παρά να μετρήσει θετικά στα μάτια του παραλήπτη. Η σαφήνεια, η σωστή ιεράρχηση και οργάνωση των περιεχομένων του, έχοντας πάντα υπόψιν την εκάστοτε θέση που διεκδικείς, δείχνει έναν/μια μάχιμο/η υποψήφιο/α για εργασία.

Αν θες το βιογραφικό σου να σε βοηθήσει να φτάσεις ψηλά και να πετύχεις τους επαγγελματικούς στόχους που έχεις θέσει, θα πρέπει να σε εκπροσωπεί, κατ’ ελάχιστο, ορθά κατά την απουσία σου. Δε θες σε καμία περίπτωση να είναι χαοτικό και άτακτο, καθώς ένα τέτοιου είδους βριογραφικό δεν εμπνέει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη.

Για να έχεις τον ισχυρό σύμμαχο που χρειάζεσαι στην αναζήτηση εργασίας πρέπει να δημιουργήσεις ένα σωστό βιογραφικό σημείωμα. Με βάση αυτή την αρχή, μπορείς να λάβεις υπόψη σου τις παρακάτω συμβουλες βελτιστοποίησής του:

  • Μη βιάζεσαι, δόμησέ το με σαφή τρόπο και πάρε το χρόνο σου. Αν βιαστείς θα φανεί και δε θες να αντιληφθεί κάτι τέτοιο ο παραλήπτης
  • Μέσα από την αγγελία αναζήτησης εργαζόμενου για την εκάστοτε θέση προκύπτουν λέξεις-κλειδιά που αφορούν τη θέση. Θα ήταν ιδανικό να τις συμπεριλάβεις και να τις χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου στο σημείωμα
  • Να είσαι ειλικρινής και ανοικτός/ή, μην κρύψεις τίποτα (φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα)
  • Ο επαγγελματισμός είναι δεδομένος ακόμη κι αν δεν έχεις εμπειρία, το ήθος και η όλη διάθεση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Αναζήτησε τώρα το πρότυπο βιογραφικού που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις και ξεκίνα να φτιάχνεις το βιογραφικό σημείωμα κτηνίατρου που θα σε φέρεις ένα βήμα πιο κοντά στην επόμενη εργασία και στην επίτευξη των επαγγελματικών σου στόχων γενικότερα.

Γράψε ένα ισχυρό βιογραφικό χωρίς πολύ κόπο

Είναι σημαντικό να αναδείξεις τα δυνατά σου σημεία και τις ικανότητές  σου, αυτά που σε κάνουν καλό/ή, ή ακόμη και εξαιρετικό/ή στη δουλειά σου, αυτά είναι τα σημεία στα οποία θες να δώσεις έμφαση στο βιογραφικό σου. Με βάση αυτή τη φιλοσοφία, φρόντισε να εφιστήσεις το ενδιαφέρον του παραλήπτη σε αυτά ακριβώς τα στοιχεία.

Ακολουθούν κάποιες τελευταίες επιπλεόν συμβουλές οι οποίες μπορούν να ανεβάσουν βιογραφικό σου ένα επίπεδο πιο πάνω:

  • Η κατάλληλη δομή και διάταξη του βιογραφικού σου είναι πολύ σημαντική, να δώσεις έμφαση στην εμπειρία και στις ικανότητες που χρειάζονται για τη θέση
  • Χρησιμοποίησε μια χρωματική παλέτα (δυο, το πολύ τρία χρώματα)
  • “Χτένισε” ήρεμα και υπομονετικά το βιογραφικό σου σημείωμα, εντόπισε τυχόν λάθη, διόρθωσέ τα, και ξαναδιάβασε το σε περίπτωση που κάτι σου έχει ξεφύγει κάτι
  • Να είσαι εντελώς ειλικρινής, έχει μεγάλη σημασία ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα δείξεις ότι δεν πληρείς τις προϋποθέσεις για τη θέση εργασίας

Μπορούμε να πούμε πολλά ακόμα για το βιογραφικό σημείωμα του κτηνίατρου, έχουμε θέση μια γερή βάση για το πως να το χειριστείς. Ακολουθεί η τελευταία μας ενότητα με δυο βασικές συχνές ερωτήσεις για την αναζήτηση εργασίας στον τομέα της κτηνιατρικής.

βιογραφικό σημείωμα κτηνιάτρου

Συχνές ερωτήσεις (FAQ’S)

Τι επαγγελματικές επιλογές έχω ως Κτηνίατρος?

Με το πτυχίο του κτηνιάτρου ανοίγονται διάφορες επιλογές για εργασία μπροστά σου. Φυσικά δε μπορούμε να αναφερθούμε σε όλες, αλλά σκοπός μας είναι να σου παράσχουμε μια γενική εικόνα.

Η πιο κλασική λύση για εργασία είναι σε κάποιο ιατρείο μικρών ζώων ή κτηνιατρική κλινική. Ως εναλλακτικές μπορούμε να προτείνουμε εργασία στον Ελληνικό Στρατό, Ναυτικό ή Αεροπορία, ενώ στον ιδιωτικό τομέα σε ζωολογικούς κήπους, υδροβιότοπους, πάρκα, εκτροφεία θηραμάτων και στην εμπορία ζωικού αναπαραγωγικού υλικού.

Τέλος, υπάρχουν βιβλιοπωλεία και καταστήματα τα οποία εμπορεύονται υλικό και πληροφορίες σχετικά με ζώα, θα μπορούσε και κάτι τέτοιο να είναι ενδιαφέρον.

Τι ικανότητες χρειάζεται να έχω ως κτηνίατρος?

Οι βασικές ικανότητες και γνώσεις που χρειάζεσαι ως κτηνίατρος βρίσκονται στην ακόλουθη λίστα, ενδεικτικά:

  • Ικανότητα διαχείρισης ζώων και συμπεριφοράς τους
  • Ηλεκτρονική επεξεργασία συνταγών και ικανότητες εκτίμησης αγωγής και συνταγογράφησης
  • Χειρουργικές ικανότητες
  • Εξαιρετικές ικανότητες επικοινωνίας
  • Οργανωτική ικανότητα – διαχείριση υλικού
 Βρες εδώ το καλύτερο πρότυπο βιογραφικού σημειώματος  κτηνίατρου και ξεκίνα συνθέτεις το νέο σου βιογραφικό σημείωμα. Το επόμενο βήμα της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας σε περιμένει, άδραξε την ευκαιρία με τον καλύτερο σου συνεργάτη σε αυτή σου την αναζήτηση, το βιογραφικό σου.

Похожие статьи