Βιογραφικό σημείωμα Αρχιτέκτονα | Οδηγός για να φτιάξετε το βιογραφικό σας σημείωμα από το μηδέν

Το να γίνεις Αρχιτέκτονας μπορεί να μην είναι πλέον η δουλειά των ονείρων του καθενός, αλλά σίγουρα είναι ένας κλάδος που είναι γεμάτος προκλήσεις και απευθύνεται σε ανθρώπους που επιθυμούν να δημιουργούν και να έχουν ποικιλία στην επαγγελματική τους ζωή.

Средняя оценка для этого шаблона

5.0
Rated 5.0 out of 5
Из 1 отзывов покупателей

Το επάγγελμα αυτό είναι ένα αντικείμενο πάθους που όσοι το επιλέγουν συνήθως το αγαπούν και δε βρίσκονται τυχαία να το ασκούν. Ο,τιδήποτε θες να κάνεις σε αυτό τον τομέα ως εργαζόμενος, ένα εντυπωσιακό βιογραφικό σημείωμα Αρχιτέκτονα μπορεί να είναι ο καλύτερος συνοδοιπόρος για την επαγγελματική σου εξέλιξη και πορεία.

Το βιογραφικό σου σημείωμα ως Αρχιτέκτονας, πρέπει να δίνει έμφαση στις ικανότητές σου στην αρχιτεκτονική σύνθεση και το σχεδιασμό, και στις όποιες διακρίσεις έχεις γνωρίσει σε διαγωνισμούς, διεθνείς και μη. Σε αυτό το άρθρο θα σου δώσουμε συμβουλές και πρότυπα για το πως να στήσεις ένα πολύ καλό βιογραφικό σημείωμα.

Παράδειγμα βιογραφικού σημειώματος Αρχιτέκτονα

Αναστάσιος Σπανόπουλος
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Στρατάρχου Δία 32, 11111, Αθήνα
Τηλ: 6978888888
anspa@gmail.com
LinkedIn.com/anspa

Αρχιτέκτων μηχανικός – Junior Architect με τριετή εμπειρία σε τεχνικά και αρχιτεκτονικά γραφεία. Σύνταξη φακέλου σχεδίων πολεδομικής άδειας, γνώση 4495/2017 και ΝΟΚ, τακτοποίησης αυθαιρέτων καθώς και εμπειρία στο σχεδιασμό και στη σύνταξη προσφορών  για ανακαινίσεις διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων. Άριστη γνώση σχεδιαστικών προγραμμάτων και φωτορεαλισμού.

Εργασιακή εμπειρία

ΑΠ Architects 2019-2021
Μέλος της ομάδας μελετών και Interior design. Ενασχόληση με ανακαινίσεις διαμερισμάτων, καταστημάτων και επαγγελματικών χώρων, καθώς και με σύνθεση για νεόδμητα κτήρια κατοικιών.

Σπουδές/Εκπαίδευση
Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – 2014-2020

Γλώσσες

  • Ελληνικά – Μητρική
  • Αγγλικά – C1
  • Γαλλικά – Β2

Δεξιότητες

  • Eυχέρεια στη σύνθεση και το σχεδιασμό
  • Έφεση στη λεπτομέρεια
  • Υψηλό επικοινωνιακό επίπεδο
  • Υψηλή οργανωτική ικανότητα
  • Άριστη διαχείρηση χρόνου
  • Εξοικείωση με προγράμματα 2D + 3D σχεδιασμού
  • Πάθος για επίλυση προβλημάτων και δημιουργικές προκλήσεις

Hobby και ενδιαφέροντα

  • Εθελοντισμός: Φύλαξη σκύλων στο κέντρο τετράποδων φίλων Χολαργού
  • Μουσική: 5 χρόνια κιθάρα με σχεδόν καθημερινή μελέτη και ζωντανές εμφανίσεις
  • Αθλητισμός: Προπονήσεις σε γυμναστήριο και στίβο
Το παραπάνω βιογραφικό είναι απλά ένα δείγμα βασικής δομής, αλλά μπορείς να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου με τα δείγματα βιογραφικών που παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αναπτύξεις το νέο και βελτιωμένο σου βιογραφικό, σήμερα.

βιογραφικό αρχιτέκτονα

Πως να γράψεις ένα παράδειγμα βιογραφικού σημειώματος Αρχιτέκτονα

Το να είσαι Αρχιτέκτονας είναι κατά πάσα πιθανότητα το πάθος σου και αυτό που θέλεις να κάνεις στη ζωή σου. Για να μπορέσεις όμως το να βρεθείς σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα αποκτήσεις νέες γνώσεις και θα προσφέρεις αυτές που ήδη έχεις, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερη πρόκληση στην Ελληνική πραγματικότητα.

Ένα καλοστημένο βιογραφικό σημείωμα μπορεί να δώσει καλή εικόνα στον πιθανό σου εργοδότη, να σου εξασφαλίσει συνεντεύξεις, και εν τέλει, την επόμενή σου δουλειά. Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί μόνο εάν αναδεικνύει τα  δυνατά σου στοιχεία και τη μέχρι τώρα εμπειρία σου πάνω στο αντικείμενο.

Αποφάσισε αν θες να απευθυνθείς σε μικρά γραφεία ή σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και στήσε το βιογραφικό σου ανάλογα. Με μια ή δυο σελίδες δείξε ότι είσαι εσύ ο κατάλληλος άνθρωπος για την θέση που ζητά να καλύψει η εκάστωτε εταιρεία ή γραφείο.

Ακολουθούν κάποιες γενικές συμβουλές για το τι πρέπει να είναι το βιογραφικό σου:

  • Πρέπει να είναι μοναδικό και να αντιπροσωπεύει το ποιος/α είσαι ως Αρχιτέκτονας
  • Να κάνει σαφή τη μέχρι τώρα επαφή σου με το αντικείμενο. Παρουσίασε την εμπειρία σου με τρόπο που να τείνει προς τις ανάγκες του γραφείου στο οποίο απευθύνεσαι για εύρεση εργασίας
  • Συνοπτικά, δείξε με απλό και λακωνικό τρόπο πως θα προσφέρεις στην εταιρεία-γραφείο, αυτά που χρειάζεται από έναν υποψήφιο, και πως θα πετύχετε τους κοινούς τους στόχους, μαζί

Διάταξη

Η απλότητα είναι κλειδί για ένα καλό βιογραφικό. Χρησιμοποίησε γράμματα μεγέθους 10-12pt και γραμματοσειρές όπως Cambria, Arial ,Calibri, Times New Roman, και Georgia, καθώς είναι πιο κλασσικές και γνώριμες στο μάτι, θα δείξεις τις υπόλοιπες γραφιστικές και συνθετικές σου ικανότητες στο Portfolio σου. Δυο γραμματοσειρές είναι αρκετές, μια για τους τίτλους, και μια για ό,τι ακολουθεί αυτούς, καθώς και δυο μεγέθη για συνέπεια και καθαρότητα στο βιογραφικό.

Κάποιες συμβουλές για τη διάταξη:

  • Διάταξη σε σειρές ή στήλες, κάθε μέρος να καταλαμβάνει τη σημασία που έχει σε σχέση με την εταιρεία-γραφείο, καθώς και τη θέση την οποία διεκδικείς
  • Να έχει καθαρές υποπεριοχές οι οποίες να αφορούν ξεκάθαρα σε ένα μέρος, π.χ Εργασιακή εμπειρία. Τα εξωεπαγγελματικά σου ενδιαφέροντα δεν έχουν θέση εδώ

Μορφή και δομή

Αυτό που θα απασχολήσει περισσότερο τον πιθανό σου εργοδότη που θα πάρει το βιογραφικό σου στα χέρια του, είναι η πιο πρόσφατη και τελευταία σου επαφή με το αντικείμενο. Αν ασχολήθηκες με τακτοποιήσεις αυθαιρέτων πριν 3 χρόνια και δεν έχεις ιδέα απο ταυτότητες κτηρίου, ίσως να μην αναφέρεις το γραφείο στο οποίο ασχολήθηκες με αυτό, ως πιο πρόσφατο.

 Ο καλύτερος τρόπος να παρουσιάσεις τα στοιχεία σου, είναι με αντίστροφη χρονολογική σειρά . Οι recruiters και οι εργοδότες αποζητούν ακριβώς αυτό από ένα βιογραφικό σημείωμα.

Μπορείς να αντλήσεις στοιχεία και ιδέες από τις παρακάτω συμβουλές που διαθέτουμε:

  • Μια σωστή ιεράρχηση του περιεχομένου, με τα στοιχεία σου πρώτα, τον επαγγελματικό σου τίτλο, την εκπαίδευσή και τις σπουδές σου, καθώς και το λογισμικό με το οποίο έχεις ευχέρεια
  • Καθαρή κατηγοριοποίηση ικανοτήτων, χόμπι, εμπειρίας, κλπ
  • Χρωματική παλέτα που να λειτουργεί με μια νύξη στην αντιμετώπιση του βιογραφικού σου ως task προς οργάνωση και ως μια μικρή σύνθεση από μόνο του

βιογραφικό αρχιτέκτονα

Τίτλος και στοιχεία επικοινωνίας

Όσον αφορά στο κομμάτι του επαγγελματικού σου τίτλου, πολλοί κάνουν λάθη σε αυτό και είναι λογικό καθώς δεν υπάρχει σαφής ορολογία. Πρέπει να συνοψίζει το ποιος/α είσαι ως επαγγελματίας, χωρίς ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Πρέπει να περιέχει τα στοιχεία επικοινωνίας που είναι απαραίτητα ώστε να καταφέρει ο παραλήπτης του βιογραφικού σου να επικοινωνήσει μαζί σου.

Το αν είσαι Junior ή Senior Architect είναι υποκειμενικό, αλλά προτείνουμε αν έχεις εμπειρία άνω των 5 ετών, να δηλώνεις Senior. Βέβαια 5 έτη τακτοποιήσεων δεν κάνουν κάποιον Senior Architect, οπότε λάβε υπόψην και σε τι ακριβώς έχεις την εν λόγω εμπειρία.

Καλό παράδειγμα τίτλου και στοιχείων

Σωστό - Συνίσταται
Αναστάσιος Σπανόπουλος
Junior Architect
Τηλ: 6998888888
Αγία Παρασκευή, Αθήνα
anspa@gmail.com
LinkedIn.com/anspa

Κακό παράδειγμα τίτλου και στοιχείων

Λάθος - Δε συνίσταται
Αναστάσιος Σπανόπουλος
Αρχιτέκτονας
6998888888
anspa@gmail.com
Έλληνος Στρατιώτου 15, 13334, Αθήνα
Ημερομηνία γέννησης: 04/09/1996
Σημείωση: Αυτό το κομμάτι του βιογραφικού σου, αν και σύντομο, είναι πολύ σημαντικό. Αν το email και η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης της οποίας παρέχεις το προφίλ σου, δεν είναι επαγγελματικού χαρακτήρα, πολύ πιθανόν αυτό να βλάψει την εικόνα σου προς τον παραλήπτη του βιογραφικού.

Δε χρειάζεται συνήθως φωτογραφία στο βιογραφικό σημείωμα Αρχιτέκτονα, καθώς πολλοί recruiters και hiring managers δε το συνιστούν. Αυτό συμβαίνει διότι αφήνεται η πρώτη εντύπωση για τη συνέντευξη, στην οποία ο τρόπος ομιλίας και η όλη αύρα σου μπορεί να καταρρίψει κάποια προκατάληψη για την εμφάνισή σου. Αν παρ’όλα αυτά αποφασίσεις να συμπεριλάβεις φωτογραφία, φρόντισε να είναι επαγγελματική, σοβαρή και καλοφωτισμένη. Μην ξεχνάς να χαμογελάς.

Εμπειρία: Θεμελιώδης για τους Αρχιτέκτονες

Σε αυτό το μέρος του σημειώματος σου, σου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσεις σύντομα τη μέχρι τώρα εμπειρία σου ως Αρχιτέκτονας. Η δουλεία σου μπορεί να περιλαμβάνει τεχνικές γνώσεις είτε σε  κτηριακά και θέματα αδειοδότησης, είτε σε ενεργειακά, είτε σε Interior design ή και σε άλλα. Πρέπει να μπορείς να δείξεις σε τι ακριβώς διαθέτεις εμπειρία.

Ιεράρχησε σωστά τι θα αναφέρεις πρώτο και τι ίσως δεν αναφέρεις καθόλου, βλέποντας τι ακριβώς ζητά απο τον υποψήφιο η αγγελία του εκάστωσε γραφείου ή εταιρείας. Ξεκίνα με την εταιρεία στην οποία δουλεύεις αυτή τη στιγμή, ή με αυτήν με την οποία συνεργάστηκες πιο πρόσφατα.

Αν η τελευταία εταιρεία με την οποία συνεργάστηκες δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με το αντικείμενο αυτής στην οποία ευελπιστείς να εργαστείς, μπορείς να επικεντρωθείς και να δώσεις μεγαλύτερη έμφαση σε κάποια άλλη σου συνεργασία, σχετικότερη με το αντικείμενο αυτής στην οποία απευθύνεσαι.

Στην παρακάτω λίστα παρέχουμε μερικές συμβουλές πάνω σε αυτό, καθώς και ένα υπόδειγμα παρουσίασης εργασιακής εμπειρίας Αρχιτέκτονα, για καλύτερη εικόνα:

  • Λιτά και λακωνικά, περιγραφή του ρόλου σου σε άλλα γραφεία
  • Κάθε μέρος να μην ξεπερνά τις δυο με τρεις γραμμές κειμένου, με μέγιστη μια παράγραφο αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος να δώσει έκταση
  • Μπορείς να εισάγεις κάποιο Passion project ή διαγωνισμούς που έχεις συμμετάσχει
  • Δε συνιστούμε να συμπεριλάβεις άσχετη με το αντικείμενο εμπειρία, εκτός αν δεν έχεις καθόλου εμπερία ως Αρχιτέκτονας

Υπόδειγμα:

A&S Architects
Junior Architect
Ιανουάριος 2020-Απρίλιος 2022

-Μέλος της ομάδας μελετών για σχεδιασμό και σύνθεση καθώς και σύνταξη φακέλου πολεοδομίας για νέες άδειες
-Αρχηγός ομάδας Interior design με επίβλεψη και συντονισμό συνεργείων για διάφορες εργασίες μικρής κα μεγάλη κλίμακας
-Παράδοση και παρουσίαση ιδεών και concepts για ανακαινίσεις και νεόδμητα κτήρια

Κι αν δεν έχεις εμπειρία….

Αν πάλι δεν έχεις εμπειρία, μπορείς να τονίσεις όλες τις ικανότητες που διαθέτεις, οι οποίες μπορούν να σε κάνουν να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους άπειρους υποψήφιους. Προσπάθησε να αναδείξεις τις ικανότητές σου ως άτομο και ως νέος Αρχιτέκτονας, και θα βοηθηθείς πολύ. Διαθέτεις πολλά εργαλεία και τη δημιουργική σκέψη που απαιτείται στο επάγγελμα, οπότε μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητές σου σημαντικά να βρεις δουλειά, αν στείλεις το κατάλληλο βιογραφικό με το σωστό περιεχόμενο.

Επισήμανε την εκπαίδευσή σου

Οι περισσότεροι από αυτούς που θα δουν το βιογραφικό σου κατά την περίοδο που αναζητείς εργασία, θα επικεντρωθούν στις σπουδές σου και στην εμπειρία σου, εν τέλει όλα σε αυτά τα δυο καταλήγουν. Αυτό γίνεται πολύ πιο έντονο και σημαντικό αν μιλάμε για την πρώτη σου δουλειά ως Αρχιτέκτονας.

Το πτυχίο του Πανεπιστημίου ή του Πολυτεχνείου (προσφάτως και ιδιωτικού κολλεγίου) είναι το πιο κυρίαρχο στοιχείο, και κάποιοι θα κοιτάξουν και από ποιο ίδρυμα έχεις αποφοιτήσει. Δυστυχώς ορισμένες φορές υπάρχει ακόμα η πεποιήθηση ότι η σχόλη του ΕΜΠ είναι η καλύτερη, αλλά όλα τα υπόλοιπα ιδρύματα έχουν ποιοτικό πρόγραμμα σπουδών και ισάξια, επι της ουσίας, πτυχία.

Αν αφιερώσεις το χρόνο και τον κόπο να αποκτήσεις κάποιον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ή με κάποιον τρόπο έχεις εξειδικευτεί σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του κλάδου σου ως Αρχιτέκτονας Μηχανικός, πάλι η σωστή παρουσίασή τους στο βιογραφικό σου, θα σε βοηθήσει πολύ.

Ακολουθεί ένα ενδεικτικό υπόδειγμα που θα σε βοηθήσει να γράψεις αυτό το μέρος του βιογραφικού σου:

Σωστό - Συνίσταται
Υπόδειγμα
Πανεπιστήμιο Πατρών
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Πάτρα, 2014-2019

βιογραφικό αρχιτέκτονα

Δεξιότητες στο βιογραφικό σημείωμα ενός Αρχιτέκτονα

Ως Αρχιτέκτονας, θέλεις να προσληφθείς άμεσα και να αποκτήσεις αυτό που πραγματικά επιθυμείς στην επαγγελματική σου ζωή και σταδιοδρομία. Αυτό που πρέπει να αποζητείς, είναι να κάνεις ακαριαία θετική εντύπωση στον εργοδότη ή recruiter, μέσα από το βιογραφικό σου σημείωμα.

Πρέπει να μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να λάβει χώρα μια συνέντευξη ή συνάντηση, και να μπορέσεις να πείσεις ότι είσαι ο ιδανικός/η υποψήφιος/α, για τη συγκεκριμένη θέση. Για να συμβεί αυτό πρέπει να διαθέτεις ένα σύνολο τεχνικών, αλλά και ήπιων δεξιοτήτων.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα δεξιοτήτων και λογισμικών στα οποία πρέπει να διαθέτεις ευχέρεια:

Τεχνικές δεξιότητες:

  • Μ Word
  • Αutocad 2d ή Archicad/Revit
  • Rhino ή 3DS Max w/Vray
  • Adobe Photoshop + Indesign
  • Project Management
  • Λεπτομέρεια στην κατασκευή
  • Γνώσεις επίβλεψης εργοταξίου

Ήπιες δεξιότητες:

  • Κριτική σκέψη
  • Δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων
  • Οργανωτική ικανότητα
  • Ηγετική ικανότητα
  • Ομαδικό πνεύμα
  • Διαχείρηση χρόνου και χρονοδιαγράμματος
  • Δυνατότητα λήψης αποφάσεων
  • Ικανότητα παρουσίασης σε κοινό ή πελάτες

Συνιστούμε να επιλέξεις 5 με 7 δεξιότητες για βιογραφικό Αρχιτέκτονα, τόσο για το τεχνικό μέρος όσο και για τις ήπιες, και να επικεντρωθείς σε αυτές. Η παρουσίαση παραπάνω ικανοτήτων, ιδίως για κάποιον με λίγη εμπειρία, μπορεί να κινήσει υποψίες, κάτι που μόνο να βλάψει τις πιθανότητές σου μπορεί. Επίλεξέ τες προσεκτικά και ανάλογα με τη θέση που διεκδικείς πάντα.

Η επαγγελματική περίληψη

Μια πολύ καλή πρώτη εικόνα, είναι απαραίτητη για να έχεις καλές πιθανότητες να κληθείς για συνέντευξη, και συνήθως δε γίνονται πολλές συνεντεύξεις στον κλάδο χωρίς πρόθεση για πρόσληψη απο τη μεριά του εργοδότη. Αρκεί να επιβεβαιώσει ότι είσαι το άτομο που θέλει για τη θέση.

Πρέπει να μπορείς να δώσεις μια καλή πρώτη εικόνα χωρίς να είσαι παρόν/ούσα. Η πρώτη αλληλεπίδραση είναι μεταξύ εργοδότη και βιογραφικού. Με το κατάλληλο ύφος και τόνο, μπορείς να συμπεριλάβεις πληροφορίες-κλειδιά, χωρίς να δώσεις μεγάλη έκταση. Είναι σημαντικό να δώσεις σύντομα μια περιγραφή του επαγγελματικού σου εαυτού.

Ας δούμε τώρα πως μπορείς να γράψεις την καλύτερη δυνατή περίληψη. Ακολουθούν, ένα προτεινόμενο και ένα μη προτεινόμενο υπόδειγμα, για να καταλάβεις καλύτερα τι εννοούμε και τι να περιλαμβάνει το μέρος αυτό:

Προτεινόμενο:

Σωστό - Συνίσταται
Junior Architect με τριετή εμπειρία στο σχεδιασμό και τη σύνθεση εξοχικών κατοικιών καθώς και στην ανακαίνιση διαμερισμάτων. Γνώσεις σε οικοδομικές εργασίες καθώς και επίβλεψη εργοταξίου, σύνταξη προσφορών και κοστολόγησης σε πληθώρα έργων. Δυνατότητα εργασίας σε δυναμικές ομάδες και στο εργοτάξιο.

Μη προτεινόμενο:

Λάθος - Δε συνίσταται
Αφοσιωμένος και ικανός Αρχιτέκτονας με μεγάλη εμπειρία στη διαχείρηση έργων και projects. Ειδικευμένος σε διαδικασίες έκδοσης αδειών και στο σχέδιο.

Η δομή πρέπει να είναι σαφής και να επικεντρώνεται σε ό,τι έχεις πολλή εμπειρία και σε ό,τι αναζητά η αγγελία ως προαπαιτούμενο.

Σημείωση: Το μη προτεινόμενο παράδειγμα είναι εντελώς γενικό και ασαφές, εξαιρετικά σύντομο σε επίπεδο που αγγίζει το απλοϊκό, και δεν περιέχει ιδιαίτερες πληροφορίες για το τι μπορείς  να κάνεις στη δουλειά σου. Το προτεινόμενο παρέχει σύντομη περιγραφή συγκεκριμένων καθηκόντων, ρόλων και δεξιοτήτων, και έχει την ιδανική έκταση. Είναι σημαντικό να αποσαφηνίσεις σε τι έχεις πείρα σε έναν τόσο ευρύ κλάδο.
Σημείωση: Αν δεν έχει εμπειρία, μη διστάσεις να στείλεις το βιογραφικό σου για τη συγκεκριμένη θέση. Κανείς δε σε εμποδίζει να επιδείξεις τις ικανότητές σου στο σχέδιο και στη σύνθεση. Η αρχή μπορεί να μοιάζει δύσκολη, αλλά σίγουρα πρέπει να οπλιστείς με υπομονή και να δοκιμάσεις, μέχρι να ανταμειφθείς. Αν κάνεις την αρχή όλα θα στρώσουν.

βιογραφικό αρχιτέκτονα

Πρόσθετες ενότητες για ένα βιογραφικό σημείωμα Αρχιτέκτονα

Ο κάθε επαγγελματίας είναι άνθρωπος και έχει τις δικές του ασχολίες και ενδιαφέροντα, και ως Αρχιτέκτονας, σίγουρα έχεις και κάποιο άλλο δημιουργικό πάθος στη ζωή σου. Καλό είναι να διαθέτεις χόμπι και ενδιαφέροντα εκτός επαγγέλματος, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου, και να δώσεις έμφαση στην προσωπικότητα που θα φέρεις σε έναν εργασιακό χώρο.

Γνώση Η/Υ και πιστοποιήσεις

Εάν έχεις κάποια τέτοια πιστοποίηση στο κάποιο πρόγραμμα CAD, ΒΙΜ, 3D, ή ό,τιδήποτε άλλο, αξίζει να το συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου σημείωμα. Στην εποχή της πληροφορίας και της τεχνολογικής εξέλιξης, όλα μετρούν. Συνήθως οι Αρχιτέκτονες μαθαίνουν διάφορα λογισμικά κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ακόμη και μόνοι τους, αλλά μια πιστοποίηση σίγουρα μετρά θετικά.

Ξένες Γλώσσες

Αν έχεις μελετήσει ξένες γλώσσες, να το αναφέρεις καθώς μπορεί να μετρήσει θετικά, ως τυπικό, ή μη, προσόν. Κατά πάσα πιθανότητα οι γνώσεις σου στα Αγγλικά θα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο καθώς ο χειρισμός του λογισμικού για έναν Αρχιτέκτονα είναι σχεδόν αποκλειστικά στα Αγγλικά. Η γλωσσομάθεια όμως παίζει πάντα ρόλο και αν έχεις κάποια άλλη γλώσσα, ανάφερέ την, μπορεί να φανεί χρήσιμη. Μπορεί επίσης σε κάποια εταιρεία ή γραφείο να υπάρχει Project στο εξωτερικό, εκεί θα φανεί ακόμη πιο χρήσιμη.

  • Αγγλικά (IELTS)
  • Ισπανικά(SIELE)

Τα ενδιαφέροντά σου

Καλό θα είναι να μπορείς να δείξεις και ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητάς σου, χωρίς όμως να δώσεις έκταση ή να επικεντρωθείς σε αυτά. Ως Αρχιτέκτονας υπάρχουν κάποια πιο συνηθισμένα χόμπι με τα οποία μπορεί να ασχολείσαι, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει κάποιος κανόνας.

Μπορείς να αναφέρεις, εν συντομία, κάποιες από τις ασχολίες  και τα χόμπι σου. Ακολουθούν ορισμένα κλασικά παραδείγματα ακολουθούμενα κι από κάποια ακόμα:

  • Ταξίδια
  • Φωτογραφία
  • Σκιτσάρισμα
  • Passion projects σχετικά με κατασκευές
  • Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί
  • Αθλητισμός
  • Διάβασμα
  • Πολεμικές τέχνες
Σημείωση: Δεν είναι απαραίτητο να δώσεις έκταση στο μέρος αυτό του βιογραφικού σου, αρκεί να δείξεις μια άλλη πτυχή σου ή το πόσο έχεις εμβαθύνει σε ένα κομμάτι του επαγγέλματός σου. Το τι κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο δείχνει πράγματα για την προσωπικότητά σου.

Δημοσιεύσεις

Σε περίπτωση που έχει δημοσιευθεί κάποια εργασία, project σου, κάποιο άρθρο που έχεις γράψει σχετικό με τον κλάδο, ή ο,τιδήποτε άλλο περί Αρχιτεκτονικής, μη διστάσεις να το συμπεριλάβεις επιγραμματικά στο βιογραφικό σου σημείωμα. Αν έχεις κερδίσει κάποιον έπαινο ή διάκριση σε εθνικό ή διεθνή Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, μόνο θετικά θα μετρήσει αν το συμπεριλάβεις.

βιογραφικό αρχιτέκτονα

Γράψε ένα εξαιρετικό βιογραφικό χωρίς κόπο

Δώσε έμφαση σε αυτά που σε κάνουν εξαιρετικό/ή στη δουλειά σου. Είναι κρίσιμο να αναδείξεις τα δυνατά σου σημεία και πιθανές ικανότητες που άλλοι υποψήφιοι ίσως δε διαθέτουν, ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητές σου σημαντικά.  Σε αυτό βέβαια λειτουργεί συμπληρωματικά και το Portfolio σου, αρκεί όλη η δουλεία που θα συμπεριλαβεις σε αυτό να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές σου ικανότητες.

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές και κατευθυντήριες οι οποίες μπορούν να ανεβάσουν το βιογραφικό σου, από ένα, έως πολλά επίπεδα πιο πάνω:

  • Χρησιμοποίησε λέξεις κλειδιά που ταιριάζουν στη θέση την οποία διεκδικείς
  • Επίλεξε τη σωστή δομή και διάταξη του, ανάλογα με την εμπειρία σου
  • Πάρε το χρόνο σου να το στήσεις και να βρεις τον ξεκάθαρο στόχο σου
  • Αντιμετώπισέ το σα μια σύνθεση η οποία θα δείξει πράγματα για έσένα
  • Επίλεξε προσεκτικά μια χρωματική παλέτα (μέχρι τρια χρώματα)
  • Διάβασε ήρεμα και υπομονετικά το βιογραφικό σου ώστε να εντοπίσεις, και να διορθώσεις, τυχόν λάθη
  • Να είσαι ειλικρινής και ανοιχτός/η, ακόμη κι αν δεν πληρείς όλες τις προϋποθέσεις για τη θέση, ποτέ δεν ξέρεις

Αναζήτησε τώρα ποιο πρότυπο βιογραφικού θα χρησιμοποιήσεις για να ξεκινήσεις την πορεία σου στο χώρο της Αρχιτεκτονικής, της κατασκευής και του design, ακόμη κι αν πρόκειται για την πρώτη σου φορά. 

Συχνές ερωτήσεις (FAQS)

Τι επαγγελματικές επιλογές έχω ως Αρχιτέκτονας?

Αυτό εξαρτάται από το τι σου αρέσει και σε τι έχεις, ή θέλεις, να ειδικευτείς. Ο κλάδος είναι ευρύς και υπάρχουν εταιρείες που ασχολούνται με κατασκευή και οικοδομές, ανακαινίσεις κ.ά. Μπορείς να ασχοληθείς με άδειες, σχέδιο και σύνθεση, τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και ενεργειακά πιστοποιητικά. Μπορείς να απευθυνθείς σε μικρά Αρχιτεκτονικά γραφεία ή μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Υπάρχουν και μεγάλα Αρχιτεκτονικά γραφεία, αλλά και Τεχνικές εταιρείες ως επιλογές. Σίγουρα κάποιες επιλογές μοιάζουν πιο εκλυστικές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι υπόλοιπες παύουν να είναι επιλογές.

Τι ικανότητες χρειάζεται να έχω ως Αρχιτέκτων Μηχανικός? 

Ο πρώτος και πολύ σημαντικός τομέας στον οποίο χρειάζεται ικανότητα, είναι η αντίληψη του χώρου και ο σχεδιασμός. Πρέπει να γνωρίζεις σχετική νομοθεσία, κατασκευαστικό σχέδιο και να μπορείς να απεικονίζεις και να παρουσιάζεις ιδέες και concepts. Ακολουθεί μια σύντομη λίστα:

  • Σχέδιο και σύνθεση
  • Δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων
  • Οργανωτική ικανότητα
  • Ικανότητες στην παρουσίαση, λέγειν και πειθώ
  • Λογισμικά 2D/3D

Βρες εδώ το καλύτερο πρότυπο βιογραφικού σημειώματος Αρχιτέκτονα, και ξεκίνα να γράφεις τώρα τη νέα και βελτιωμένη εκδοχή του για να έχεις άμεσα τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε έναν ωραίο, αλλά εξαιρετικά ιδιαίτερο, κλάδο.

Похожие статьи